Pes se vozi po riti

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
moja psica se boji veterinarja kot hudič križa .. do vseh ljudi, ki jih sreča je cukr, da dol padeš, samo ne hodi ji blizu z belo haljo ... hoče kr samomor iz ordinacijske mize nardit. Gleda za veterinarjem, kot da jo hoče bek spravit, da pa slučajno vidi, da je vzel kako inekcijo v roke, se ji pa vtrga .. pa je daaaaaleč od nesocializiranosti
wink-1.gif

Lp M .

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Sedaj smo že čisto off ampak vseeno: sprejemanje ali ne sprejemanje posameznih okoliščin je del socializacije psa. Katere vse okoliščine predvidimo, ko psa na različne okoliščine navajamo je pa odvisno od tega, kar lastnik vidi potrebno - in dostikrat se lastniki ne zavedajo kaj vse se še da storiti, da je psu in nam življenje lažje.

Te fore z veti so podobne težavam z dvigali, težavam s "prosojnimi stopnicami", težavam z višino, reakcijo na invalide oz. starejše s palico, reakcijo na balon v zraku ipd...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
hja, našemu psu se še nikoli ni kaj hudega zgodilo pri veterinarju, pa tud v družini imamo veterinarko kamor jo vozimo, pa je bila recimo vsaj 3-4x na navadnih pregledih, preden je dobila kako cepivo, pa se začne trest v avtu 1km preden pridem do veterinarske postaje

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Jaz vam le navajam dejstva. Sedaj ali začnete o tem razmišljati in morda pri sebi (in posledično pri psu - tem ali naslednjem ) kaj spremenite je pa seveda stvar posameznika.

FoxyLady ... a ni zanimivo, da ti v enem letu dela na veterini nisi videla 20 sproščenih psov jaz osebno pa poznam veliko več psov kot to, ki zaradi pravilne vzgoje s tem nimajo težav?

Ampak ne bom prepričeval prepričanih...

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Ja, je zanimivo. Torej zdaj ti meni hočeš povedat, da v enem letu ni bilo več kot 20 psov, ki bi bili pravilno vzgojeni (vključno s policijskim psom, psi iz kvalitetnih vzrej in podobno)?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Lol... kako ljudje površno berete. Ali pa le gledate črke na monitorju in ne berete napisanega?

Torej še enkrat: dobro socializiran pes in dobro vzgojen pes se lahko boji veterinarja. Do tega pride, ker lastnik temu ni namenil (dovolj) pozornosti. Ampak vseeno - to je stvar socializacije. Če iz tega potegneš zaključek, da v enem letu ni bilo več kot 20 pravilno vzgojenih psov... tudi prov.

V nekem drugem postu sem zapisal še cel širši nabor situacij v katerih se povprečni pes ne počuti dobro in situacija je popolnoma primerljiva. Ne boš verjela naprimer, da obstajajo psi, ki na noben način ne želijo skozi kratko cev skozi katero se človek lahko sprehodi (torej premer cca 2 metra, dolžina cca 1,5 metra). Pa je lahko ta pes čisti cuker in se tudi veterinarja ne bojo. Zakaj?

"Kar se Janezek nauči to Janezek zna" ... tole za pse v resnici velja.

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Ne vem zakaj se takšen pes ne boji veterinarja, boji pa se sprehoditi skozi cev. Jaz samo pravim, da lahko ti psa učiš, ga socializiraš maksimalno, se trudiš da nima nobene slabe izkušnje, pa se bo vseeno nečesa bal.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
No, smo že naredili korak naprej v razmišljanju.

In česa se bo ta pes bal? Bal se bo stvari (situacij) za katere ga nisi pripravljala. In zato je socializacija zelo širok pojem.
Policijski pes mora biti čisto drugače socializiran kot npr. pes vodnik slepih ali morda terapevtski pes.

Jaz imam recimo psico, ki je zelo občutljiva a se to pozna le v situacijah, ki ji niso domače (a te so zelo redke). Ima recimo fobijo pred bučami na polju. Po drugi strani je pa ni strah hoditi po gasilski lestvi pet metrov nad tlemi. Kje je razlika? V tem, na kaj sem jo navajal.

Čisto vseeno je kako to imenuješ... socializacija ali navajanje na situacije vse je eno in isto. In seveda zraven še tisto, kar sem omenil par post-ov nazaj - kako na kaj odreagira lastnik (simptom starih gospa in njihovih psov).

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
Če je psa dobro socializiral, pri veterinarju ne bo imel problemov. Pa še lažje je, če to naredi izkušena roka.
grin1.gif

Po moje bi bilo več stresa, če se sam spraviš tam zadaj šarit (v kolikor nisi ravno vešč).
wink-1.gif

Potem nihče nič ne ve o teh tabletah proti glistam?

recepta definitivno ne rabiš, mislim, da ti pripadajo pri cepljenju prot steklini, drugače pa jih lahko kupiš pri veterinarju

Res ti pripadajo pri vsakem cepljenju (tudi pri mixu), mislim pa da dobiš Dehinel. Problem pa je, da se mladega psa ne razglisti samo enkrat letno.
grin1.gif

Sicer jih bom verjetno vzela pri mojemu vetu, ki mi ne bo zraven zaračunal še pregleda, ampak vseeno me zanima, če se jih da še nabaviti v lekarni brez recepta.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Jaz sem jih nabavil pri vetu (brez recepta, brez pregleda), ko sem kupoval advantix sem kupil še te tablete.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Kar se pa tiče raznih rešetk in tega - bo pa čisto držalo. Moja gre zelo težko na stolp iz rešetk na Rašici, Škabrijelu, ... Odgovor je popolnoma preprost: tudi lastnice ne spraviš gor. Sem jo probala enkrat prepričat, pa nisem bila najboljši vzor - vsa prebledela od strahu sem ji v "prvem nadstropju" ponujala priboljšek (me je namreč grozljivo strah višine). Potem sem jo pa dvakrat videla, kako jo je premagala radovednost in je poskusila priti do prvega nadstropja, ko sem se odstranila par metrov stran in jo nehala plašiti s svojim strahom.

O socializaciji (delo vzreditelja + delo vodnika) ne bom izgubljala besed. Sicer je pa pri psih ena zanimiva stvar, in sicer vsako popuščanje, nedoslednost in napaka (tako nepotrebna grobost in pa zgolj napaka iz nepoznavanja) se odraža na vedenju psa, pa tudi če si ne vem koliko pameten pred drugimi, kako super si ga socializiral in šolal - rezultat je vsem viden.
evil.gif

Žal pa svojih napak ne vidimo in nam jih mora kdaj tudi kakšen bolj izkušen človek pokazati.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Nekje se motiš...in sicer je problem v tem, da če ti psa pravilno navadiš na vse situacije in tak pes brez problema hodi k veterinarju, še ne pomeni, da bo to vedno počel. Pri vetu se mu namreč lahko kaj zameri, mu ne paše vonj, ga je parkrat bolelo pa ga je strah itd. In tu si načeloma nemočen, ker si psa pripravil na veta, a ga je onpovezal z nečim slabim in ti mu tega ne boš kar tako izbil iz glave.

Saj načeloma imaš prav, samo obiska veterinarja pač ni moč primerjati s sprehodom mimo buč, ker ga od buč ne bo nikoli nič bolelo.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Čisto logično je, da bo pes, ki ima kakšne težave in vsakič, ko gre k vetu doživlja stres (bolečina, neprijetni pregledi ipd.) bo sčasoma to povezal tako z vonjem kot tudi morda z belo haljo a tudi takrat se da zadeve v večini primerov sanirati oz. vsaj blažiti.

Če natančno prebereše to off-topic temo v okviru te teme boš opazil, da so nekateri trdili, da se psi bojijo vetov tudi, če prej niso imeli neprijetne izkušnje.

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Ja, ampak zdaj je potrebno še definirati "slabo izkušnjo". Če pripelješ psa na cepljenje, ga zaboli, in to poveže z veterinarjem, ter se jih začne bat.
Kaj pa ko psa pripelješ na navaden pregled, ampak mu pač ne odgovarjajo ljudje v belih haljah ki skačejo okrog njega in ga tipajo, ne odgovarja mu vonj, vidi druge prestrašene pse tam...

Če bi ti želel psa navaditi na čisto vsako situacijo, ki se lahko pripeti, lahko celo življenje počneš samo to in nič drugega. Socializacija pa zame pomeni, da je pes navajen vsakdanjih stvari, da ga ljudje in druge živali ne motijo, ter da bo v normalnih okoliščinah reagiral normalno.

grube386

Geek pohotnež
20. jul 2007
2.174
0
36
40
Za vogalom
Citat:
Uporabnik FoxyLady pravi:
Kaj pa ko psa pripelješ na navaden pregled, ampak mu pač ne odgovarjajo ljudje v belih haljah ki skačejo okrog njega in ga tipajo, ne odgovarja mu vonj, vidi druge prestrašene pse tam...

To je tisto o čemer govori tis. Na to se psa da navaditi in je tudi smiselno, da se ga navadi, ker obisk pri veterinarju ni neka abstraktna situacija pač pa je popolnoma predvidljiva in pričakovana situacija v kateri se bo pes slej ko prej znašel. Če ima kasneje slabo izkušnjo je drugače, a bo še vseeno to bolje prenašal če je bil že predhodno socializiran na to situacijo, kakor pa če nebi bil.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
To se naredi že preden ti psa dobiš v roke (pri zakonskih 2 mesecih), ti pa s tem procesom samo nadaljuješ do konca njegovega življenja. Če ti je pa vseeno od koga psa vzameš, se boš pa s temi stvarmi ukvarjal takrat, ko bo najmanj treba. Če imaš voljo popravljati škodo nemarnih ljudi in slabih vzrejnih kombinacij in s tem ne ogrožaš drugih, pa ni nič narobe. Žal pa se za to potrebuje veliko potrpljenja in znanja, ki ga premorejo le redki v tej naši državici.
Pes mora iti že od vzreditelja navajen na take stvari (tam se ga že cepi in lahko tudi tetovira) ter po novem čipira.