Poklicna matura + 5. predmet matematika

Trytos

Zelenc'
7. maj 2023
8
0
1
Ali je varna pot narediti poklicno maturo (ekonomski tehnik) in matematiko kot 5. predmet splošne mature, če bi hotel naprej študirati računalništvo ali ekonomijo?

Zanimajo me tudi vaše osebne izkušnje, kako ste se spopadli z pomanjkanjem znanja pri fiziki in matematiki ter premalo discipline pri učenju (zicledr)?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.978
397
83
jaz sem tako naredil biologijo, ni mi žal. Sicer bo od tega že 20 let...

Se da nadoknaditi, če te zanima in interesira...Poizkuse, ki so bili takrat obvezni sem naredil sam, z pomočjo učiteljice, snov je pa tudi kar šla...
Na koncu sem pisal 3
 

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.517
914
113
Matematika na maturi je precej smeh z vidika težavnosti. Če jo zguraš čez vse letnike (če tudi samo z dvojko), jo na maturi še lažje. Vsaj nekoč je bilo tako.

Nekaj drugega je potem na faksu. Če ti pr obeh manjka znanja, boš kar fajn švical.
 

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.357
1.369
113
Pazi, zakonodaja se na tem področju precej spreminja in bodo določene omejitve za tovrstne manevre poklicne mature in 5. predmeta. Pozanimaj se pri svetovalni službi, ker kolikor vem so že daleč pri tem spreminjanju in se ti lahko zgodi, da se ti ne bo izšlo.
Na splošno pa sem mnenja, da je gimnazija res za tiste, ki se znajo učiti in se radi učijo. Količina materije, ki jo moraš znati se ne da naučiti, samo s poslušanjem pri pouku, niti za 2 to ni dovolj. Predvsem na kvalitetnih gimnazijah se od dijakov pričakuje, da bodo samostojni in vedoželjni, da bodo sami iskali dodatno znanje še kje drugje kot samo v šoli.
Ekonomijo lahko sicer čisto komot študiraš z znanjem, ki ga pridobiš kot ekonomski tehnik, če pa se boš lahko vpisal na ekonomski faks, pa preveri kot sem napisal zgoraj. Svetovalne službe že imajo nekaj podatkov, saj je hči ravno v podobni dilemi in so jo opozorili, da na vse fakse ne bo šlo (razen z maturitetnim tečajem in celotno maturo).