Podiplomski študij

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.170
113
tudi nekaj slovencev je na MIT za enega fizika vem......sicer pa se z njimi ne moremo primerjati v nobeni stvari......njihov proračun je n krat višji kot vse kar pri nas v šolstvu porabimo pa tudi njihovi profesorji so precej naprej.......poleg tega pa če moraš mastno plačati se tudi potrudiš da tisto narediš....kar pa pri nas ne velja povsod

kar se tiče 570 študentov pa tudi na našem faksu jih ni tako veliko manj ( za naše razmere)....samo koliko jih konča je pa drugo

& malo izpitov seveda ne prinaša kvalitete samo pri nas je pač tako da nimaš na voljo toliko smeri odločiš se pa tako ali tako samo tisto kar ponavadi že delaš pa še to ni vedno v tvoji stroki........... da bi imel 26 izpitov bi moral opravlajti skoraj vse ki so na našem faksu pa pustiti šiht in babo ( še sreča da nimam otrok
evil.gif
)

Nazadnje urejeno:

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Ko imaš že ravno preveč časa. Daj naredi primerjavo v številu izpitov (stari tehnični dodiplomc + stari tehnični podiplomc) in (novi tehnični dodiplomc + novi tehnični podiplomc). Kakšno je število izpitov? Kakšni so ECTS-i?

Koliko izpitov ima novi tehnični podiplomc?
grims-1.gif

Strokovni, znanstevni magisterij... A si začel predčasno pozabljati razlike?
grims-1.gif

A mešamo hruške in jabolka?
grims-1.gif

evil.gif

Grikos

Pripravnik
21. jul 2007
386
0
16
Sicer se bo mogoče zdelo komu moje vmešavanje v tole temo neumestno, ampak me zanima, kje za vraga v Sloveniji lahko vnovčiš znanstveni magisterij iz tehniških ved?
Plače za mlade raziskovalce oz. asistente so baje bedne (da ne omenjam, da si deklica za vse rednim, zaslužnim in kar je še takšnih profesorjev), na IJS se mi tudi ne da "cepiti atomov" do penzije, v gospodarstvu pa je takšen naziv prej ovira kot prednost...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.170
113
Citat:
Uporabnik Grikos pravi:
v gospodarstvu pa je takšen naziv prej ovira kot prednost...

Ne vedno...verjel ali ne so tudi v gospodarstvu podjetja, ki jim je v interesu, da imajo njihovi uslužbenci dobro izobrazbo...............seveda pa takih podjetji ni ravno veliko........

gs1422

ekonomist
13. okt 2007
1.158
0
36
44
Dobova
Ni nevmesno. Lepo je, da se vsake toliko časa pojavi še kakšno normalno vprašanje, da ne zabredemo predaleč na neokusna področja akademskega žaljenja.
wink-1.gif

Pravilno razmišljaš. Z nič referencami in "težkim" papirjem je težko. Splača se če te sponzorira podjetje in te primerno delovno mesto s tem tudi čaka. Tam si priboriš kakšno leto referenc, potem pa že gre. Eno reklamo ti prilagam v priponki. Vsekakor je zanimiva tudi tujina.

Plače asistentov so klavrne. Asistent z doktoratom ima osnovno plačo ca. 1.200,00€ neto/mesec. Nekateri se vpletajo v projekte iz gospodarstva, ki prinesejo še kakšen dodaten cekin. Načeloma pa je trenutna klima v gospodarstvu za mag. in dr. -je bolj ugodna kot na fakultetah, zato na veliko bežijo v podjetja.

V gospodarstvu je trenutna "tržna niša" avtomobilska, farmacevtska in prehrambena industrija. Ročna delovna sila je pri nas postala draga, zato se veliko vlaga v avtomatizacijo, zahtevam po vedno višji kvaliteti botrujejo potrebe bo inteligentnih nadzornih sistemih in kontrolah... Optimizacija obstoječih procesov je tudi aktualna. Dobra panoga je tudi orodjarstvo. To bi bilo recimo za področje strojništva in elektrotehnike.

Prodati se je pa v vsakem primeru potrebno znati.
wink-1.gif

Priponke

• 458341-OglaszaprostadelovnamestavJUBzastrojnike,IT,fizi..pdf
    149,3 KB · Ogledi: 365

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik gs1422 pravi:
Ko imaš že ravno preveč časa. Daj naredi primerjavo v številu izpitov (stari tehnični dodiplomc + stari tehnični podiplomc) in (novi tehnični dodiplomc + novi tehnični podiplomc). Kakšno je število izpitov? Kakšni so ECTS-i?

Koliko izpitov ima novi tehnični podiplomc?
grims-1.gif

Strokovni, znanstevni magisterij... A si začel predčasno pozabljati razlike?
grims-1.gif

A mešamo hruške in jabolka?
grims-1.gif

evil.gif

Globoko se opravičujem, da sem vas jaz, ekonomistka, drznila vas, tehnike, opozarjati na to, da je morebiti drugje po svetu študij drugače zasnovan. Očitno tega nočete vedeti in vas take reči samo spravljajo v slabo voljo.

Ni problema.

Lahko noč.
smile-1.gif

PS: Od moderatorja pričakujem, da bo odstranil vse moje poste v tej debati z izjemo tega. Hvala.

Nazadnje urejeno:

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Pms, sms, sds, lds, lsd, thc, dvd, ddv, pdf, php, ppt, ptt, t2, siol,.......
Preveč je tega.
grin1.gif

Je že prav tako, da spisov ni več gor.
Kdor bo želel kaj več vedeti, lahko vedno najde kup informacij na netu.
Ostale pa samo spravlja ob živce.

Je že OK. Vsaka šola pač nekaj stane. Tudi življenjska. In jaz s tem brisanjem pravkar plačujem svojo "šolnino".

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Sem označil kot smeti, ker pri brisanju bi nastala štala (luknje med sporočili), pa še vsebina sporočil bi se izbrisala.

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Pms, sms, sds, lds, lsd, thc, dvd, ddv, pdf, php, ppt, ptt, t2, siol,.......
Preveč je tega.
grin1.gif

Je že prav tako, da spisov ni več gor.
Kdor bo želel kaj več vedeti, lahko vedno najde kup informacij na netu.
Ostale pa samo spravlja ob živce.

Je že OK. Vsaka šola pač nekaj stane. Tudi življenjska. In jaz s tem brisanjem pravkar plačujem svojo "šolnino".

Ehm, po moje je vplivalo (na vse!) tudi to, da se Luna počasi prazni, ampak zdaj pride itak kratko obdobje umirjenja in dobrega spanja. Nekako imam občutek, da je kozarec Lev(-inja) po horoskopu.
smile-1.gif
Čeprav je začetna pripomba malce izven teme, je mišljena bolj resno, kot si kdo morda misli ... Drugače pa, nazaj na temo, je bistvo pri komentiranju predvsem v (samo-)obvladovanju (pa ne to vzeti kot zaviranje kreativnosti ali kaj v tej smeri!) in v tem, koliko si nekaj ženeš k srcu oziroma koliko in kako je nekdo v življenju (bil) povezan z določeno tematiko. S tem, ko si nekaj ženeš k srcu, kar se lahko opazi na več načinov in na osnovi večih znakov, pa lahko nekdo hitro vključi osebni nivo in čustva, kar ponavadi vodi v blokado.

Se oproščam za gornjo (psiho-)analizo.
wink-1.gif

V vseh komentarjih, tudi v (žal) izbrisanih kozarčevih, ni bilo nič takega, kar bi bistveno ali sploh odstopalo od dejstev. In še ena misel - sam na študij in njegov uspešen zaključek gledam PREDVSEM kot na "osebno zmagovanje", ne glede na morebitne zunanje posledice tega. Če se vrnem nazaj, bi to torej pomenilo, da mi študij odpira notranja vrata ... Učimo pa se itak vse življenje, tako ali drugače. (Dovolj filozofije.
tongue-1.gif
)

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Kozorog.
tongue-1.gif

Po horoskopu.

Nikoli ne bi uganil, kaj ne?
grin1.gif

BTW - jaz pa študiram zato, ker me a) reč zanima, b) ker rabim denar (po "študiranju prvenstveno zato, ker me stvari zanimajo", človek začne ugotavljati, da so v resničnem življenju vseeno pomembnejše položnice
tongue-1.gif
), c) ker mislim ta denar porabiti za reči, ki me res veselijo.

Poizkušam delati na tem, da veljajo vse tri reči hkrati.

Ja, nobene hude filozofije in notranje lepote ni tu zadaj. Sorry. Kozorogi, pač.
tongue-1.gif

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
Hahaha! Svašta!
grin1.gif

Hmmm, ja, tole bi pa šele znalo postati zanimivo. Moja predpostavka (ja, tud jaz si jih včasih privoščim
tongue-1.gif

No, pa da navežem na temo - za podiplomski študij se ponavadi odločamo bolj trdobučna bitja, kot so Kozorogi, Biki, pa Ovni. (Tega mi pa rajš ne verjet.
wink-1.gif
)

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Citat:
Uporabnik Grikos pravi: ...na IJS se mi tudi ne da "cepiti atomov" do penzije, v gospodarstvu pa je takšen naziv prej ovira kot prednost...

1. ne podcenjuj toliko IJS, je pa res, da bi se lahko gospodarstvo in znanost bolj povezala in bi se na IJS-ju mal hitrej začel obračat (čeprav hitrost nima veze z rezultati, samo v gospodarstvu rabimo hitre ukrepe ne pa 3 leta mozganja)

2. ne bi trdila, da se gospodarstvo brani magistrov in doktorjev, to bi raje pripisala posameznikom brez naziva na vodilnih položajih, ki se očitno bojijo konkurence, men se zdi da le-ti zavirajo že v 1. točki omenjeno sodelovanje panog in očitno zaradi njih prosperirajo tudi ritolizniki, zdaj pa če se smatraš tolk pametnega in sposobnega ti svetujem le to, da vztrajaš na svoji strokovnosti in se ne spuščaš v ritolizniške igrice, kaj kmalu bodo prišli te isti k tebi po strokovno mnenje

In še to (ker ne govorim na pamet) jaz upam, da bom svoj znanstveni naziv iz tehniške vede izkoristila a) tko, da bom šla na svoje ali b) tko, da bom vse kar delam poskusla vnovčit skoz kakšen projekt, c) tko, da bom poskušala povezat gospodarstvo in univerzo-kar že delam in mogoče obstaja še kakšna rešitev, pa se zdejle ne spomnim, me pa lahko še kdo dopolni.

Jaz pravim, da ni za obupat nad znanjem, ki ga pridobiš na podiplomski stopnji tehniških ved, v Sloveniji tega znanja primanjkuje nenazadnje se Slovenija vse bolj povezuje z zunanjimi trgi in že obstajajo mala podjetja z visoko dodano vrednostjo, ki se lahko kosajo s konkurenco v svetovnem merilu, v teh podjetjih pa delajo sami mag. ali dr.

Aja res je tud to, da smo zemeljska bitja bolj trdna in vztrajna pri svojih odločitvah...gre nekej pripisat tudi karakterju posameznika za uspešno dokončaje študija, baje pa tudi več žensk dokonča študij...mogoče je tu moja prednost (ženska in bik v enem
evil.gif
)

majč

Georgie

chairman
1. sep 2007
982
0
16
Far Far Away
No, vidiš.
smile-1.gif
Bi lahko še debatirali o zemeljskih bitjih ...

Glede predzadnjega odstavka - ja,saj gotovo res obstaja kakšna taka firmica z visoko dodano vrednostjo (mimogrede, čisto iz firbca in v vednost - lahko prosim navedeš kakšen primer ali dva?), moj bivši šef iz bivše firme je npr. kasneje tudi šel v eno firmo (ni ravno poznana v širši javnosti), ki se vsaj prek javno dosegljivih virov (internet itd.) oglašuje kot neke sorte podjetje, kot si omenjala zgoraj, oziroma človek bi ga vsaj imel za takšno. Slučajno sva se mesec dni srečala in sem izvedel, da je ravno spet menjal službo (tokrat je šel na eno od Ministrstev), tudi zato, ker je bila omenjena firma "kr nekej" (mislim da se je celo dobesedno tako izrazil). Pa moram reči, da drugače človeka kar cenim in tudi na svojem področju je kar pomemben.