Pick up

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.529
4.640
113
Kako je biti lastnik modernega pick upa? So to "ameriška" jajca ali dejansko uporaben, vsestranski avtomobil tudi za družinsko dnevno uporabo?
To so avti Ford Ranger, VW Amarok, Mitsubishi L200, Nissan Navarro in podobni.

Izgledajo prostorni, visoki, dobro opremljeni, 4x4 pogon, zmogljivi motorji, prtljažnik je standardno seveda nižje sorte, a velik, če pa rabiš kaj večjega prevažat je pa itak zakon. Kaj so njihovi minusi?

Je lahko en Ford Ranger konkurenca dobremu SUVu ali celo karavanu po prostornosti in splošni uporabnosti ali je dejansko glasna, nepraktična, draga kapelica s slabimi voznimi lastnostmi?

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Zadaj je zelo malo prostora za noge, poleg tega je naslon zadnje klopi zelo pokončen, plus ozek vstop na zadnjo klop (otroški sedež?) Materijali v notranjosti so na nivoju dostavnikov/kombijev, prav tako zatesnjenost kabine proti hrupu. Za družinsko uporabo moraš nujno kupiti nadgradnjo za tovorni prostor. Poraba 10+

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Pri dvokabincih (double cab) je prostora na zadnji klopi več kot dovolj, pri 1.5 kabincih (extra cap, rap cab) je pa tako kot praviš.

Z udobjem je načeloma tako, da večja kot je nosilnost, bolj bo trdo/neudobno zadnje vzmetenje.

Zvočna zatesnjenost je od modela do modela različna, za Hiluxa 2008 lahko samo rečem, da je pri določenih pogojih oteženo poslušanje radia in pogovarjanja s potniki.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.498
10.729
113
glavni problem je vzmetenje, takrat ko je prazen, skače ko žoga..čeprav kolikor mi je znano prihahajo zdaj tudi pickupi, ki to niso, mercedes, hilux, renger, boljspedenani z vijačnimi vzmeti in premami bližje suvom.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Trenutno edini, ki je na vijačnih vzmeteh je Navara (DC), za udobje pa ne vem če je kaj bolje.

vomedo

Pripravnik
9. dec 2016
168
10
18
Imam prejšnjo generacijo rangerja, limited oprema, double cab, prostora v kabini je dovolj, armatura in paneli vrat so trda plastika in dodatki v usnju, pelje se OK, preglednost odlična, ne poskakuje, motor/menjalnik/reduktor/podvozje pri 300.000 brez samega problema, keson za svinjarijo vozit je super, če imaš bolj občutljive zadeve za vozit, nadgradiš na zaprt keson pod ključavnico, pelje se bolj podobno osebnemu vozilu, kot tovornemu.

Najboljše v takšnem vozilu je, da se enostavno se sekiraš kje se voziš, kje boš parkiral, asfalt, sneg, makedam, luknje, hrib, no problem. Poraba 30% AC, 50% strogo mestna vožnja, 20% off road; realno 9 litrov. Ni za nabijat kilometre po AC, čeprav 140 km/h ni problem.

So pa to off road pickupi, ne tisti ameriški za 10 metrsko medosno.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.231
2.836
113
Lublana
Obišči stran
Pick up je najbolj vsestransko uporabno vozilo ampak obvezno Ameriški full size. Teli Evropski in Japonski mid size so precej majhni tako, da ne vem kako je kaj uporabno, vem samo, da je notranjost precej utesnjena in vožnja precej neudobna ampak to je itak pri praktično vseh evropskih avtomobilih.
Seveda bo zdaj tukaj polno komentarjev o tem kako neumna in neuporabna so ta vozila, predvsem od osebkov, ki kaj takega nikoli niso imeli. Zato so takšne debate in pridobivanje informacij na ta način brez veze.

Nenasiten

Fizikalc
16. sep 2011
848
73
28
v osnovi bo to še zmer navara
grims-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
13.763
1.566
113
Emona / Carnium
Men je kombi (kljub naslovu teme) precej bolj uporabno prevozno sredstvo.

@sixpower, ti k obvladaš sceno, a rabljeni Sportsmobile 4x4 kombiji so za dobit na evropskem trgu? Al pa kok to kej košta u amerik...pa če kej veš a gre v ta velik kontejner?
smile-1.gif

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.231
2.836
113
Lublana
Obišči stran
Scene ne obvladam tako dobro, žal. O teh Sportsmobilih ne vem nič. To misliš prav tiste hude off road predelave? Ne poznam nikogar, ki bi ga imel in v živo sem do zdaj videl samo eno takšno vozilo v Avstriji na nekem srečanju. Prepričan sem, da jih jih najdeš v Evropi, Kakšna Nemčija, Skandinavija...100%. Najbolje, da malo pogooglaš, če te res zanimajo boš našel.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Pick up je najbolj vsestransko uporabno vozilo ampak obvezno Ameriški full size. Teli Evropski in Japonski mid size so precej majhni tako, da ne vem kako je kaj uporabno, vem samo, da je notranjost precej utesnjena in vožnja precej neudobna ampak to je itak pri praktično vseh evropskih avtomobilih.
Seveda bo zdaj tukaj polno komentarjev o tem kako neumna in neuporabna so ta vozila, predvsem od osebkov, ki kaj takega nikoli niso imeli. Zato so takšne debate in pridobivanje informacij na ta način brez veze.

Uporaben je toliko kot LL kombi (podaljšan kombi v vse smeri). Za parkirat rabiš vsaj dve mesti oz. ker nimamo ameriških parkirišč raje 4 (dve v dolžino dve v širino), v povprečni mestni ulici pobereš vsa korita v zavojih s pragom, po podeželski cesti se zvrneš pa v prvi jarek ker je cesta preozka, bankine pa niso utrjene za 3t mase.

Skratka primerjava je točno taka kot bi primerjal Hummerja (h1) ali pa LR Defenderja. Za naše razmere je hummer ne samo nepotreben, tudi neuporaben. Za američane je tak pa LR. Ne moreš trdit da je en slabši kot drugi, samo v kontekst evrope ameriški avto ne paše.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.231
2.836
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

. Za parkirat rabiš vsaj dve mesti oz. ker nimamo ameriških parkirišč raje 4 (dve v dolžino dve v širino), v povprečni mestni ulici pobereš vsa korita v zavojih s pragom, po podeželski cesti se zvrneš pa v prvi jarek ker je cesta preozka, bankine pa niso utrjene za 3t mase.

Wow! Torej sem jaz nadpovprečno super najboljši voznik vseh časov. Pick upa že dvanajsto leto komot parkiram na eno parkirno mesto, najraje bočno. Tudi parkiranje v parkirnih hišah je milina. Po mestu se vozim dnevno pa v vseh letih še nisem zapel nobenega korita, stebrička ali kaj drugega. Tudi podeželske ceste niso nikoli problem, nisem se nikamor zvrnil. Oziroma bom rekel takole z ozkimi cestami in neurejenimi bankinami nimam popolnoma nič večje probleme, kot nekdo z Golfom. Pravzaprav imam verjetno še manj problemov, ker je Pick up precej bolj pregleden od malih jajčk.
Glej, če imaš ti problem parkirati in med vožnjo obtolčeš vse kar je na poti je problem tvoja nesposobnost šofiranja in ne avto.
wink-1.gif

koliko

Guru
21. avg 2007
4.368
2.404
113
SV SLO
Pickup-i so zakon. Sam sem si sicer lastil enega manjšega od naštetih ampak mi je izredno žal ker sem ga prodal. Našteti Pick up so vsi fajn ampak ko je treba parkirat je pa kar problem, ker imajo velik obračalni krog. Za moje pojme so štorasti in preveliki za naše razmere. Ja pa poraba je kr tam okrog 10l pri normalni vožnji če kaj pretiravaš je hitro tam 12-13l.

Citat:
So to "ameriška" jajca ali dejansko uporaben, vsestranski avtomobil tudi za družinsko dnevno uporabo ?
hysterical-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.406
5.684
113
Citat:
Uporabnik sixpower pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

. Za parkirat rabiš vsaj dve mesti oz. ker nimamo ameriških parkirišč raje 4 (dve v dolžino dve v širino), v povprečni mestni ulici pobereš vsa korita v zavojih s pragom, po podeželski cesti se zvrneš pa v prvi jarek ker je cesta preozka, bankine pa niso utrjene za 3t mase.

Wow! Torej sem jaz nadpovprečno super najboljši voznik vseh časov. Pick upa že dvanajsto leto komot parkiram na eno parkirno mesto, najraje bočno. Tudi parkiranje v parkirnih hišah je milina. Po mestu se vozim dnevno pa v vseh letih še nisem zapel nobenega korita, stebrička ali kaj drugega. Tudi podeželske ceste niso nikoli problem, nisem se nikamor zvrnil. Oziroma bom rekel takole z ozkimi cestami in neurejenimi bankinami nimam popolnoma nič večje probleme, kot nekdo z Golfom. Pravzaprav imam verjetno še manj problemov, ker je Pick up precej bolj pregleden od malih jajčk.
Glej, če imaš ti problem parkirati in med vožnjo obtolčeš vse kar je na poti je problem tvoja nesposobnost šofiranja in ne avto.
wink-1.gif

oprosti ampak primerjaj mere mondeota z chevy silverado (s tem mam izkušnje nekje 10 let star). In če ti taki avto normano parkiraš v en parking ne samo, da si nadpovprečno super najboljši voznik ampak si kar superman, ma kaj superman nadbožanstvo raje. Nov silvrerado takratek avto ma 5.3m in 2m širine. In zaj boš reko, da ko parkiraš mondeota pred bauhausom imaš še vsaj en meter parkinga viška? Standardni parking pri nas je pa 5,0 x 2,3...
nevem zdaj al ti lažeš, da voziš fullsize puckupa ali pa lažeš, da nimaš problemov s parkiranjem. Odloči se za en odg.

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.231
2.836
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

oprosti ampak primerjaj mere mondeota z chevy silverado (s tem mam izkušnje nekje 10 let star). In če ti taki avto normano parkiraš v en parking ne samo, da si nadpovprečno super najboljši voznik ampak si kar superman, ma kaj superman nadbožanstvo raje. Nov silvrerado takratek avto ma 5.3m in 2m širine. In zaj boš reko, da ko parkiraš mondeota pred bauhausom imaš še vsaj en meter parkinga viška? Standardni parking pri nas je pa 5,0 x 2,3...
nevem zdaj al ti lažeš, da voziš fullsize puckupa ali pa lažeš, da nimaš problemov s parkiranjem. Odloči se za en odg.

Zakaj bi hotel primerjat neke mere na papirjih? Meni je pomembno samo kako okreten in pregleden je avto. Briga mene za mondeota, moj pick up je širok 2.31m skupaj s špegli verjetno in dolg 5.42m. V bokse kjer lahko parkiraš direkt z nosom naprej ali z ritjo sploh ni problema, če levo in desno nihče prej ni parkiral čez črto, res pa je, da avto nekoliko ven gleda ampak tudi mnogi precej manjši avti ven iz boksa štrlijo nekateri celo bolj, kot moj, ker osebki enostavno ne znajo ali ne upajo do konca zapeljati svoj avto v boks
rolleyes-1.gif
Na parkiriščih pred Bauhausom, Leclercom...ali parkirni hiši City parka nimam jaz nobenih problemov s parkiranjem. Tudi v parkirnih hišah recimo pod Kongresnim trgom, Maximarketom, tiste dve pri kliničnem centru... jaz komot parkiram. Pri parkiriščih kjer se bočno parkira občasno zvisim, ker je med dvema avtomobiloma res premalo prostora ampak se zapeljem še malo naprej in najdem dovolj prostora za moj avto. Enkrat se je zgodilo, da je pred mano nekdo hotel bočno parkirati Fiata Punto, čakal sem da opravi svoje, dvakrat je probal pa mu ni uspeli in je odpeljal naprej, na isto mesto sem potem jaz bočno parkiral mojega pick upa brez najmanjšega problema. Pa si zdaj misli kar hočeš. Verjetno boš trdil, da o vsemu lažem, tudi prav,tvoja stvar... Bom pa še nekaj omenil. Pred blokom kjer sem še do nedavnega živel več let je bilo na parkirišči na enem mestu parking med dvema drevesoma, kjer je bilo več kot dovolj prostora za dva avtomobila. Mnogokrat sta tam bila res parkirana dva avtomobila, večkrat se je zgodilo, da sem tam parkiral pick upa in zraven je brez problema parkiral še kakšen drug avto, tudi večji, recimo kakšen karavan ali kombi...brez problema bi tam parkiral dva full size pick upa. Pa vendar se je nemalokrat zgodilo, da sem se pripeljal domov in je bil ta prostor zaseden z samo enim avtom in še to kakšna mala jajca velikosti cliota, megana in podobno in to tako, da nihče drug ni mogel parkirat tam zraven. Lahko povem še to, da je po mojih izkušnjah pick up bolj okreten in pregleden, kot mnogi precej manjši avtomobili. Sicer pa, če je za volanom nesposoben d ebil potem mu ne pomaga ne avto, ne parking, ne cesta ...NIČ.

In ti boš zdaj meni dal možnost naj se odločim za samo en možen odgovor?! In me v nasprotnem proglasil za lažnivca? Kdo pa si zdaj ti? Nek ekspert za vožnjo in avtomobile? Ja, očitno nisi, če ti en pick up dela probleme.
bonk.gif

sixpower

Guru
22. sep 2011
3.231
2.836
113
Lublana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Našteti Pick up so vsi fajn ampak ko je treba parkirat je pa kar problem, ker imajo velik obračalni krog. Za moje pojme so štorasti in preveliki za naše razmere.

Tole me resnično preseneča. Res ne razumem kaj je tako štorastega? Glede okretnosti si pa razlagam samo eno, moj pick up je RWD in je res okreten, bolj kot marsikateri osebni FWD. Verjetno so tudi 4x4 pick upi precej manj okretni ampak še vedno kar težko verjamem, da bi bili tako zelo neuporabni in nerodni, ali pač...?