Planet Golob

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
405
83
Kras
www.mtl.si
Pa ce mi polno poloznico ubrisejo - dogovorjena moč 17kW - je hranilnik se zmeraj glupa investicija za netmetrase.
Drži, sem se ubadal s tem pri izbiri ponudnika SE in bi bilo doplačilo cca. 2 tisočaka za hranilnik, pa se nisem odločil. Čeprav so nekateri drugi razlogi prevagali, ampak dejansko tudi s stroškovnega vidika, tega ne bi nikoli pokril.
Edini dejanski plus bi bil, če bi recimo elektrike zmanjkalo in bi lahko TČ delala na hranilnik (ob tem, da marsikateri hranilnik zmore poganjati le eno fazo), ampak to je smeh. Recimo, da bi elektriko vrglo dol, ko bi bil res mraz, torej poraba TČ 4kWh na uro, kar pomeni, da bi hranilnik obupal po 2.5 urah. Spet, brez veze. Bom pač zagnal kamin v glavnem prostoru, hiša bo pa tudi kar nekaj časa držala precej toplote.

2. okt 2007
3.855
2.358
113
Seveda, takrat ko je gldi gldi Golob znižal poloznice.
Poglej poloznico, ki si jo placal novembra 2023, kar je bila redna cena in primerjaj. Pol pa vzami se poloznico, ki si ji placal novembra 2024, npr...

Je pa res, da ste nekateri se vedno subvencionirani z OVE + SPTE. In elektriko... Merodajne položnice, ce ne bo sprememb, se zacnejo aprila.

gr69
Kot rečeno, te poloznice niso končne, ker je se vedno precej subvencioniranega

govora je samo o omrežnini, ne o električni energiji, ki jo zaračuna dobavitelj. Omrežnino pa najbolje vidiš preko portala MojElektro, kakor tudi špice ter vse 15-minutne mertive za nazaj.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.927
113
Prav...

Kakor vam paše... Omreznina mi je šla potemtakem res gor. Bom prezivela, ker mi bodo v drugem varžet, s katerega jemljejo pustili več, kot mi bodo iz tega pobrali. Jaz vseeno vzamem ta scenarij raje... Bolje?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.927
113
Če realno pogledaš ima dejansko prav.
Sploh tisti netmetraši so bili ''posebni'', ki so decembra kurili vse živo, da ja ne bi podarili viškov. Ker itak je zastonj.

To so ljudje, ki:
- so najprej scolali prevelike SE, ker ne razumejo nič in za to odkartali resen denar, ne drobiž, kot se zdaj menimo
- nazigali najverjetneje tudi v 1. ČB, in imajo danes ubitacne dogovorjene moci. Znižati jih ne upajo, ker penali... Razumevanje elektropoloznice je vseeno težje, kot zgornja točka, pa že tista ni šla
- danes ko versko blazni salte delajo in vse prestavljajo na noč, položnica pa se zmeraj 80€. Problem enak kot 2. točka

Karma v vsem svojem sijaju...

Čez leto dve bodo imeli ustrezne položnice, ki odražajo njihove dejanske potrebe. Tole je rang klofute za afne guncanje. Primerno.

• Všeč mi je
Reactions: mtl, gr69 in sad

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.967
6.138
113
Če realno pogledaš ima dejansko prav.
Sploh tisti netmetraši so bili ''posebni'', ki so decembra kurili vse živo, da ja ne bi podarili viškov. Ker itak je zastonj.
No, če nič drugega bo te posebneže in netmetraše, ki jim je sedaj dol viselo, kdaj porabljajo elektriko, ta nova tarifa prisilila v to, da bodo porabo prestavili iz špic, kar je pa dobro tudi za elektroenergetski sistem.
PS: Sem tudi sam netmetraš, vključno s TČ. In kolikor sem sam pogledal (še čakam prvo položnico) bom brez težav obdržal praktično vse bloke na minimumu 4.6kW. Ob tem, da bo sedaj luksuz, ker ne bo treba več prati ponoči, ampak bom to delal čez dan, ko bo SE delala na polno.
Stvar je dejansko v tem, da uporabniki si nismo izmislili netmetering, smo pa zaradi teh ugodnosti šli v nabavo SE. Niso uporabniki krivi, to ti hočem povedat. Marsikateremu bi TCO padel, če bi upošteval nove pogoje omrežnine in se nebi odločil za nakup SE.
Itak pa sem še vedno mnenja, da če plačuješ neko moč varovalke, mora distributer to zagotavljat 24/7, ne pa da sedaj vsi lovimo neke bloke in porabljamo še ne polovico moči varovalk.

• Všeč mi je
Reactions: B81 in dentex

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.927
113
SE se bo povrnila vsakemu prej, kot je mislil na prvi dan, ko jo je kupil, ze zaradi tega, ker cena investicije ostaja zabetonirana, cena energije gre pa gor.

pogoje omrežnine in se nebi odločil za nakup SE.
Itak pa sem še vedno mnenja, da če plačuješ neko moč varovalke, mora distributer to zagotavljat 24/7, ne pa da sedaj vsi lovimo neke bloke in porabljamo še ne polovico moči varovalk.

Ce smo natancni ti distributer zagotavlja priključno moč, ti pa plačuješ samo tisto, ki jo rabis. Prej si pa celo.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.967
6.138
113
Ce smo natancni ti distributer zagotavlja priključno moč, ti pa plačuješ samo tisto, ki jo rabis. Prej si pa celo.
Samo ceno enega bloka so pa tako nastavili, da nimaš ravno takega občutka, oziroma se ti zdi da je sedaj situacija obratna. Se strinjaš? Saj če bi bila cena prvega bloka polovico manjša, se niti kregali nebi tukaj. Ampak ta je nerazumno visoka.

2. okt 2007
3.855
2.358
113
Stvar je dejansko v tem, da uporabniki si nismo izmislili netmetering, smo pa zaradi teh ugodnosti šli v nabavo SE. Niso uporabniki krivi, to ti hočem povedat. Marsikateremu bi TCO padel, če bi upošteval nove pogoje omrežnine in se nebi odločil za nakup SE.

Ja, distributer ti na podlagi varovalk zagotavlja, da imaš napetost 230V 24/7. Omrežnina pa ti dejansko se obračunava po kWh, pač koliko ti koristiš omrežje in v katerem ČB. Pustimo cene ČB, ker ne vem kako so to postavljali.
Seveda je prej bilo napačno skomunicirano in tudi "nateg" s strani državre, da se ne plačuje omrežnine. Ker nekdo mora plačat uporabo omrežja, in tudi tisti s SE ga uporabljajo in jim je na voljo 24/7. Drugače pa popolna samooskrba, kjer pač nisi priključen na javno omrežje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.927
113
Cena postavke je povsem nekaj drugega kot sistem sam.

Ko se bo to enkrat prijelo, se bo nehalo navijati nazaj za star sistem, ampak za cene. Ker kaj ti pomaga star sistem, kjer pavsalno placujes celo prikljucno moc hočeš/nočeš, če cene ostanejo. To je 85€ na mesec v višji sezoni - da bo lazje razumeti. Da bos rekel, da lahko porabljas celo prikljucno moc? To jo lahko ze sedaj.

Tebi ni nic jasno, kaj se bunis, krivi so pa spet vse drugi. Tvoja SE te bo od aprila dalje resevala se bolj, kot te je doslej. Eno zimo je samo malo sapo zajela.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.967
6.138
113

Ko se bo to enkrat prijelo, se bo nehalo navijati nazaj za star sistem, ampak za cene. Ker kaj ti pomaga star sistem, kjer pavsalno placujes celo prikljucno moc hočeš/nočeš, če cene ostanejo. To je 85€ na mesec v višji sezoni - da bo lazje razumeti. Da bos rekel, da lahko porabljas celo prikljucno moc? To jo lahko ze sedaj.

Tebi ni nic jasno, kaj se bunis, krivi so pa spet vse drugi. Tvoja SE te bo od aprila dalje resevala se bolj, kot te je doslej. Eno zimo je samo malo sapo zajela.
Meni je povsem jasno kaj se bunim. Samo eni pač ploskate, vsakokrat ko ste nategnjeni.

• Všeč mi je
Reactions: BuDi in B81

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.927
113
Pustimo cene ČB, ker ne vem kako so to postavljali.

Samo matematika. Vsi, ki ne bodo spremenili nicesar, je popolnoma vseeno skoraj, kako bodo nastavljali bloke in penale, vedno bodo na koncu plačali cca enako. Tako je prihodek iz omreznin nekako stalen in lahko predvidljiv.

Kdor spreminja navade ali niža varovalke, da si zniza minimum - pa je ravno zamaknil potrebo po "novih kablih" bolj, kot bo izpada iz tega naslova.

Cene niso nakljucne.

B81

22. jul 2007
37.530
10.850
113
Najprej je treba vzet v obzir, da je nova ureditev pravilnejsa, pravicnejsa in za nas ugodnejsa od stare, ko smo imeli elektricno vreco za dzabe.

Ce pa si clovek samo zamisli, da je prej bilo bolje, kot zdaj s 600% povisanim racunom, pa je takoj cudak in pac ne razume.

Lej mi nismo krivi, ce si drzava tala nagrade in zapravlja dnar za neumnosti namesto da bi vlagala v omrezje. In ta ista drzava bi morala dopovedovat ljudem, da je omrezje pred kolapsom in da drugace pac ne gre, pa bi tudi razumeli. Celo kak dodatni davek za omrezje bi razumeli, ne pa teh napizancij oz idej o tem, kako fino pridemo skozi. Ze, ampak prej smo "finejše" :D

Torej stavek za posteno obrazlozitev ni: to mora bit...to ma eu...to je to..., ampak: omrezje je pred kolapsom, ne zdrzi veliko enkratnega odjema, zato je ta nov sistem optimalen.

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.350
1.328
113
Če pride do vojne, je potem boljše, da se kar takoj predamo.
Ker če tako sprejemajo najbolj brezvezne zadeve za vojsko, se nam izredno slabo piše.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.558
459
83

Bistvo tega sistema je, da bodo lahko enostavno kuhali "žabe". Nič drugega! Planirajo bistveno višje omrežnine kot so trenutno. Kdaj bodo to porinili je pa ??? Kako se bodo relativno menjale (dvigale) cene blokov??

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.927
113
To ves, da so prej tudi lahko dvigovali pavšal, kakor se jim zazdi. S tem so si zagotovili enak denar in še nekaj časa, da odlozijo vlaganje v omrezje, ker so na edini nacin mozen (skozi tošl) prerazporedili, kdaj se kdo po omrezju obeša. Prej je to delal Vt/Mt, z regulacijo cen pa sta bila ta dva naravnana tako, da se je marsikomu splacalo iti na Et in delati preko dneva vse.

2. okt 2007
3.855
2.358
113
Najprej je treba vzet v obzir, da je nova ureditev pravilnejsa, pravicnejsa in za nas ugodnejsa od stare, ko smo imeli elektricno vreco za dzabe.

Ce pa si clovek samo zamisli, da je prej bilo bolje, kot zdaj s 600% povisanim racunom, pa je takoj cudak in pac ne razume.

Lej mi nismo krivi, ce si drzava tala nagrade in zapravlja dnar za neumnosti namesto da bi vlagala v omrezje. In ta ista drzava bi morala dopovedovat ljudem, da je omrezje pred kolapsom in da drugace pac ne gre, pa bi tudi razumeli. Celo kak dodatni davek za omrezje bi razumeli, ne pa teh napizancij oz idej o tem, kako fino pridemo skozi. Ze, ampak prej smo "finejše" :D

Torej stavek za posteno obrazlozitev ni: to mora bit...to ma eu...to je to..., ampak: omrezje je pred kolapsom, ne zdrzi veliko enkratnega odjema, zato je ta nov sistem optimalen.

Seveda je ta ureditev, ki pa še zdaleč ni idealna. boljša od tiste prej, kjer nekateri niso plačevali nič za uporabo omrežja. Dejansko so uporabljali omrežje brezplačnio kot hranilnik.
V vsakem primeru pa povprečen uporabnik, ki nima SE ni doživel 2x ali 3x povišanja položnice, predvsem ne na strani omrežnine. Upam, da je ta akt o omrežnini neka pot, kjer bo bolj pravična za vse uporabnike, bo pa potrebno kar nekaj optmizacij. Ampak naj počakajo vsaj eno leto, potem pa analize in optmizacije. Sedaj pa bi adhoc zamenjali direktorico agencije in še koga,.... Seveda, ker tisti, tudi Golob, ki imajo večje SE sedaj dejansko plačujejo več, prej pa niso nič!!!

Pustimo to, koliko zneska od omrežnin gre sedaj nazaj v omrežje in koliko si razdelijo vodilni in politiki ter proračun, to je spet druga zgodba. Dejansko elektro distribucijska podjetja kot izvajalci javne službe sploh ne bi smela imeti dobičkov oz. bi jih morala vlagati v omrežje, ne pa da sedaj od njih SSDH zahteva čim večji dobiček, omrežje pa dobesedno v kur***.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.401
6.927
113
SE ne vpliva NIČ!!! na tole omrežino. Je izključno vezana na porabnike. Najbolj so ga v povprečju nadrajsali lastniki TČ brez SE. Z izjemo lastnikov EV brez SE, ki pa so najbrž v manjšini. Načeloma, kdor si je omislil EV (privat), ga podpira SE. Ampak obakrat je vzrok porabnik za višje položnice, kdor pač ima višje položnice. Pametni tu gor so že roko dvignili, glupi ne plačujemo nič več na letni ravni kot prej.

Kdor ima pa od zgoraj naštetih SE, bo pa v naprej in ne samo začasno oproščen OVE+SPTE in če je na netmeteringu, uporablja omrežje dalje kot najboljši in neomejeni hranilnik elektrike - brezplačno. Še več, ker so prenesli celotno omrežnino s prenešene energije na omrežnino na moč, bomo plačevali oni z mankom še manj za vsak presežen kWh.

• Všeč mi je
Reactions: mtl in LarryClay