KSZ
Sem že v drugi temi(obzidava kaminskega vložka) nekaj napisal, pa bom še tule, ker je tema o poceni kaminu.
In sicer je res, kar je nekdo napisal - poceni kamini ga hajcajo kot pri norcih - totalno neenakomerno in preveč. Tudi zelo hitro ti "požrejo" drva.
Edini plus, ki ga vidim sedaj, ko sem malo preuredil zadevo je bil to, da ima res veliko kurišče(zaradi izredno tankega šamota znotraj) in si lahko vrgel tudi 0,5m poleno po diagonali noter.
Probaval sem različne materiale in različne načine, da bi malo umiril to vročino in da bi jo na nek način čimdlje zadržal(čez noč, proti jutru).
Zmanjšal sem kurišče, tako da sem nametal dodatni 3cm debel šamot ob straneh in na zadnji steni, na vrhu sem naredil 2 prečna nosilca in gor položil 6cm šamot(v originalu ga itak sploh ni noter).
Zunaj sem ga obložil s 6cm šamotom - cel vložek.
Rezultati? Razlike?
- Končno sem doživel, da me zjutraj pričaka žerjavica(zadnje poleno ob polnoči, ob osmih zjutraj še vedno malo žerjavice, tako da noter ne moreš prijet opeke, ker je tako vroča)
- prostor se ogreva veliko bolj enakomerno - ni tistega butanja vročine v glavo, ko ti segreje na 30 stopinj in ne veš kam bi se skril. No ok, lahko sediš pri odprtem oknu
- gori bolj enakomerno in počasneje - porabim manj drv. Recimo med filmom mi ni treba vsakih 15min vstajat in dodajat na ogenj
- en minusek je pa to, da zdaj ne gre več 50cm poleno noter, ker je manjši prostor. Ampak zame to sploh ni minus. Pač si nažagam na 30 in fertik
- par dni nazaj je bilo še malo topleje ponoči, kamina še nisem porihtal, kakor zdaj, in zjutraj sem imel 19 stopinj. Tako kot vsa leta do sedaj. Včeraj zjutraj 23,2 stopinje, danes 22. Skratka od 3-4 stopinje več imam zjutraj v stanovanju.