Podaljšanje vozniškega dovoljenja

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
gr68 - jaz tudi spadam med "slepe"
smile-1.gif
tako da izi

katerim invalidom? mentalnim? tebi?
Jaz izpit imam, meni država zaupa, da sem varen za na cesto.
Mislim na invalide, recimo epileptika, ki nikoli ne ve, kdaj ga bo zadel napad, ali pa tiste gibalno manj sposobne, ki stat ne morejo in imajo invalidski voziček, avto bi pa vozili.
Pred leti je invalid z berglo pritiskal na gas, ker z nogo ni mogel, dokler mu ni bergla spodletela, kar ga je drago koštalo. Na takšne in podobne mislim.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.428
10.675
113
jaz bi bolj oko vrgel na ljudi s prekomerno telesno težo in možnostjo kapi, okretnosti itd..

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
jaz bi bolj oko vrgel na ljudi s prekomerno telesno težo in možnostjo kapi, okretnosti itd..
In kaj misliš da bo rešil zdravniški pregled na 10 let kot pišeš?
Lahko ti zdravnik ugotovi, da imaš samo nekoliko visok pritisk, pa te lahko čez mesec dni kap, ali pa te nikoli ne..
Potem bi morali, če bi hoteli preprečili nesreče zaradi kapi med vožnjo, nujno uvest zdravniški pregled na vsakih 14 dni, ne pa na 10 let kot predlagaš, pa še potem ne bo sigurno. al kako?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
smile-1.gif
tako da izi

Mislim na invalide, recimo epileptika, ki nikoli ne ve, kdaj ga bo zadel napad, ali pa tiste gibalno manj sposobne, ki stat ne morejo in imajo invalidski voziček, avto bi pa vozili.
Pred leti je invalid z berglo pritiskal na gas, ker z nogo ni mogel, dokler mu ni bergla spodletela, kar ga je drago koštalo. Na takšne in podobne mislim.

Spet trapaš neumnosti, epileptik ne more delat vozniške, dokler zdravnik ne potrdi, da je varen za na cesto. Dokler jemlje zdravila, nema ništa.
Dej ne kalimeri spet.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
smile-1.gif
tako da izi

Spet trapaš neumnosti, epileptik ne more delat vozniške, dokler zdravnik ne potrdi, da je varen za na cesto. Dokler jemlje zdravila, nema ništa.
Dej ne kalimeri spet.
Saj govoriš isto kot jaz. Epilektiku da zdravnik potrdilo, da je za na cesto, potem dobi izpit za 10 let. Kdo pa garantira, da ne bo naslednji mesec prenehal jemat tablete, pa ne bo več za na cesto, ima pa izpit in potrdilo zdravnika?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Citat:
Dokler jemlje zdravila, nema ništa.
Saj govoriš isto kot jaz. Epilektiku da zdravnik potrdilo, da je za na cesto, potem dobi izpit za 10 let. Kdo pa garantira, da ne bo naslednji mesec prenehal jemat tablete, pa ne bo več za na cesto, ima pa izpit in potrdilo zdravnika?

Dejva midva tistle moj stavek analizirat, tko počasi, bo šlo?
Mogoče te je zmedlo pisanje v nekem eksotičnem jeziku?
Epileptik jemlje zdravila - ne dobi zdravniškega potrdila.
Epileptik ne jemlje zdravil - mogoče lahko dobi zdravniško potrdilo.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ni res, poznal sem epileptika celo dva, oba sta imela izpit vendar sta morala jesti tablete!
Plačala sta zdravniku al je pa malo "skozi prste pogledal", verjemi.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Ni res, poznal sem epileptika celo dva, oba sta imela izpit vendar sta morala jesti tablete!
Saj ni važno, bolani so, izpite imajo, in lahko jih prime napad kadarkoli, lahko tudi nikoli. Zdravnik ne more vedet za 10 let naprej. Pravtako ne more vedet za tiste z visokim pritiskom, kdaj jih bo kap.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Kaj predlagaš, temeljit zdravniški pregled vsako leto? Po tvoji logiki smo vsi potencialno nevarni zaradi možnih zdravstvenih težav. Na srečo so pametni ljudje, ki so na osnovi statističnih (takih resnih, ne amaterskih) določili, kako in kdaj moramo opravljati zdravniški pregled. Kot pri vseh stvareh, je tudi tu še prostor za izboljšave, to pa vsekakor.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Kaj predlagaš, temeljit zdravniški pregled vsako leto? Po tvoji logiki smo vsi potencialno nevarni zaradi možnih zdravstvenih težav. Na srečo so pametni ljudje, ki so na osnovi statističnih (takih resnih, ne amaterskih) določili, kako in kdaj moramo opravljati zdravniški pregled. Kot pri vseh stvareh, je tudi tu še prostor za izboljšave, to pa vsekakor.
Ja saj se jaz se strinjam s trenutnim stanjem. In če si bolan, nesposoben, jemlješ določena zdravila že sedaj ne smeš za volan po trenutno veljavnih zakonih.

Samo odgovarjam tistim, ki si želijo in zahtevajo da vsi opravljajo zdravniški pregled vsakih 10 let, da je to brezveze, da bi šlo pri tem samo za kasiranje zdravnikom. če bi hoteli preprečiti kako nesrečo, (itak je komaj kakšna taka) bi moral bit zdravniški pregled najmanj na vsakih 14 dni, pa še to ne bo zanesljivo. Lahko te zdravnik danes spozna za zdravega, čez 14 dni te pa kap ravno med vožnjo.

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:

Citat:
Epilepsija: Voznika z dokazano epilepsijo se lahko oceni glede zmožnosti za vožnjo, če je s terapijo ali brez
nje brez napada vsaj dve leti. Pogostnost pregledov za podaljšanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za
voznika z epilepsijo, ki ima protiepileptično terapijo in nima napadov, individualno določi epileptolog.
Najdaljše časovno obdobje, za katerega se lahko izda vozniško dovoljenje vozniku z epilepsijo, ki nima
napadov, redno jemlje predpisano terapijo in hodi na redne kontrolne preglede k nevrologu, je pet let.

Več si pa lahko preberete na tem naslovu: Merila za ugotavljanje telesne in duševne zmožnosti za kandidate za voznike in voznike

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik krimec pravi:
Citat:
Uporabnik miha013 pravi:
Boris Stopar

Pri temu si lahko slep, pa dobiš potrdilo za vedno.

Meni je Stopar podaljšal za 10 let, pa še za to sem ga moral prositi. Sestra mi je pa rekla, da bi mi moral podaljšati za 5 let in da mi je močno pogledal čez prste.
Imam pa dioptrijo, ampak že več kot 10 let enako.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Zgleda, da si to boljkone zmišljujejo. Jaz imam tudi dioptrijo, pa so mi dali do 80-ega leta. V bistvu je uradnik vprašal, kako dolgo bi rad imel.
Balkan...
tongue-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.569
2.614
113
še v SLO - ampak komaj
Dajte še napisati velikost dioptrije zraven.

Kolikor sem razbral iz @zajblovega linka so določena merila glede na "kategorijo" in "velikost okvare".
Če se ne motim pomeni:

1. kategorija voznikov (najverjetneje A in B) s okvara do max +/- 2 dioptriji = brez omejitve

1. katergorija voznikov med +/- 2 do +/- 5 dioptrij = ali do 5 let ali do 10 let

Se pa lahko tudi motim
tongue-1.gif

In če se ne motim bom na koncu še lahko vesel, če bom dobil vsaj na 5 let. (dioptrija + cilinder)
cry12bpy.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Imam nad 2D , VD podaljšan leta 2009, velja do smrti (ali 80-ega leta, kar pač prej pride
tongue-1.gif
)

PS: Ker je papirnat, bo verjetno treba prej vseeno zamenjat...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik stein pravi:
........ pa so mi dali do 80-ega leta. V bistvu je uradnik vprašal, kako dolgo bi rad imel.
Balkan...
tongue-1.gif
Niso ti samo dali, ampak si tudi plačal do 80-ga leta.
Ampak ne skrbi, bo država zanesljivo požla kar je napisala in za to tudi dobila plačano in bo tvojo vozniško razveljavila, da se boš ponovno slikal in plačal. .

gr69

Guru
15. dec 2009
11.569
2.614
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Imam nad 2D , VD podaljšan leta 2009, velja do smrti (ali 80-ega leta, kar pač prej pride
tongue-1.gif
)

PS: Ker je papirnat, bo verjetno treba prej vseeno zamenjat...

Če pride ta drugo prej (buh ne daj!) se pa pritož in povej, da še ne moreš iti, ker moraš še veljavnost vozniške do konca izkoristiti.
tongue-1.gif