Podkupnine v gradbeništvu

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Ker ne zaupamo upravniku smo se za zajeten gradbeni poseg odločili tako, da sami iščemo izvajalce. imamo vso pepirologijo, ki je za to potrebna. Upravnik je hotel za papirje 3x večkot smo dali preverjeni firmi, ki smo jo izbrali sami. Zdaj prihajajo grdbeniki, ki bi radi prevzeli delo. Prvo vprašanje, ki ga postavijo je: koliko moram vkalkulirativ ceno za v tvoj žep, da zrihtaš posel.
Počasi sem prišel do podatka, da upravniki jemljejo 8-10% od vrednosti investicije!
In še dialektično vprašanje: Ali sem bedak, ker se odpovedujem cca desetim jurjem € v žep??

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Vzem 10k, pa babo pelji enkrat na havaje ali kaj podobnega.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če boš vzel se bo zvedlo in te bodo vsi grdo gledal.
če ne boš vzel, pa ne boš mel novga avta, tv, dopusta...
tongue-1.gif

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Nč bat, stvar je rešena! Vzel ne bom nič, ker mislim, da je tako prav.
Tisto dialektično je bilo samo za hec. Me pa presenečajo številke!
Babe vodim na hrbet, na Havaje gredo lahko brez mene, jst tam nisem nč zgubu!!

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
pa ne u Sloveniji!!! se to pri nas tudi dogaja? Jest sem pa mislu, da so na sončni strani sami pošteni prijazni ljudje, ki ne jamrajo

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
To je prav stvar ki jo vsak vpraša. Tako da..skok do upravnika in ga direktno vprašaj koliko hoče.

Naš je imel tarifo 3 %
wink-1.gif
..seveda se je ta znesek skriv v predračun in je potem izvajalec 'nakazal' njemu.

To vzemi v zakup, ker drugače nima smisla da se kaj greš.

Če ti bo sam iskal predračun bo 100 % višji kot ga boš iskal sam.

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
To je prav stvar ki jo vsak vpraša. Tako da..skok do upravnika in ga direktno vprašaj koliko hoče.

Naš je imel tarifo 3 %
wink-1.gif
..seveda se je ta znesek skriv v predračun in je potem izvajalec 'nakazal' njemu.

Ničesar ne vzamem v zakup! Zato iščemo in bomo izbrali sami. Presenetila me je višina "tringelta"!!
Oba upravnikova "dvorna izvajalca" smo tudi povabili, da pošljeta ponudbo!
rolleyes-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.963
113
pri taščici
Pred 5 leti. Želeli smo odstraniti dve drevesi in nekaj dreves obrezat. Upravnikovi predracuni so bili vsi posteno preko jurja.
Sem poiskal sam tri predracune, dva sta bila pod jurja, narejeno je bilo za 600. Kak kmet iz bizovika bi pa za sto.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz ti govorim za opcijo ko smo VSE ! naredili sami. Upravnik je zgolj plačal preko rezervnega sklada. Pri 90 ih jurjih...3%...dobro plačano 'delo'.
Je pa pritrogal par ponudb, ki jih je roihtal upravnik, za podobne objekte...cene so bila od 120 jurjev dalje.

In zato te vprašajo izvajalci (ker iščeš sam oz. vi lastniki) kako je z upravnikom in koliko hoče.

Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Naš je imel tarifo 3 %
wink-1.gif

čaki a ni to kaznivo, jemanje provizij? Pa a se ne da mimo teh juncev zadev zrihatat? Kaj pa če se sami stanovalci odločite kdo bo kaj delal pa ga sami najamete (izvajalca)? Resno sprašujem, ker nism preveč doma v tem, kasirat par k € pa zato ker si upravnik pa se neki dela je pa tud adijo pamet

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Naš je imel tarifo 3 %
wink-1.gif

čaki a ni to kaznivo, jemanje provizij? Pa a se ne da mimo teh juncev zadev zrihatat? Kaj pa če se sami stanovalci odločite kdo bo kaj delal pa ga sami najamete (izvajalca)? Resno sprašujem, ker nism preveč doma v tem, kasirat par k € pa zato ker si upravnik pa se neki dela je pa tud adijo pamet

Pa ni to PROVIZIJA kot tu gor pišete...
redface-1.gif

Temu se reče (prepisano iz računa) "manipulativni stroški in stroški inkasa". Tu not naj bi bilo zajeto tudi "takojšnje" plačilo, ne glede na to, da kateri od stanovalcev ne bo plačal in bo potrebno iti v izvršbo. Izvajalec naj bi dobil plačano na valuto, upravnik se pa potem z "neplačniki" ukvarja. Če ne pristaneš, ti plačujejo, kot plačujejo končni naročniki. Danes 2, jutri 4, čez teden dni 1, za 5 pa pejd v izvršbo sam, ker niso plačali...

Procent je precej različen... 3% si vzamejo ZELO redko, oziroma pri poslu, ki ni preveč rizičen
evil.gif

A ja pa na valuto v bistvu ne plačujejo. Temu se samo tako reče. Zamujanje 90 dni je v Celju kar konstanta... Na drugi strani pa se hvalijo na položnicah, da imajo AA boniteto
hysterical-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Naš je imel tarifo 3 %
wink-1.gif

Glede "provizij" pa... Imaš registrirano "posredništvo d.o.o." in prodajalcu nepremičnine najdeš kupca. Kako se reče zaslužku, ki si si ga vzel?

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Koliko poznam našega upravnika: če izvajalec pristane na nek %, običajno 5-10%, potem dobi izvjalec plačano v celoti na datum valute (sem parkrat preverjal pri izvajalcih) in za izterjavo skrbi upravnik. Če pa ne pristane, potem pa se plačuje v višini vplačanih sredstev...in odprte zadeve preda izvajalcu pa naj se on jeb...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
to mi ne pije vode. upravnik nima sredstev za zalagat. od kje enemu DONF sredstva za neplačnike v fužinskih blokih? svoje čase so bili deleži neplačnikov na rednih položnicah blizu 15, 20%. razen, če je se uporabnikom računa več denarja in...

no, če izvajalec pristane na 10% provizije neplačnike plačajo plačniki, ne upravnik.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik softi pravi:

no, če izvajalec pristane na 10% provizije neplačnike plačajo plačniki, ne upravnik.

No sej tu je vsa skrivnost... mi je dal čisto pošteno karte na mizo... Je rekel, glej, tile so neplačniki, to znese toliko in toliko, če mi daš vstran x%, jih bom delno pokril, tebi pa nakažemo celoto. No tega seveda na pogodbi ni zapisanega... in ne ni plačano na valuto
evil.gif

Procent, ki ga želijo upravniki za to "storitev" je precej odvisen od plačniške discipline objekta in seveda pogajalskih sposobnosti vseh treh strani. Je pa 10% verjetno neko povprečje. Čujem pa, da tudi 15% ni neka redkost
redface-1.gif