plače v sloveniji

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
348
83
Kras
www.mtl.si
priden.gif

Prav imaš. BK vse za 10% svoje plače, to sploh nima veze.
Pa, daj ker nima smisla o tem sploh razpravljat recimo ti vsak mesec nakaži potem teh nesmiselnih 10% neto plače v dobrodelne namene recimo?
grims-1.gif

Aja, da ne boš sedaj recimo privlekla ven drugega učbenika iz četrtega razreda osnovne šole, kjer pa pravijo, da 10% zna biti kar razlika, če se boriš za preživetje.
grims-1.gif

In še na temo. Kot so ostali (razen tebe) že ugotovili je dejansko edino pravilen način primerjanja bruto plača. Ker na neto vplivajo določene olajšave, ki onemogočajo primerjavo. Pa tukaj ne gre za 1%, temveč kot razvidno zgoraj 10%.
tongue-1.gif

Off, ker vem, da imaš glavo tršo kot najbolj butast oven in moraš imeti vedno prav (v svojem svetu pač).

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ja, butast oven (tudi na račun g Strnada) zelo dobro ve, da na tabli, ker narod zaokrožuje svoje (neto) plače na 100 evrov natančno (in se le-te praviloma gibljejo med 900 in 1500 evrov), nima smisla najedat okoli 10% napake, ker je 5 odstotnih točk te silno pomembne napake že samo zaradi zaokroževanja (ob seveda predpostavki, da narod sploh zna oz. hoče prav zaokrožiti - sicer je napaka še večja).

Primer (oboje se pravilno zaokrožuje na 1500 evrov):

1460 evrov bruto - 962,70 (0 otrok); 1.055,60 (2 otroka)
1540 evrov bruto - 1.008,20 (0 otrok); 1.107,90 (2 otroka)

Ko bo gospod picajzlar svojo plačo (bruto ali neto) napisaril na evro natančno, se pa lahko pogovarjamo o tem, ali je bolj pametno, da je ta cifra bruto ali neto. Do takrat pa sorry - garbage in, garbage out. In v skladu s tem meni zadostuje tudi neto cifra, ker pač (če me glih firbec tako hudo matra) znam računati tudi od "desne proti levi". Na splošno mi pa tega itak ni treba, ker dokaj dobro vem, cca koliko nek neto potegne ven bruto.

(zadostuje mi pa neto tudi zato, ker je odstotek "respondentov" veliko višji, če jih sprašuješ po neto, kot če jih sprašuješ po bruto - kot vsak razgledan človek ve, pa je v poslovnem svetu nekajkrat bolje imeti manj natančno informacijo, kot pa ne imeti nobene informacije).

Ampak saj ni panike - ko boš malo starejši boš že razumel, v čem je fora.
(ali pa tudi ne
smirk-1.gif
)

Nazadnje urejeno:

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Ko sem se delal v Sloveniji v Leku - zacetna placa po preizkusni dobi - 1400 neto, po 5 letih 2100 neto, je pa res da sem imel to nesreco da imam sumnike v imenu in ne ü ali sch.

LP P

dnovak24

Zelenc'
24. feb 2010
3
0
1
Delam v metalurški proizvodnji, kot delavec zjutraj, ponoči in popoldan in tudi večino vikendov in imam plače okoli 800€, včasih kak evro več, včasih manj. Januarska je bila 770 neto. K tem še pride prevoz, malico imamo v službi.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik dnovak24 pravi:
Delam v metalurški proizvodnji, kot delavec zjutraj, ponoči in popoldan in tudi večino vikendov in imam plače okoli 800€, včasih kak evro več, včasih manj. Januarska je bila 770 neto. K tem še pride prevoz, malico imamo v službi.
Kak vsi spizdijo ,ko srečajo človeka ,ki resnično produktivno dela prave konkretne in koristne izdelke.
Če bi napisal ,da v nekem kurniku sediš na riti in sam sebe prepričuješ kako odgovorno delo imaš , bi že bilo tule do sedaj vsaj 15postov več.
Zato pa je tak kot je ....polna država nekih umetnih delovnih mest z dobrimi plačami , tist ki pa ustvarja resnično vrednost ,še pa za preživetje nima (kr zračunaj si kolk bi dobil ,če bi delal samo zjutraj od pon.-pet.)
jezen.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Kak vsi spizdijo ,ko srečajo človeka ,ki resnično produktivno dela prave konkretne in koristne izdelke.

Lepo, da sta obudila temo iz leta 2008. Od takrat so se razmere pri nas nekoliko spremenile, zato bo nov input vsekakor dobrodosel za primerjavo.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Če ze boste govorili plače, potem predlagam da govorit bruto znes (ojašave pa to)

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Jaz imam tudi V st. in sem prilezel do 24. plačnega razreda. To znese cca 950€ neto. Osnova je nekaj čez 700€ ostalo so pa še dodatki na nočne , nedeljske, praznične...

I

Izbrisan uporabnik 474

Začel kot absolvent elktronike (torej še vedno V. stopnja izobrazbe) in sicer v podjetju z laboratorijsko opremo v oddelku servisa -tersnki serviser. Takratna plača (okrog 6 let nazaj) je bila 120.00 SIT. Po dveh letih sem že dobival 190.000 SIT. Takrat sem napredoval v vodjo servisa, plača 220.000 SIT. Zraven sem se še specializiral za kalibracijski laboratorj (temperatura, s slovensko akreditacijo) in bil namestnik vodje laboratorija in seveda "kalibrator". Po štirih letih (2 leti kot serviser in 2 leti kot vodja servisa) sem dal odpoved in šel v čisto drugo industrijo - lesno. Uradno sem "vodja proizvodnje", neuradno pa deklica za vse (rišem načrte, skrbim za material, razvijam elektroniko itd.) z neto plačo okrog 1.200 EUR. Imam pa služben avto (tudi za privat uporabo, brez omejitve km in doplačila), ter plačano stanarino za stanovanje. pa tereni, dnevnice, dodatki še nekaj navržejo.
aja, pa še vedno sem absolvent elektronike...

LP
Gargy

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Imam 7. stopnjo, delam delo, za katerega ne potrebuješ več kot 5. stopnje. Plača se je do sedaj gibala od 1.000 eur do 2.400 eur (izplačila), brez prevoza in malice, v povprečju se giblje okrog 1.200 eur. Nekateri kolegi iz iste branže (ista znamka) zaslužijo več, drugi manj, odvisno od tega kako je delodajalec škrt.
grin1.gif