Plavanje

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.624
1
425
83
www.weekendwarrior.si
467716-post_slo.gif

Očitno sem se narobe izrazil. S kilometrino sem mislil treninge na kterih izboljšuješ tehniko. Nisem nikoli profesionalno zadeve treniral, zato ne poznam vse vaše terminologije in sem stvar povzel iz našega canyoning izrazoslovja
smile-1.gif
.

Se pa strinjam, jaz sem iz slabega plavalca, ki ni bil sposoben preplavat 100m v kosu kravl, s pomočjo različnih vaj (roka roko ujame, frcanje ob koncu zavesljaja, dihanje na 3 zamahe, uporaba "valčkov", plavuti...) v nekaj mesecih prišel do nekega dokej solidnega nivoja ki je potreben za reševalca iz vode. Ampak za to potrebuješ trenerja, ki te bo usmerjal, ti kazal tvoje napake ipd. Čeprav se ti zdi, da ni napredka potem karnaenkrat "splavaš"
smile-1.gif
.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
Koliko pa, tako približno, stane nek tak tečaj, da te trener nauči pravilno plavati kravl ali pa delfina? Če si čisti začetnik ?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.956
6.987
113
To je malce predaleč, ampak cena je pa dokaj OK.

Kaj pa bi rekel, da je bil največji problem pri napredku? Telesna priprvaljenost, nerazvite mišice (tiste ki se rabijo pri plavanju), ali pač enostavno človek rabi čas, da se vsega priuči, čeprav je drugače FIT ?

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.624
1
425
83
www.weekendwarrior.si
verjetno ti bo krnekejjeto vedu bolje povedat. Jaz sem bil v normalni formi, nič posebnega pa mi sama nerazvitost plavalnega mišičevja v začetku ni delala težav. Je trajalo pač da sem se stvari priučil. Verjetno bi šlo hitreje če bi imel "šolo" 3x na teden ampak se mi ni nikamor mudilo. Je pa "suffer" potem ko enkrat za par tednov prekineš, kondicija izpuhti in no time in potem komej skupej sklofaš tistih par dolžin :p

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
lanski cenik, ampak ok. mislim, da brez vmesnih treningov napreduješ prepočasi in ni to to. je pa spet res, daob službi in družini ni morje časa.

moja izkušnja
iz slabega plavalca, ki se je držal vode do 2m globine in je komaj preplaval 4 krat 25m, sem v enem mesecu, 6 krat tedensko, tivoli, prišel na 251 krat 25m. redno sem potem 3 krat tedensko plaval 200 krat 25 m, ostale dneve pa zajebancije. tudi po tistih 200 dolžinah sem ostal notri in se igral. ena izmed igr je bila podvodno plavanje in sicer sem brez pomagal uspel narediti 2,5 krat 25m. ali pa igra odriva,ko se odrineš od stene in obrziš na 15 m.

na morju je posledica tega bila plavanje iz fiese na punto na sladoled in nazaj. v grčiji iz enega kraja v drugi, cca 5km v eno smer...in podobne bedarije. okrug gornji čez zaliv recimo.

naslendje leto sem tempo malce umiril, potem še malo..in nazadnje smao nekajkrat. danes komaj zdržim minuto, mal več pod vodo, plavam kako uro v kosu..in to je to.

aja, ko sem plaval sem se držal 20 žabiva, 20 kravl, 20 hrbtno in spet...

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
To je malce predaleč, ampak cena je pa dokaj OK.

Kaj pa bi rekel, da je bil največji problem pri napredku? Telesna priprvaljenost, nerazvite mišice (tiste ki se rabijo pri plavanju), ali pač enostavno človek rabi čas, da se vsega priuči, čeprav je drugače FIT ?

Tehnika, tehnika in še enkrat tehnika. Brez tega si mrzel. Če hočeš vsaj min kaj narediti te more nekdo naučiti pravilne tehnike.Pravilne zaveslaje, kordinacijo dihanja pri plavanju in da ne delaš odvečnih gibov ki samo trošijo energijo.

Veliko je že raznih vodenih rekreacij, tudi za začetnike, te zadeve so tam iz glave cca 50-60€ na mesec. Če je le možno se ogni kakih skupin ki jih vodijo difovc-i oz triatlonci, ki se niso aktivno ukvarjali z plavanjem. Teoretiki
bonk.gif

Nabijanje kilometrine ne bo rešilo ničesar, ob pravilni tehniki še stakneš kako brezvezno poškodbo.