Pobijanje živali? Da ali ne?

Ali ste zato, da se lovcem prepove pobijati živali?

Rezultati so vidni samo po glasovanju.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
In ti pijanci mi niso všeč. Res pa je da ne poznam vsega njihovega dela
spet posplošuješ..pa res ne poznaš dela, ki ga člani opravljajo..

na kratko- člani imamo delovne obveznosti, kot npr hranjenje divjadi pozimi, spremljanje staleža divjadi (brez streljanja) na določenem območju, izdelava prež ipd....ni samo tist pogon v nedeljah in pitje šnopsa, kot si nekateri predstavljate
bonk.gif

kaj misliš, da mestni škrici pozimi tovorijo koruzo, npr pod Storžič? ja seveda..oni samo vidijo ubogo srnico, ki jo je nek lovec uplenil, ker je bolna in onemogla obstala v snegu..eh saj bi jo itak njihov pudeljček, ki ga je meščan spustil s povodca, da se malo naleta po gozdu, a ne?
stupid-1.gif

aja -pa veš kakšen halo naredijo kmetje, če jim divjad požre koruzo-najraje bi jo imeli izplačano v teži zlata..tako

Nazadnje urejeno:

che

Pripravnik
20. jul 2007
169
1
18
Gatto pod tole se pa podpišem.....................zakaj vsak vidi samo slabe lastnosti, dejte mau premislt predn kej rečete

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Situacija pri nas (Vipavska dolina) krizna. Živali je vedno več, tako srnjadi kot zajcev (no, ti načeloma niso problematični), tako da jih lovci ne utegnejo streljati in več živali tako konča pod avti namesto pod streli pušk. O kakšni prepovedi se torej ne sme niti pomislit. Svoje so doprinesle tudi asfaltirane stranke/poljske ceste, ki so bile nekoč makadamske. Sedaj se po teh cestah divja in zato je toliko več povoženih živali. Drugače pa je bil moj "nono" lovec, sedaj stric in nikakor niso vsi lovci pijanci etc. Se pa najdejo v vsaki LD pacienti, to vem še predobro, ker imajo na naši turistični kmetiji sestanke ...

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Tisti ki ste glasovali za DA:

Okoli naše hiše 2km ni nikjer hoste. Eno jutro zagledam lisico 10 m od hiše. Vemo kakšne bolezni imajo lahko lisice. Srn je čedalje več na cestah sploh sedaj v zimskem letnem času. Merjasci lahko naredi veliko škodo na njivi...Srna gre velikokrat na koruzo...nažalost zavarovalnice nimajo za to poskrbljeno kot je naprimer zavarovanje pridelka pred točo.

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Sem proti.

Neko selekcijo je potrebno narediti, divjad lahko naredi veliko škodo.

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Mislim, da bi mogli izvesti korenite reforme na tem področju. Definitivno prihaja do škode, povzročene s strani divjadi, ampak dejansko se da njivi in podobno zaščitit z ograjami, res ne vidim smisla v tem, da raje postrelimo pol gozda, kot uredimo zaščito. Seveda to breme ne bi smelo iti na lastnika njive ampak vsaj v veliki meri na državo. Sem zato, da lovci vzdržujejo wildlife, ampak z alternativnim načinom in nikakor ne streljanjem (razen v primeru, ko je neposredno ogroženo človeško življenje).

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Njive zaščititi z ograjami?
hysterical-1.gif

pol gozda je postreljenga?
hysterical-1.gif
če si prebral komentarje zgoraj, so bili večinoma mnenja , da je divjadi zmeraj več, kar je res

kakšen alternativni način pa ti predlagaš?
grin1.gif

civil

Fizikalc
18. jul 2007
1.350
0
36
Ja in kdo bo plačal ograje, oz. električne pastirje? Divjad se je namnožila ker ima mir v gozdu. Poglejte si gozdove, vedno bolj so zaraščeni. Je pa neumno da se stem ukvarja folk ki je že napol v ekstazi ko vidi veverico v tivolju.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.171
113
Jaz prihajam iz lovske družine sam sicer še nisem (mogoče tudi ne bom) več kot pol ljudi ki jih poznam so lovci.Kar se tiče zakona sem zato da to ostane v domeni lovcev. Kar me najbolj moti pri lovcih......to da malo preveč kdaj spijejo...in še bolj ....to da nekateri ( večina) strelja divjad ki bi morala ostati za preživetje vrste. Če bo lovec videl srnjaka ki ima odlično rogovje ( takšnega za medaljo mogoče) ga bo seveda ustrelil (vsaj 90 % jih je takih) da se bo potem hvalil okrog (če bo srnjak v planu odstrela LD). Lovci bi morali delovati kot zveri...streljati slabotne in bolne da bi močnejši preživeli ( saj tudi te postrelijo če jih najdejo) je pa odstrel potreben ker nekje te živali naredijo ogromno škode( predvsem divji prašiči) kakršne si večina od tistih ki tega ne poznate niti ne predstavlja. Lovci kar veliko delajo v samih loviščih ...ni to samo ena "fura" sena kot nekateri mislite...kot drugo na slovenskih cestah letno umre 10tisoč kosov divjadi ( ja število ničel je pravilno) pa še veliko tistih za katere se sploh ne ve...poleg tega tudi pri raztrgajo kar precejšen dodaten delež ( zato streljajo pse ki niso na vrvicah)...da ne bo kdo mislil da ima lovska družina ( lovci) kaj dobička od streljanja...vsako leto še precej plačajo za članarino da se v nekaterih LD povrne škoda.....več prihodnič

p.s prisotnost stetkine ni tolikšna kot nekateri tukaj mislite

leta 1995 je bilo ugotovljenih 1089 primerov, leta 2006 pa samo 2 primera kar pa ne pomeni da jih ni več

Nazadnje urejeno:

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
V primeru, da divjad dela veliko škodo na njivah, se okrog njiv postavi električni pastir.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.025
-381
113
jest sm pa ZA!

in ker si ti član lovske družine, naj ti povem, kako vas jest vidim... Skoz zivali futrate, delate jim krmišča, ampak vse to samo zato, da jih lahko v lovski sezoni prodate italijanom, in ostalim tujcem, kateri so v svojih državah že vse postrelili, ali so pa zakoni strožji! In tukaj govorijo samo €€€€€€€€€€€€€€!!!! matr, od kolega fotr je lovec... in vem koliko plačujejo ti kreteni, da gre na jago, in ustreli eno srno al pa srnjaka... pa še to jo ustreli tist lovec, kateri ga je pripeljal, ker un tujec je itak tok lesen da fali...! Tko da ne mi govort da so lovci za dobrobit narave! Za svoj kurč.ev nagon in dnar delate, da lahko streljate in prodajate živali! In zakaj so na stenah sami orng srnjaki? zato ker vedno se gre na kapitalce al pa na tiste lepe, z lepimi rogovi! In evolicijsko to pomeni, da vse najboljše samce pospravite, samice pa oplojuejo slabotnejši samci... ostalo pa veš kam pelje... Tiste onemogle pa itak volkovi pospravijo namesto vas... (ok, kakšnega tud vi verjetno)! Tist dnar k ga zaslužite z prodajo, dajte kmetom, da bodo naredili ograje okol njiv, pa bo! sej bo drago, sam z leti bi se obresovalo!

In vsi ki živite na obrobju... In eni omenjajo civilizacijo... primitivno razmišljanje! Začnimo na začetku... Kdo je bil prvi tukaj? Ljudje se širimo čedalje bolj v naravo, živalim pa pač zmanjkuje prostora! Jest hodijo tja kjer je najlažje! men osebno ni lepšega kot videti srno na travniku (njivi) okol bajte! Sej zato pa gre človek v naravno, a ne? Noben kmet ne propadu zarad par kil koruze k jo pojejo, to tud vsi vemo! Strah je pa pač tak... sej če bi k tebi domov hodil en tujec, bi se tud zase postavil, a ne? tm kjer je pač kakšna hiša, je verjetno nekoč bil travnik, pot neke živali, in ona pride čez par let tm mim, in je že nevarna... Ker je samo sledila nagonu in šla pač tam kjer je hodila ža 2000 let! Dejmo se zavedati da so živali že veliko pred nami osvojile planet, in da se moramo navaditi živeti v sožitju z njimi!

glede selekcije bi pa tko reku... Vem/o da je ekosistem že zdavnaj porušen v naših gozdovih, (verjetno ne zaradi lovcev), tko da jest bi dal naravi 5-10 let časa, da se sama uredi. In mislim da bi hitro bilo manj srn, več volkov, in ostalih plenilcev! ampak pol so tukaj spet tisti k imajo ovce, krave, na pašnikih ne vem kje v hribih... Ja, pač bo kdaj kakšen šel! to je davek naravi, katera nas prenaša že 3000 let... pa ne vem, zakaj se kmetje sploh tok razburjajo, saj jim država povrne vso škodo!

Vglavnem nismo sami na tem svetu, in naj se ne obnašamo da je vse naše! Ker ni...

da pa zdele tale zakon sprejemjo, bo pa sploh pokop! to bojo lastniki gozdov na veliko služili, vlagal pa ne bo noben... v 5 letih bi zmanjkal divjadi!
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
KSZ

Ce vas moti divjad, pi*da pejte pa v mesto zivet. Teli kmetje danes bi se na triglav krave peljali past, ce bi bilo kaj trave, potem pa spet jamral kako jim volkovi in medvedje krave napadajo...

LP

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Ograje okrog njiv, ta je pa dobra ja.
aplauz.gif
Eni mogoče ne veste, da se njive obdeluje s traktorji in ne z motikami in grebljicami, sedaj si pa predstavljajte, kako udobno bi bilo obdelovat tako njivo. Da o stroških in slabi učinkovitosti ne začnem ...

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.171
113
msenjur ti si zelooo slabo prebral kaj sem jaz napisal......kdo ustreli srnjaka je vseeno če ga italjan da pač on denar ......moj fotr al pa star fotr ni še nikol dobil niti tolarja ( €) od lovske družine zato ker je streljal živali in ga tudi nikoli ne bo.. s tem da se ne strelja zdravih živali se oba strinjava kar si verjetno slebo prebral on še v čem drugem se tudi strinjam s teboj je pa treba vedeti da veliko lovcev sploh ne strelja živali...pri nas v lovski družini jih je več kot 50% takih

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
prodate italijanom, in ostalim tujcem, kateri so v svojih državah že vse postrelili, ali so pa zakoni strožji! In tukaj govorijo samo €€€€€€€€€€€€€€!!!!
če te zanima moj zaslužek..- Minus) vsaj 1500€ letno, sem v veliki koristi, ne?
Pri nas ni bilo letos nobenega tujca, da bi mu prodali kapitalnega jelena..kaj vem , mogoče pa slabo tržimo..bomo najeli Bajuka
hysterical-1.gif

Citat:
da pa zdele tale zakon sprejemjo, bo pa sploh pokop! to bojo lastniki gozdov na veliko služili, vlagal pa ne bo noben... v 5 letih bi zmanjkal divjadi!
za koga si potlej? se boš moral izjasniti..
wink-1.gif

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Bemo pomotoma sem klikno Da namesto Ne.
Itak, da nisn za prepoved, naravna selekcija žal ne obratuje povsod, pri nas je srn in merjascev ko smetja. Tist, ki so pa obkljukali Da(ne pomotoma kot jaz) pa predvidevam, da al ste al iz mesta, druga varjanta je pa ta da najbrž ne živite u realnosti. Me zanima kakšne bi bile reakcije, ko bi se naseljevalo medvede, volke, rise,.. da bi potem "narava" poskrbela sama zase. Pol bi bli pa jagri spet zmešani. Večina lovcev, ki jih jaz poznam je čisto OK, se pa najdejo povsod kakšni ekstremisti. Vegiji so pa tako al tako(žal moram to rečt) po večini "malo" zblojeni.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
@pediater: a ni fino, ko se enkrat strinjava

@gatto: od kdaj se odškodnina plačuje iz članarin? To mi je novo.

Zakaj krmite divjad, potem pa govorite, da jo je preveč. Če je zima huda, jih bo bolj malo preživelo - šibke in bolne ne bodo - temu se reče naravna selekcija.
Zakaj se pobija volkove = odrejajo odstreli? Kaj niso ti najboljši selektorji?

Verjetno je v tem zavoženem (ne)ravnovesju določen odstrel zares potreben, ampak lovski zvezi, kot je danes, tega ni za zaupati. Predobro poznam lovce še iz polpreteklih časov in danes. Mnogo prepogosto velja definicija: oborožen pijanec, ki gre čez gmajno v gostilno.

Verjamem, da obstajajo svetle izjeme, ampak na žalost zaenkrat obstajajo izjeme.

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Mene pa zanima kdo bi sam ustrelil srno, ker mu gloda glavo zelja? Električne ograje sploh niso tako nerealne.

zgrabljenec

Fizikalc
4. sep 2007
1.524
0
36
MS ali LJ
Za glavo zelja je najbrž noben ne bi ustrelo, ampak ponavadi nikoli ne pride ena srna in ne uniči ene glave, uničijo kar več oz. hodijo do takrat dokler je kaj hrane tam! Postavljanje električnih ograj pa spet predstavlja strošek, zaradi manjšega vrtička nobeden no dajal nekaj sto E za ograjo, čeprav mu tisto kar si doma pridela veliko pomeni!

Nazadnje urejeno:

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Zadnjič je bila na CNN dobra dokumentarna oddaja (so imeli "zeleni teden" ali nekaj podobnega), kjer so predstavljali kako se je v enem od njihovih naravnih parkov po ponovni naselitvi volkov vzpostavilo naravno ravnovesje. Prej so se lovci trudili in trudili a so ugotovili, da ljudje nismo dovolj pametni.

In tu ni šlo le za srnjad in ostale živali, katere so na volkovem jedilniku. Šlo je za celotno bivalno okolje - od medvedov, srnjadi/jelenjadi, rastlinstva, žuželk, vodnih živali ipd...

Premnogi ljudje še vedno mislijo, da so dovolj pametni, da bodo uravnavali neke naravne zakone. Med njimi so tudi lovci.