Citat:
Uporabnik webster pravi:
....
Razloženo mi je bilo, da se refrakcijska montja računa kot sferični ekvivalent, natančneje seštevek dioptrije in cilindra. V mojem primeru to pomeni -1.75 - 0.75 = -2.5. To pa je večje od refrakcijske motnje -2.0, ki je navedena v zakonodaji ... Vse to je potrdilo moje včerajšne sume, ko sem nekatere od vas naknadno vprašal, ali imate tudi cilinder, saj sem do danes zmotno mislil, da je refrakcijsa motnja le tista prva številka na receptu (v mojem primeru sem napačno mislil -1.75) ... Eh, sem se vsaj nekaj novega naučil.
...
Sem se po tem tvojem postu še enkrat spustil malo "raziskovat" - in samo dva "popravka" na tvoje ugotovitve.
1. v zakonodaji (v Pravilniku) jasno piše, da se upošteva sferični ekvivalent pri refrakcijski motnji (motnjah)
Zdaj pa je treba vedeti kaj so vse refrakcijske motnje.Citat:
... Če so pri vozniku prve skupine:
- ugotovljene nizke refrakcijske motnje (do +/-2.0 sferični ekvivalent) ...
- kratkovidnost ali miopija
- daljnovidnost ali hiperopija
in - astigmatizem ali po domače - "cilindri"
- ter presbiopija ali starostna daljnovidnost
2. in treba je seveda vedeti kako se računa sferični ekvivalent.
No - to pa je že malo bolj tricky, ker stric google nekih pametnih zadetkov ni vrnil je bilo potrebno še nekaj klikanja. Zankrat našel tole (PDF download) , kar oboje nekako razlaga, da je sferični ekvivalent (SER) = dioptrije sfere (Ds) + 1/2 dioptrije cilindra (Dc)
Sicer ni jasno napisano, da se upošteva absolutne vrednosti - ampak je IMHO nekako jasno, da v primeru, da ima nekdo -Ds in +Dc ne more cilinder izboljšati "rezultat" - tako da:
SER = |+/-Ds| + 1/2 * |+/-Dc|