Planet Golob

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.109
7.790
113
Če se kdo sprašuje zakaj mediji in nevladniki skačejo na trepalnice zadnje čase:

1743591830060.png

GS + Levica + SD + Vesna = 43 sedežev
SDS + NSi + Demokrati = 45 sedežev
+ 2 predstavnika manjšine

Janša lahko sestavi vlado!

• Haha
Reactions: Sonny_Chiba

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
43.410
5.143
113

Kot zaveden primorski rodoljub s svojimi 60+ leti lahko rečem le; preživeli smo fašizem, nacizem in komunizem, preživeli bomo tudi golobizem, ki ima korenine v fašizmu in je izvajal diktaturo v komunizmu. Njegov podmladek se gre globalizem. Prej ali slej to vodi v degeneracijo in zato naslednje generacije morda več ne bo," je še dodal Štancar.

Vadim

Guru
2. jul 2020
6.109
7.790
113

Po predlogu pokojninske novele, ki ga je pripravila pogajalska skupina Ekonomsko-socialnega sveta, se bo zahtevana upokojitvena starost od leta 2028 postopno podaljševala in bo od leta 2035 za dve leti daljša kot zdaj. Za tiste s 40 leti pokojninske dobe brez dokupa bo znašala 62 let, za tiste z najmanj 15 leti zavarovalne dobe pa 67 let. Obdobje za izračun pokojninske osnove se bo od leta 2028 podaljševalo, od leta 2035 pa bo vključevalo najugodnejših zaporednih 40 let zavarovanja, pri čemer bodo pet najmanj ugodnih let izločili.

Odmerni odstotek za izračun pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe se bo z zdajšnjih 63,5 odstotka od leta 2028 naprej postopno zviševal, od leta 2035 pa znašal 70 odstotkov. Pri usklajevanju pokojnin bodo bolj upoštevali rast cen življenjskih potrebščin in manj rast plač. Predvidena pa je tudi božičnica, in sicer že novembra letos.

Čakajte. Če imaš pri 60 letu že 40 let delovne dobe, potem boš moral potegniti še 2 leti oz. čakati, da se lahko uradno upokojiš?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.971
3.509
113
Čakajte. Če imaš pri 60 letu že 40 let delovne dobe, potem boš moral potegniti še 2 leti oz. čakati, da se lahko uradno upokojiš?
Teoretično da, vendar trenutno stanje kaže, da je vedno manj takih, ki bi pri 60 letih starosti imeli 40 let pokojninske dobe, ker preprosta računica pravi, da se študira do najmanj 22/23 leta in to je potem to.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.686
4.632
113
Meni izračun vrže 40 let delovne dobe pri 61 let, 6 mesecev in 13 dni. Torej bo še ene pol leta za počakat, če se seveda prej ne stegnem.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.971
3.509
113
To velja od 2028 po par mesecev na leto do 2035.

Drugače pa to še ni nič sprejeto, samo socialni partnerji so se "dogovorili", zdaj gre v javno razpravo, na vlado in v parlament - enkrat konec leta bo, če bo sprejeto.

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.324
4.345
113
Meni izračun vrže 40 let delovne dobe pri 61 let, 6 mesecev in 13 dni. Torej bo še ene pol leta za počakat, če se seveda prej ne stegnem.
To je cilj....
Še zdravstvo zjebejo do onemoglosti, da bo vse skupaj mogoče še prej. Je pa dobra stran, ne boš sešteval in odšteval, le prispeval.

B81

22. jul 2007
38.833
11.768
113
Zakon pravi, da lahko upokojenec dela 3 leta naprej, dobi 40% pokojnine (včasih je bilo 20%), to je šarec dobro naredil...

Morali bi dodelat, da lahko podjetje v primeru povečanja dela tega istega upokojenca potegne v službo, kjer so spet prejemal 40% penzije in plačo, sicer je omejitev 3 leta...

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.812
5.399
113
Pokojnina prihaja od trenutno delovno aktivnega prebivalstva. Višje kot so pokojnine, dalj časa kot jih ljudje dobivajo, bolj se izčrpava trenutno delovno aktivno prebivalstvo. Iluzorno je pričakovati, da ob daljšanju življenjske dobe ne bo potrebno višati upokojitvene starosti.
Rekel bi, da so spremembe premalo ambiciozne in se bodo ob naslednji krizi, ko bo zaposlenost spet manjša, pokazale velike težave. Kar tako višati pokojninsko osnovo se mi zdi preveč populistično. Ljudje bi morali biti bolj nagrajeni, da čim dalj ostanejo na trgu dela. V obliki višje pokojnine. Ker to pomeni tudi, da bodo manj let dobivali pokojnino. Če bodo dalj delali, ko bi še lahko in imeli posledično višjo pokojnino, bodo nekoč v resni starosti manjše finančno breme za družbo. Meni sicer ZPIZ naračuna ~ 4% višjo pokojnino, če bi delal še dobri dve leti. Ne vem, če je par 10 € na mesec dovolj.
Kar se tiče moških, maksimalna svinjarija vseh dosedanjih "reform" je, da se kot prava delovna doba ne upošteva služenje obveznega vojaškega roka. Edinokrat, ko sem res delal v celoti za državo, se mi ne upošteva. Ob tem, da obvezna urna prisotnost ni bila samo 40 ur na teden.

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

optiplex

Guru
13. dec 2015
6.324
4.345
113
Pokojnina prihaja od trenutno delovno aktivnega prebivalstva. Višje kot so pokojnine, dalj časa kot jih ljudje dobivajo, bolj se izčrpava trenutno delovno aktivno prebivalstvo. Iluzorno je pričakovati, da ob daljšanju življenjske dobe ne bo potrebno višati upokojitvene starosti.
Rekel bi, da so spremembe premalo ambiciozne in se bodo ob naslednji krizi, ko bo zaposlenost spet manjša, pokazale velike težave. Kar tako višati pokojninsko osnovo se mi zdi preveč populistično. Ljudje bi morali biti bolj nagrajeni, da čim dalj ostanejo na trgu dela. V obliki višje pokojnine. Ker to pomeni tudi, da bodo manj let dobivali pokojnino. Če bodo dalj delali, ko bi še lahko in imeli posledično višjo pokojnino, bodo nekoč v resni starosti manjše finančno breme za družbo. Meni sicer ZPIZ naračuna ~ 4% višjo pokojnino, če bi delal še dobri dve leti. Ne vem, če je par 10 € na mesec dovolj.
Kar se tiče moških, maksimalna svinjarija vseh dosedanjih "reform" je, da se kot prava delovna doba ne upošteva služenje obveznega vojaškega roka. Edinokrat, ko sem res delal v celoti za državo, se mi ne upošteva. Ob tem, da obvezna urna prisotnost ni bila samo 40 ur na teden.
Glede na radodarnost oblastnikov z penzijami za posebne dosežke ni videti, da česarkoli manjka. Tudi dedovanje pokojnin predvsem borčevskih. Ukinit plačevanje prispevkom vsem tudi obvezno zdravstvenega.

Spremeniti politiko zaposlovanja, lažje odpuščanje. In kar naenkrat bo dovolj denarja... Je pa res priviligiranci in brezdelneži padejo na gobec. Med priviligirance štejem tudi fajmoštre in umetnike!

• Všeč mi je
Reactions: visek_izobrazbe

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.686
4.632
113
3,5 leta več dela, da bi dobil 43 eur večjo pokojnino in v tem času bi moral v pokojninsko blagajno dodatno vplačati še 15k eur po današnjih izračunih. Do takrat bojo zneski še veliko večji+dolgotrajna oskrba. Res smiselno. Dvig na 67 let pa izračun še drastično poslabša.
1000063694.jpg

• Všeč mi je
Reactions: optiplex in MrDaco