pokojnina tretji steber - izplačilo ali ne?

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Torej, dobrih 10 let je od začetka, zato se sprašujem, ali bi vzel denar ven, ali ga pustil? Podpišem lahko novo pogodbo z istimi ali podobnimi pogoji (20% vplačam jaz, 80% firma).

Razmišljam da bi denar dvignil, ker ne verjamem, da bomo realno kaj dobili čez 25-30 let. Tudi če odštejem dohodnino, še vedno dobim ven več kot pa sem vplačal.

Druga plat - tega denarja trenutno ne potrebujem, spet pa ga ni toliko, da bi šel v neko pametno investicijo, ki bo kapital ali renta na stara leta.

Kako ste naredili tisti, ki ste v podobni situaciji?

p.s. ne mi ponujat kakšnih življenjskih zavarovanj.

B81

22. jul 2007
37.683
10.964
113
Če ti firma da 80% zraven, nadaljuj
smile-1.gif

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Zakaj?

Saj je napisal da denarja ne rabi, pokojnin pa itak ne bo. Vzet ven pa spluskat tistih par jurckov za bedarije.

Sploh ce ti skoraj celo premijo nekdo senka!

B81

22. jul 2007
37.683
10.964
113
Ja, če bi meni firma 80% plačevala, ne bi niti razmišljal...
smile-1.gif

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Zakaj?

Saj je napisal da denarja ne rabi, pokojnin pa itak ne bo. Vzet ven pa spluskat tistih par jurckov za bedarije.

Sploh ce ti skoraj celo premijo nekdo senka!
Pišeš bedarije...
Napisal je tretji steber, torej se varčuje samo in izključno za dodatno pokojnino. Zato ne vem, zakaj bi ven dvigoval in zapravil za bedarije.
Razen če ta sredstva reinvestira v kaj drugega, kar bo mu pravtako služilo za dodaten vir dohodka v obdobju upokojitve. Npr. kakšna nepremičnina, ampak dvomim, da se je v 10 letih nabralo toliko...

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Razmišljal sem, da bi naredil tako, kot dosti sodelavcev: dvignem denar in obenem podpišem novo pogodbo.

Najpametneje se mi zdi, da denar investiram v obnovo vikenda in mu s tem povečam vrednost ter uporabnost. "Problem" je, da za tisto obnovo že imam finance oz. lahko dam za sproti na stran od plače.

p.s. Nočem, da sedaj izpade, da se kurčim z denarjem.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Mene najbolj moti to, da mi zaradi dviga poberejo 41% davka. Če bi nujno rabil, o.k. ampak potem bi bil verjetno v nižjem dohodninskem razredu in bi država manj dobila.

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
to tudi mene moti, ampak bolje da mi vzame 41, kot pa 100%. In tudi če ne bodo pokradli, pa ta denar dejansko dobim, raje danes skasiram jurja in kupim npr. 1000 kg kruha, kot pa čez 30 let 2 jurja, pa še to na obroke in si lahko kupim 100kg kruha.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Konkreten predlog...

Malo še počakaj, ko se bodo znižale cene nepremičnin (prej ko slej se bodo) dvigni ta denar za polog, za razliko v ceni vzemi kredit in kupi nepremičnino (stanovanje) nekje na zanimivi lokaciji...
Evo, pa imaš nato na stara leta nek dodatek k penziji. Prodaš še vedno lahko, najemna stanovanja bodo vedno na razpolago...

Eden izmed mojih predlogov. Vikend pa obnovi s tem, kar imaš, kot si napisal...

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Se strinjam. Tuhtam, da bi za eno leto "izgubil" prihodke, vse skupaj dvignil in naslednje leto spet "našel" prihodke...
evil.gif

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
To s stanovanjem sem tudi razmišljal, vendar me je zadnje čase nekako minilo (golobi.press).

damo

Majstr
4. sep 2007
1.024
153
63
Malce sem pogledal cene stanovanj v LJ..... mater, raje grem še eno bajto zidat malo ven iz ljubljane, kot pa da bi dal 100k za 2 sobe, hodnik, pa sekret...

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Zato pa še malo počakaj, da vidimo, če bo nova vlada uresničila obljubo o tem, da bo "prisilila" banke, da dajo nepremičnine na trg. Če se to zgodi, bodo cene kar precej padle. Sedaj je pač tako, da se umetno drži ta cena stanovanj, ki je trenutna.

Nisem nek ekspert za to, ampak ogromno praznih stanovanj, nobenega pravega povpraševanja po njih, nedostopne oz. nerealne cene glede na povprečno kupno moč ipd. je že nek znak, da se umetno drži takšne cene.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Dej no dej. Od kdaj naprej pa delodajalec placuje pdpz v TRETJEM stebru.

Pac je mal pomesal stevilke 2 in 3.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
PDPZ je pa nekaj drugega kot tretji pokojninski steber...
Sicer pa, a je to tako zelo pomembno? Verjetno je boljše imet kako nepremičnino v lasti kot pa en kup digitalnega denarja v raznoraznih pdpz-jih in čakat na penzijon... Kaj če se politikom utrga in naredijo nekaj podobnega kot pri naši vzhodni sosedi?

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
A si predstavljas da ima vsak delovno aktiven slovenec v lasti nepremicnino, do katere je prisel na ne vem kaksen nacin sicer, katere cilj je pokojnina. Sorry sam men je to res kr neki.

A pol bo men prsla situacija recimo k bom nujno rabu 10.000eur in bom kva, prodal okna, al kva bom naredu?

Glede na to da morm placevat 30 let krede recimo. K je to moja nalozba pa to! Pa dase mi umes kej nardi.