Pa včasih so ti servisi imel posebej steber/ročko za petrolej, ko so odprli nov petrol v kobaridu so to ukinil in prestavili ves petrolej tja (dejansko niso ukinili, samo gorivo so zamenjali in je danes tam bencin, skoraj nedostopna ročka ker bi moral v kontra smeri it na tankštelo). S tem je tudi en kup BCSk na tolminskem šel na menjavo uplinjača.Petrola na Mostu in Tolminu sta res nekaj posebnega .....morda jih ne smejo pipat zarad "kulturne dediščine".
Ampak prometna sta pa vedno...no vsaj ko pridem mimo je tako.
To so zgodbe za navneže. Nihče ne dela minusa zaradi regulacije, še posebej na AC ne.Oba tuja sta za prihodnji teden napovedala konferenci za novinarje. Menda imajo v Sloveniji pol nižje marže kot v ostalih državah. In tudi oni utegnejo kaj zapreti, ker pač ne moreš delati brez marže.
To sceno s petrolejem in BCSkami z dvoprekatnim rezervoarjem poznam, ampak me pa zanima nekaj drugega: se je temu gorivu tudi uradno reklo svetilni petrolej? Koliko je bil cenejši od (navadnega, 91 oktanskega) bencina? Je bil sploh uradno požegnan za pogon motornih vozil?
Da ni enkrat en uradnik "šel na dopust na deželo", z zanimanjem videl rumeno ročko in se s to sceno seznanil... in zagnal celega hudiča... (Kaj bi šele bilo, če bi videl vrsto traktorjev, ki tankajo vsi tardečega... :-D)
Naša je imela...Aja pa BCSka ni imela/nima dvoprekatnega rezervoarja, zaženeš jo na hlape bencina (danes start sprej, včasih cunja namočena v bencin). Dvoprekatne rezervoarje je imel recimo UAZ (in spet ne zaradi naftne krize, ampak hladnih zagonov motorja v sibiriji, petrolej je yu adaptacija iste stvari za drug problem).
Imela, imela. Zalavfal si jo na bencin, kasneje pa preklopil na petrolej. Doma smo imeli tako s konca 60ih let (sosedova ga ima še zdaj), nekje sredi 90ih ji je foter moral zamenjati rezervoar za enoprekatnega, ker je stari dobesedno prerjavel... Mislim, da ga je en pogumen mehanik najprej celo opral in nato poskusil zašvasati :-D, ampak ni dolgo zdržalo... Potem se je pa vgradilo novega, ki je bil pa samo ena posoda.Aja pa BCSka ni imela/nima dvoprekatnega rezervoarja, zaženeš jo na hlape bencina (danes start sprej, včasih cunja namočena v bencin).
V živo nisem nikoli videl tankanja petroleja vanjo, ampak moj glas gre, da je bil manjši tank za bencin, malo večji pa za petrolej. Po mojem je foter kasneje kar v oba prekata nalival bencin.Imate prav, po googlu so bili dvoprekatni tudi na BCS. Zdej pa vprašanje za poznavalce (Kamele0N ) ali je bilo to za mešanico (bencin - dizel) ali za zagon?
Za zagon. Ampak jaz sem potem samo še bencin uporabljal, ko se je težko prišlo do petrolejaImate prav, po googlu so bili dvoprekatni tudi na BCS. Zdej pa vprašanje za poznavalce (Kamele0N ) ali je bilo to za mešanico (bencin - dizel) ali za zagon?
Tole z petrolejem in davki se mi nekako zdi podobno, kot je trenutno z električarji...."Petrolej izhaja iz časa "naftne krize", obdobja par-nepar, kjer se je osnovne dobrine izvzelo iz politike varčevanja. Kot "svetilni" petrolej je ohranil svojo vlogo, kjer so bili stroji prilagojeni na to. Ob it-yu meji je zagotovo klasika BCS kosilnica in tudi ostali delovni stroji, ki niso bili dizel."
Še en faktor je: Italijani so eni težki cigani (kot bi rekel moj pokojni profks z Gorice). Imeli bi vse, plačali pa ne bi nič. In pogon strojev na neobdavčeno gorivo je točno to. V isti ligi kot avti na avtoplin...
Ampak zagon na bencin in potem preklop na petrolej?Za zagon. Ampak jaz sem potem samo še bencin uporabljal, ko se je težko prišlo do petroleja
Ta je dobra, elektrika je novodobni petrolejTole z petrolejem in davki se mi nekako zdi podobno, kot je trenutno z električarji....
Pa niso Taljani zato nič krivi
Tako...Ampak zagon na bencin in potem preklop na petrolej?