pogostost crkovanja žarnic?

virtuoz

Fizikalc
20. jul 2007
874
82
28
Citat:
Uporabnik Infernus pravi:
Glede na to, da je crkovanje žarnic, kot že omenjeno, popolnoma stohastično, je menjava dveh žarnic hkrati (če ena crkne, druga pa ne) nič drugega kot zapravljanje.
To sploh ni res.
Žarnica ima svojo obratovalno dobo. Ko jo preseže, crkne.
Sem opazil pri svojih avtomobilih, da ko pregori ena, kmalu potem še druga.

Je pa res, da če je narejena z napako ta teorija odpade.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Če kupiš skupaj pakiran paket dveh žarnic, bo v 80% primerov druga žarnica crknila v relativno kratkem času (recimo znotraj časa ki je enak 10% življenske dobe prve).

Torej crkovanje žarnice ni stohastičen ampak kar lepo zelo lepo opisan "verjetnostni" pojav, pri katerem so spremenljivke čas gorenja, število sprememb stanja (vklopi) in pa kvaliteta signala. Če imaš definirane te spremenljivke lahko s 95% verjetnostjo določiš tudi čas ko bo žarnica zdržala.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik virtuoz pravi:
Je pa res, da če je narejena z napako ta teorija odpade.

Žarnica kvalitetne firme je narejena po nekih standardih in je podvržena strogemu končnemu testiranju. Torej verjetnost da dobiš žarnico z napako je zelo majhna, pa še če jo dobiš, je bolj verjetno da je napaka nastala po zaključku proizvodnje.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Sam sem menjal obe žarnici hkrati enkrat lansko leto, ker sem kupil Philips extreme power (H4).
Ena mi je šla pred približno 2 mesecema, tako, da sem jo zamenjal. Druga še zdaj sveti.

Sicer pa ok, to je samo en primer, na podlagi tega se ne da nič kaj dosti napovedovati. Potrebnih bi bilo nekaj tisoč takih pojavov, da bi bili podatki vsaj malo merodajni.

Sem pa še zmeraj mnenja, da gre pri žarnicah za stohastiko (vsaj po občutku).

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.599
483
83
kmalu bodo LED žarometi z dolgo/kratko, zavijanjem snopa, zatemnjevanjem prihajajočega kljub dolgi luči itd. vsakdanji - ampak cena, cena bo pa kar visoka:)
primer: novi Audi A8, novi A7

pipo

Majstr
19. mar 2008
943
455
63
Citat:
ker je samo delo dražje kot pa žarnica ( če moraš pol avta podreti da menjaš žarnico) ki ti recimo lahko crkne čez en teden na drugi strani avta

ja, to se pa dogaja v tistih avto firmah, kjer konstrukter avtomobila še nikoli ni vstopil v delavnico in sam menjal žarnico.

V "normalnih" avtomobilih še vedno menjaš žarnico , pa četudi si neroden in v temi v 5 min. ( o navadnih žarnicah govorim )

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
kmalu bodo LED žarometi z dolgo/kratko, zavijanjem snopa, zatemnjevanjem prihajajočega kljub dolgi luči itd. vsakdanji - ampak cena, cena bo pa kar visoka:)
primer: novi Audi A8, novi A7

Za kratek snop ima Lexus LS600h že vgrajeno (od leta 2006 ali 2007).

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
No se en svez primer, zadnja luc crknla, 5 dni voznje z samo eno in zdej je crknla se tista ki je delala, vidis da zgleda vpliva na drugo zarnico. Sigurno je dobil a se kaksne 0.5V vec stroma pa je ze tako zmatrana zarnica se prej odletela.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.943
113
pri taščici
ali pa sta bile obe fuč kot nekateri pišete da imajo žarnice "enako življenskodobo!"
Meni že kako leto gori samo ena žarnica za tablico zadaj, pa druga še kar noče crknit.
Maš kak odgovor v tovjem stilu na to "dejstov"

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
ali pa sta bile obe fuč kot nekateri pišete da imajo žarnice "enako življenskodobo!"
Meni že kako leto gori samo ena žarnica za tablico zadaj, pa druga še kar noče crknit.

To bi se ujemalo s teorijo, da druga krepne zaradi visje napetosti (in posledicno visjega toka in disipacije). Manjse zarnice so manj obcutljive, ker disipirajo manj moci in se lazje hladijo. Tudi na otip bos boljse prezivel kontakt z majhno zarnico, kot pa z vecjo ... Ker se torej lazje hladijo, jih povecana disipacija ne gane toliko, kot zarnico, ki je ze tako cisto na meji delovanja.

Da bi konsistentno izdelovali zarnice tako, da bi se pri paru defekt pokazal po istem casu s tako zanemarljivo razliko, se mi zdi precej neverjetno. Da bi testiral tvojo predpostavko, bi moral kupiti par, mu urediti loceno napajanje in potem bi se videlo kako in kaj.

Je pa pri zarnicah se en problem: nitka ima precej mocno pozitivno temperaturno karakteristiko (namesto da bi bila ta konstantna), kar pomeni, da ob vklopu tece skozi zarnico zelo velik tok (vecji od tistega, ki tece med obratuvanjem, ko se enkrat segreje) in je tako sok za zarnico se vecji. Ce bi bilo napajanje urejeno s konstantnim tokom, namesto s konstantno napetostjo, bi zarnice zelo verjeno zivele dlje, saj jih menda vecina krepne ravno ob vklopu. To bi za proizvajalca pomenilo strosek ranga par EUR na luc za manjse luci in proporcionalno vec za vecje, zato se jim ne splaca in raje pustijo uporabniku, da menja zarnice, samo da je avto bil 50 EUR cenejsi ...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Mam odgovor, prejsni teden sem menjal obe zarnici za osvetlitev tablice na mojem vozu , kako sta crknli pa nevem.

bozo_13

Pripravnik
11. jul 2010
201
0
16
Citat:
Uporabnik Tusi pravi:
KSZ,
Kot zanimivost: http://www.genspot.com/blog-3267/stoletna-zarnica.aspx
to zato, ker nonstop gori. ce bi se prizigala in ugasala vsak dan, bi bil bolj klavrn rekord
grims-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Niti ne. Navadna žarnica crkne po 1000 - 2000 urah, neglede na to, kolikokrat si jo prižgal. Današnje žarnice so bistveno bolj "navite".

Bolj je primerjat to: če bi navadne avtoluči svetile z močjo parkirnih, bi tudi zdržale celotno življenjsko dobo avtomobila.

Sicer pa sem ravno danes mislil napisati, da sem na tem avtu zamenjeval prednje žarnice skoraj natanko enkrat letno z noname žarnicami s Petrola, zdaj pa sem probal, koliko časa bodo zdržale več kot dvakrat dražje Philipsove. No, ravno danes je prva crknila, po komaj 9 mesecih. Očitno so noname čing čang šlang boljše od dragih firm.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Tudi tigar gume so svojčas preživele avto na katerem so bile montirane - pa so bile zato dobre gume?!
stupid-1.gif

Torej trajanje žarnice ni nujno sinonim za kvaliteto, obstajajo razne "heavy duty" žarnice, ki so namenjene "delovnim strojem" in tista žarnica v avtu ne bo crknila vsaj 5 let! Slabost je pa ta da daje pol manj svetlobe ... enako lahko montiraš 24V 100W žarnico za tovornjak na svojo 12V napeljavo pa bo tudi gorela (brlela) neskončno dolgo.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.387
5.662
113
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
Prejšnja je držala vsaj 3 leta in trenutna se drži že 2 meseca ( petrolova - evelux ).

Ne kupujte evelux in podobnih sranj brez UV zaščite na steklu....pol maš pa pr polikarbonatnih steklih modernih luči not megleno pego kamor zarnica sveti v plastiko
bonk.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.387
5.662
113
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
ja, to se pa dogaja v tistih avto firmah, kjer konstrukter avtomobila še nikoli ni vstopil v delavnico in sam menjal žarnico.

V "normalnih" avtomobilih še vedno menjaš žarnico , pa četudi si neroden in v temi v 5 min. ( o navadnih žarnicah govorim )

pipo

Majstr
19. mar 2008
943
455
63
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik pipo pravi:
Prejšnja je držala vsaj 3 leta in trenutna se drži že 2 meseca ( petrolova - evelux ).

Ne kupujte evelux in podobnih sranj brez UV zaščite na steklu....pol maš pa pr polikarbonatnih steklih modernih luči not megleno pego kamor zarnica sveti v plastiko
bonk.gif

si ti ziher da nisi pomešal xenon luči z navadnimi halogenkami ?

Tak bolj kot ne na pamet se mi zdi , da wolframova žička ne emitira velike količine UV spektra, po drugi strani pa že samo steklo žarnice v bistvu je UV filter.

Če maš kakšen pameten link na to temo, se priporočam, da rešim žaromet preden bo prepozno.
smile-1.gif