Pokvarjen zunanji disk (garancija)-kaj pa podatki?

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Po treh mesecih od nakupa je crknil zunanji disk. Zadeva je še v garanciji. Gor je pa za cca 300GB različni podatkov.
Kaj lahko zahtevam od prodajalca? Za popravilo oz. zamenjavo diska mi je jasno. Ampak meni so zelo pomembni podatki, ki so gor.
Ali mi je prodajalec dolžan tudi rešiti te podatke, če se seveda sploh da. In kdo mora nositi te stroške?

Koliko pa drugače košta reševanje podatkov s takega diska?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Seveda ne (v garancijski izjavi zagotovo eksplicitno pise, da pokriva rezervne dele in delo).

Resevanje stane od nekaj sto EUR proti nekaj tisoc EUR in navzgor, odvisno od problema in kolicine. http://www.kotar.si/ , telefonski klic je ta poceni del ...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če nimam bakupa, potem nimam pomembnih podatkov.

Ti si (ti in vsak drugi) naprintaj in daj nad posteljo.

Nihče ti ni dolžan reševati podatkov z diska.

Odvisno od stanja diska stane reševanje nekaj sto/tisoč/desettisoč evrov.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Njah, ali pa rataš paranoičen tako kot jaz.

Kako leto nazaj:

1. V petek zjutraj mi crkne sistemski disk na primarnem računalniku (prenosnik). Ma dobro, gremo domov na stacionarnega, kjer je backup.

2. V soboto zjutraj ugotovim, da je tudi na stacionarnem crknil disk, na katerem so bili točno ti backupi. Druga lokacija, povsem izklopljen iz električnega omrežja. Na srečo sem večino stvari lahko povrnil nazaj iz tega diska, preden je dokončno odpovedal.

Od takrat:

1. Pomembni podatki so na:

- primarnem disku
- backup disku na eni lokaciji
- backup disku na drugi lokaciji
- Dropboxu

2. Manj pomembni

- primarnem disku
- backup disku na eni lokaciji
- backup disku na drugi lokaciji

3. Pogrešljivi podatki

- zunanji disk na eni lokaciji
- zunanji disk na drugi lokaciji

Zdaj pa čakam na Armaggedon, da zgubim vse podatke.
tongue-1.gif

DVD-jev in podobnih zadev ne uporabljam, ker potem delaš backupe enkrat na pol leta.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

"Druga lokacija" je doma pri starših. Tako da backup naredim kar ročno
redface-1.gif
. Pač priklopim disk, mountam TrueCrypt particijo in poženem backup program. To že kar avtomatsko naredim vedno ko pridem domov.

Sem že razmišljal o datotečnem strežniku, ampak zaenkrat ni bilo volje in se mi obstoječi sistem zdi čisto ok.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Jernej, mene pa res zanima, kaj so to občutljivi podatki, da jih moraš imeti kar na štirih koncih? Mislim, so to stvari velike par deset GB, ali se gre samo za razne certifikate, ala NLB klik itd...?

Jaz imam na disku, muziko, filme, video posnetke... razne NLB Klik in take fore si pa na USB ključek dam, pa je

V bistvu sploh nevem, zakaj bi fizična oseba rabila imeti backup od backupa itd..? Mi lahko še kdo drug razloži, ki ima petnajst backupov, kaj hudiča ima gor, da ne more pogrešit?

Te ne napadam Jernej, ampak sem že ene parkrat zasledil tvoje pisanje o backupih, pa me zdej res zanima, kaj je tako pomembnega v teh backupih, če seveda ni preveč občutljivo za v javnost
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Povsem razumem dilemo in priznam, da imam malo "kompleksa veverice". Papir sem praktično povsem opustil in vse, kar "ustvarjam", je v elektronski obliki. Papir je občutljiv samo na staranje in na nesreče, kjer lahko zgori. Po drugi strani pa so elektronski podatki dosti bolj labilna zadeva in ena dobro merjena strela ti lahko odnese vse.

"Pomembne stvari" pri meni obsegajo okoli 100 GB. To so v prvi vrsti vsi Word dokumenti (~1GB), WEB design (~3-4 GB) in pa fotografije (90 GB).

Priznam, da je stvari, ki jih NE MOREM pogrešiti, za par kB. To je datoteka z vsemi gesli. Vse ostalo ima nižjo prioriteto in je tako ali drugače nadomestljivo (razen unikatnih stvari ala fotografije seveda, ampak za te bi se dalo reči, da so tudi pogojno pogrešljive).

Vse ostalo pa so stvari, ki jih NE ŽELIM pogrešati. Vsak mesec tule kdo sprašuje, kako povrniti kake stvari na disku, ker je bodisi nekaj narobe pritisnil, bodisi gre za nesrečo.

Poleg tega je pri današnjih cenah trdih diskov kar malce nelogično puščati stvari na enem samem disku, če je vsaj malo verjetnosti, da jih boš lahko kdaj pogrešal.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Imaš popolnoma prav, jaz imam tudi 2 backupa na 2 trdih diskih enako. So prepoceni da bi tvegal...

Lp

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Njah, nekdo bi temu lahko rekel tudi obremenjenost z materialnimi dobrinami.
smirk-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hm?! Po kakšni logiki? Kaj imajo podatki katere sem zbiral 10 in več let veze z materialnimi dobrinami?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Po tej, da nisi ti lastnik teh podatkov, ampak imajo podatki v lasti tebe!
evil.gif
Pa saj ne vem, kaj bluzim, ker se popolnoma strinjava.

Samo probam še malo z druge strani razmišljat o tem.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No saj počasi pridejo Bluerayi in ostale tehnologije kjer boš lepo zapekel 3 zgoščenke in bo vse gori
wink-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.665
6.707
113
pri taščici
in ti bo ena crknila in ti bo šlo 1/3 podatkov.
Če ne drugega bo BR še en medij za Back up
wink-1.gif

Sicer pa si ga moram uredit, kako solato pobrisat in jo pozabit, ostalo pa v neke pametne mape naložit (pa brez "podvajanja, potrojanja...)

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja no medij ravno nevem če lahko crkne, vsaj 10 let more en BR od kvalitetne znamke držat? Ali se motim?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

10 let je nesmiselno hranit podatke na istem mediju.

Oziroma drugače - imaš še kak backup na CD-jih iz leta 2000? Upam, da ne...