Polaganje laminatov

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Potem sem jaz pravilno naredil.

@:avtor teme: Tla so ravna? Ker drugače moraš dat prej izravnalno maso in rabiš še cca metrsko kovinsko poravnalko.

Bossek

Pripravnik
24. sep 2007
668
7
18
bostjan.muha.cc
ali ni smer določena z vpadom svetlobe?

zreven laminata so navodila za polaganje na katerih je sledeča slikica:
.montaza_11.thumb.jpg

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Morphey pravi:
Še nekaj...

Imam sobo široko 3m in dolgo 7m.

sam bi pri takem tipi sobe - ozka in dolga, polagal pravokotno na dolgo stranico...ker če polagaš vzdolžno že tako dolgo sobo še dodatno optično podaljšaš.

Polaganje laminata je dokaj preprosto opravilo in praktično ne rabiš nobenih pripomočkov..za rezanje je pametno imeti kak cirkular-æek...ker polagaš z zamikom..torej vsako drugo vrsto začenjaš s polovičko (lahko tretjino..zavisi kak vzorec štukature bi rad imel na tleh).
Seveda za spodaj uporabiš zvočno izolativno peno...če kdo stanuje spodaj svetujem da vzameš malo boljšo (z vidika dušenja zvoka).

Začneš pa na stranici, kjer je vhod v sobo..da lahko stik vhoda v sobo lepo spelješ (seveda boš tu verjetno rabil dati prekrivno letvico zaradi višinske razlike tal...če bo potrebna potem že v naprej na tem stiku pusti kake pol cm zračnosti, ker letvice so T profila, da jo boš dobil v režo...če bo letvica...seveda pomeni da ni potrebna pretirana estetska natančnost.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Pri polovičnem zamikanju imaš precej več odpadka

to pa ne moreš kar tako trditi na splošno...

še posebej pri 7m sobi se mu idealno izide z 2m laminatom 3 cele + polovička, polovička + 3 cele...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Če se izide, se izide s polovičkami ali tretjinami, če se pa ne izide, potem je pri tretinah manj odpadka, zato ker je najdaljši možni odpadek lahko dolg največ tretjino plošče!

PS: 2m laminata ni - vsaj v običajnih trgovinah. Če bi pa že obstajal, bi bilo pa smisleno zamikanje na 1/5

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Še eno vprašanje imam...

Odločil sem se, da bom sobo še prepleskal. Sedaj pa naslednje. Tapete sem odstranil, sedaj bom zakital nepravilnosti, stene pobrusil, potem pa...
Ker ne bo bela barva, ampak pač neka druga me zanima, če vi vseeno najprej nanesete belo in še le na to kakšno drugo?
Kolikokrat prepleskate stene?
Kako dolgo se more barva sušiti, da lahko nanesem nov sloj?

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Citat:
Uporabnik Morphey pravi:
Ker ne bo bela barva, ampak pač neka druga me zanima, če vi vseeno najprej nanesete belo in še le na to kakšno drugo?
Nič bele, direkt končno barvo.

Citat:
Uporabnik Morphey pravi:
Kolikokrat prepleskate stene?
Običajno dvakrat, če je kaj drugače, piše na embalaži barve.

Citat:
Uporabnik Morphey pravi:
Kako dolgo se more barva sušiti, da lahko nanesem nov sloj?
En dan je običajno dovolj, razlike v +/- so napisane na embalaži barve, dostikrat gre tudi v enem dnevu 2x.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Uf, nove pripravljene barve Spektra in Jupol v malih kanticah je dovolj nanašati enkrat. Vrh glave.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Odvisno od barve, ki jo boš uporabil...če bo precej flekasto in šekasto bi bilo fino prej pripravit belo podlago (1 x belež)...če beliš samo z belo - nabvadni jupol lahko v istem dnevu vsaj 2 x prebliš..torej je to to.

Za barvni odtenek pa..pri polpralni barvi zadostuje 1 x nanos (ker je prekrivna).

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik Bossek pravi:
ali ni smer določena z vpadom svetlobe?

zreven laminata so navodila za polaganje na katerih je sledeča slikica:
.montaza_11.thumb.jpg

Kar se mene tiče imaš popolnoma prav. Sam sem ga polagal glede na vpad svetlobe.
Na avtorja: vse so ti napisali že drugi, pazi le eno zelo bistveno stvar in to je, da polaganje končaš tam, kjer zadevo potem skriješ z letvijo. NIKAKOR ne končuj pri vratih ! Ali pri prehodih. Da se potem to rešit na drug način, ampak, zakaj bi se za=baval, če ni potrebe. Seveda je to povsem logično in razumljivo, samo vem, da marsikdo naredi točno to napako. Potem se pa hebeš z zadnjimi kosi, ki jih je seveda potrebno zalimat. Drugače pa klik laminata NI potrebno limat !

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Hvala vsem za dobre nasvete. Podi so položeni, stene pobarvane, pohištvo sestavljeno, tako da že uživamo v novem ambientu.

Hvala in LP

Mr_NO

Majstr
18. avg 2007
1.376
247
63
Bom še jaz pristavil moj lonček problemov. Polagat znam.
cheer.gif

Problem pa nastane pri prostoru, ki ima cca 2 m2 in na treh stranicah vrata, na četrti pa stopnice. Ja to je podest.
Predstavljajte si pravokotnik, kjer je na najbližji stranici stopnišče na vseh ostalih stranicah pa so vrata. Svetloba prihaja po stopnicah gor.
Kako naj polagam: pravokotno na stopnice ali ne?
confused-1.gif

Master_of_Disaster

Pripravnik
20. okt 2008
324
22
18
Če ni nikjer neposredne sončne svetlobe, potem je po mojem mnenju povsem vseeno kako stvar položiš, ker šele pod močno sončno svetlobo vidiš reže od laminata. Tako da se raje vprašaj kako je lažje položiti oz. kako prideš do najmanj odpadka
confused-1.gif

richy12

Zelenc'
20. sep 2010
1
0
1
Ima kdo mogoče izkušnje z polaganjem laminatov na stopnice? S čim jih je najboljše lepiti, kakšne letve uporabiti?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Če se izide, se izide s polovičkami ali tretjinami, če se pa ne izide, potem je pri tretinah manj odpadka, zato ker je najdaljši možni odpadek lahko dolg največ tretjino plošče!

PS: 2m laminata ni - vsaj v običajnih trgovinah. Če bi pa že obstajal, bi bilo pa smisleno zamikanje na 1/5

seveda obstaja, celo v baubauih, samo jaz sem vzel 2 meterski parket

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik richy12 pravi:
Ima kdo mogoče izkušnje z polaganjem laminatov na stopnice? S čim jih je najboljše lepiti, kakšne letve uporabiti?

Obstaja poseben alu-profil, ima ga Quick-step, prodaja pa Kemaplast

Sam sem poskusil, pa imam na eni strani odprte, poleg tega pa še povite stopnice, tako da sem hitro obupa. Če imaš ravne, na obeh straneh zaprte stopnice, si zadevo dobro oglej.

Če želiš pa samo poskušati, ti lahko ponudim profil za simbolično ceno
wink-1.gif