Plesen v stanovanju

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Mene pa zanima s katerimi preparati lahko "izkoreninim" plesen?

Aja, pa naj bodo preparati zdravju prijazni, ker morm tudi spati v tej sobi.
smile-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
poskrbi za primerno zračenje - pa se bo plesen sam od sebe 'odstranila'.

najprej se loti vzroka, posledico ne bo problem skriti - prebeliš pa bo.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Samo to?

Sobo oziroma stene se bom spravil prepleskati drugi teden in ta teden se bi posvetil plesni. Potem bom pa itak še kupil merilec vlage in razvlažilec, ker se bom potrudil pri poslikavi moje sobe in nikakor nočem, da imam to presneto plesen še kdaj v sobi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
stvar je sila preprosta samo običajno ni izvedljiva (to je tisti problem). Če gre za samostojno hišo to pomeni tudi da le ta ni izolirana (isto velja za blok...)..torej bi bila na mestu, v prihodnosti, ena dobra izolacija (potem plesen po kotih odpade).

Zdaj če se že spraviš beliti...potem se dobi jupol citrus (Oz. nekaj v tem smislu) namenjen ravno za prostore kjer se lahko (in se) pojavlja plesen.
Bi bilo pa dobro prej to plesen 'pobiti' ter odstraniti (zbrusiti s šmirgel paprijem) ter nato prebeliti (se dobijo sredstva za zatiranje plesni.). Tako da....če že delaš, se loti zdaj bolj temeljito da bo nekaj časa mir.

Postopek:
- namaži s sredstvom za zatiranje plesni, počakaj da se posuši
- zbrusi, skrtači vse tja do 'lepega' starega beleža
- prebeli s jupolom za vlažne prostore.

(vse to je fino da izvajaš ob intenzivnem zračenju - torej da se koti res dobro posušijo).

V neizoliranem objektu se ti zda pojavljati plesen tudi če je vlažnost zraka razmero nizka (po možnosti še zamenjana okna, slabo prezračevanje)...tako se zrak na steni ohlaja in v kotu (kjer je najhladnejše mesto stene) se zaradi hladne stene pojavlja kondenz, ki pa je idelano gojišče za plesni in bakterije...in ko se te namnožijo do kritične mase, le te postanejo vidne.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Super, prav to sem hotel slišati.

A mi lahko prosim svetuješ še pri sredstvu za zatiranje plesni? Ali nimam kaj zgrešiti in grem kar v mavrico in vprašam, če imajo sredstvo za zatiranje plesni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Kakšnega super bio sredstva najbž ne boš dobil, zato bo mavrica kar pravi naslov.
Od juba obstaja algicid in jubocid pa mogoče še kaj. Toliko sem na hitro našel na jub.si

sass

Guru
1. sep 2007
5.218
857
113
kupiš lahko algicid, ki je za preprečevanje že nastale plesni.
meni se je v prejšnjem stanovanju v enem kotu delala plesen, zato sem tisti vogal počistil, pošprical z algicidom in prebelil. zadeva je držala par let, potem pa smo zamenjali okna. plesen se je spet pojavila, vendar ne v samem kotu, ampak zraven, do tam kjer sem premazal z algicidom. skratka zadeva je precej učinkovita pri zatiranju plesni.

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Evo...danes kupil tako imenovan ALGICID...zaj pa gremo veselo na delo, da vidimo kako učinkovita je stvar v praksi
smile-1.gif

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Jaz sem pa jupol citrus kupil, le še algicid mi manjka.

Potem pa veselo na delo.

leni

gps navigator
17. avg 2007
1.549
0
36
S46.2296732 V14.5190865
www.sajko.com
Algicid ni tolk dober kot en drug, samo se ne morem imena spomnit doma pa tudi nimam embalaže, ampak ko ga vidim vem kater je, uglavnem tisti res opravi delo kot se šika, 10 minut in ne veš da je kdaj tam kaj bilo, nič brisanja nič spiranja samo našpricaš in pustiš, če ni dobro ponoviš vajo in v druge je sigurno vredu.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
9_e29184cbdf46a5f7c81e9d8664560eaa.jpg

Mogoče bo slika pomagala in še opis.

CLOXBiocidno sredstvo za odstranjevanje plesni s sten, zidov, fasad in vlažnih površin. Učinkovito odstrani plesen na fugah med ploščicami v kopalnicah, kuhinjah in zaščiti notranje prostore in površine pred zidno plesnijo in glivicamami.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Jaz bom šel v mavrico, mi je najbližje. Če pa tam ne bodo imeli, bo pa treba iti malce dlje.

Drugače pa merkur, bauhaus, obi.

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
recimo da se suši perilo v stanovanju. kakšne so možnosti, da se plesen "vrne", če se jo odstrani s kakšnim od naštetih preparatov?

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.714
1.063
113
Ti bom povedal se mojo izkusnjo s plesnijo. Ko sem se preselil k punci (pac otrok pa to) sva zivela v stanovanju z dvemi sobani oz kuhinjo, spalnico in kopalnico. Hisa je bila neizolirana (navadna fasada), stene mrzle ko sam satan in pozimi sva seveda grela na 23 zaradi dojencka. Kmalu po zacetku ogrevanja in nizkih zunanjih temperaturah se je po stenah pricela kazati plesen in vidno napredovala. Tisto zimo sem 2x z varikino 'pleskal' dele sten, s plesnijo, vec ali manj je bila cela zunanja stena plesniva. Varikina zato, ker je bila pri roki, ko mi je ob pogledu na steno pocu zivc. Zracit takrat tudi nismo mogli ne vem kako, z novorojenckom v sobi nekak ne pocnes takih sportov. Zato sem takrat kupil razvlazevalnik zraka, DeLonghi ali nekaj, kateri mi je dnevno odvajal za okoli 12 litrov vode iz zraka. Cez dan je bil v spalnici, ponoci v kuhinji - plesen potem ni vec tako bohotno rastla. Takrat se vprasas ali zivis v bazenu
bonk.gif
Krivec pa kot so nekateri ze navedli: neizolirane (mrzle) stene. V sobi topel zrak, stena mrzla, koncenzacija vlage neizogibna. Prezracevanje definitivno pomaga in je nujno potrebno, ampak proti mrzlim stenam pri nama niti pod razno ne bi pomagalo - pozimi ze zaradi zdravja ne mores v stanovanju toliko znizati temperature, da bi preprecil kondenzacijo. Poleti smo potem izolirali stene (10cm stiropor, Röfix) in se zamenjali okna/vrata iz starih lesenih na plasticna, se navkljub n-krat boljsemu tesnenju plastike, plesen ni vec vrnila. O racunih za kurjavo (navkljub sedaj 2x vecjemu stanovanju) pa tudi ne bi izgubljal besed, ker so se sedaj manjsi kot tisto prvo nesrecno leto (2003/04) pred dokoncanjem del... Tisto je bila res grozljivka.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Pa ga imam, cena 2,5€.

Sedaj pa čakat na boljše vreme in se spravim delat.
cheer.gif

257777-clox.jpg

Priponke

• 257777-clox.jpg
    257777-clox.jpg
    74,4 KB · Ogledi: 378