Planet Golob

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
35.252
17.766
113
Zato, ker me zanima tvoje mnenje zakaj bi bilo v vrtcih po tvoje to potrebno ali smiselno.

jonny77

Guru
16. sep 2007
12.511
2.279
113
Pomurje
Tole sem tudi jaz vrgel na radar. Problem je "sprejemljiv za vse otroke in družine". Saj nadalje piše; kot del tradicije slovenskega kulturnega okolja in družbe. Ampak več kot polovica bo reklo da to ni sprjemljivo za njihove družine.

Itak od zagriženega komunista nebi pričakoval drugačnega odgovora. Daj... pojdi mahat z rdečo zvezdo okol in pusti otrokom svoje veselje.
Vem da si slabo izobražen. Vsak dan dokazuješ

• Objave ne odobravam
Reactions: MrDaco

darwin

Majstr
17. avg 2007
722
491
63
V našem vrtcu pravijo, da so se načel, ki jih uvaja novi kurikulum držali že kar nekaj let in da jim ta dokument kakšnih sprememb ne prinaša.
O Miklavžu se pogovarjajo vsako leto, organizirajo Miklavžev sejem (z veliko začetnico), pripravijo božično okrasitev, za veliko noč barvajo iz papirja izrezana jajca ... Starši (slovenski verni in neverni, tujci) to v večini dojemamo kot tradicijo, vsebino pa po svoje doda vsak sam. Tako da tam, kjer vodstvo zna in razume, gre skozi tudi Miklavž in božič.

darwin

Majstr
17. avg 2007
722
491
63
Kako slovenske družine dojemamo verske praznike (oz. vero kot tako), je odvisno od nas samih. V moji generaciji je zelo veliko ljudi, ki so v otroštvu imeli tradicionalno versko vzgojo vključno z rednim obiskovanjem verouka in maš, ampak je njihovi otroci danes nimajo več. Če sami po lastni izbiri ukinjamo verovanje in verske prakse, ki so jih gojili naši predniki in zaradi katerih se je tradicija izoblikovala, se mi zdi vseeno malo krivično za to kriviti vlado (čeprav je slaba), migrante s Kosova ali komoniste. Nepošteno je odgovornost za ohranjanje verske tradicije prenesti na vrtce in šole. Naša izbira je, da na nekaterih šolah verouk obiskujeta po 2-3 otroci iz generacije. Kakšen župnik rad reče, da je razlog v tem, da živimo predobro in da zaradi tega Boga ne rabimo in v isti sapi dodaja, da se verouka ne bo več splačalo imeti. Očitno bi tudi on zaradi komoditete odpikal še tisti 2 ovčici na leto. In ko izgubimo osnovni razlog za praznovanje, takrat pridejo na svoj račun trgovci, ki nam te praznike zapolnijo s svojimi produkti.
V velikem delu Evrope, pa tudi v Sloveniji, opažajo predvsem upad verskih praks. V Sloveniji je bilo na primer leta 2015 217.371 nedeljnikov (vernikov, ki se redno udeležujejo nedeljski maš), do leta 2022 pa je njihovo število upadlo na 138.354. Tako velik upad je mogoče pripisati predvsem epidemiji covida-19. Še v predkoronskem letu 2019 je namreč maše ob nedeljah redno obiskovalo 196.702 ljudi, v letu 2020 pa je njihovo število upadlo na 101.905. Po koncu epidemije oz. v letu 2022 je začelo število nedeljnikov znova postopno naraščati.

V zadnjih desetih letih cerkvena statistika beleži upad števila krstov, obhajil, birm in cerkvenih porok. Leta 2012 so tako v Katoliški cerkvi krstili 12.848 ljudi, leta 2022 pa 23,6 odstotka manj oziroma 10.170 ljudi.

Število prvih obhajil je od leta 2012 do 2022 upadlo za 15,7 odstotka, število birm za 16,6 odstotka, število cerkvenih porok pa za 21,5 odstotka. Še leta 2005 se je cerkveno poročilo 60,3 odstotka parov, ki so se poročili tudi civilno, leta 2012 41 odstotkov, leta 2022 pa le še 33,8 odstotka.
Da ne krivimo korone - 10% upad je bil v 4 letih od 2015 do 2019. Če bi primerjal 1992 in 2022, bi bili padci še večji.

Ob takih trendih od generacije današnjih prvošolcev ne moremo pričakovati, da bosta božič in sploh velika noč zanje sploh še praznik.

Vprašanje za tistega, ki ga umiranje tradicije boli. Kaj pa ti narediš za to, da bi se trendi obrnili? Veruješ? Hodiš v cerkev, gre tvoja družina s tabo, povabiš še koga?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
13.386
7.496
113
Da vera upada je jasno. Seveda pa družba kot taka že sama po sebi tlači vernike RKC ja v koš nerazgledanih oziroma malodane nepismenih idiotov. To da se pri drugih verah pogleda vstran in se jim dovoli vse, to mogoče ni stvar te debate. Tudi izobrazba vpliva na to. Tako vera, da je nekje nekdo ki vpliva na tebe pač izpuhti. Da postajamo digitalni brezčutni roboti, tudi ni nekaj novega.

Kar se mene tiče, bo pa Božič največji družinski praznik. To je naš družinski običaj in bo dom dokler sem živ vedno okrašen.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe