Pes se vozi po riti

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Zadnje čase opažam, da se naš pes doma vsede na rit in se s sprednjimi tacami naprej vleče po travi. Zakaj to dela?

Sem nekje slišal, da bi naj pes imel neke žleze okoli rit in si jih s tem vlečenjem po riti stiska. Je to res?

Hvala

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Analne žleze - maj 2003

Analne ali zadnjične žleze pri psih pogosto povzročajo bolj ali manj resne težave. Žleze, ki jih imenujemo tudi "analne vrečke", se lahko prekomerno napolnijo, okužijo, vnamejo in zagnojijo. Prizadete živali si ponavadi v takih primerih ližejo območje okoli zadnjice, se z zadnjo platjo drsajo po tleh (vozijo "kočijo") ali pa imajo težave z izločanjem blata.

Analne žleze najlaže poiščemo, ko od zadaj gledamo psa. Žleze so parne in so ob spodnji strani zadnjične odprtine. Če njihovo lego primerjamo s številčnico na uri, bi rekli, da so nekako na četrti in osmi uri. Če si vse skupaj pogledamo bolj od blizu in morda celo malce razmaknemo zadnjično odprtino, lahko na vsaki strani opazimo tanko izvodilo, ki se odpira neposredno ob zadnjični odprtini.

http://www.mojpes.com/clanki/veterinar3.html

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Tri možnosti mi prve padejo na pamet. Alergija, polne paranalne žleze in notranji zajedalci. Če je pes kolikor toliko redno razglisten, in nima nekih alergij, potem je treba spraznit vrečke in bi se skoraj 100% moral nehat vozit po riti.
Če ga boš peljal k veterinarju na praznenje vrečk, pa mu le reči naj ti pokaže kako se to naredi, tako da boš naslednjič lahko sam doma opravil.

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Rajši si obe roki vstran vrežem kot pa da grem psu ritno luknjo stiskat
d055.gif

Glist nima. Bom ga peljal k veterinarju naj on to porihta.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Jaz bi ga raje kar vedno tja vozila. Magari ti med cepljenjem opravi še to malenkost. Se spomnim, kako je pri prejšnjemu psu to smrdelo, pa bom tudi svojo v takem primeru raje odpeljala k veterinarju, saj so že navajeni na to.
redface-1.gif

Ko smo že pri razglistenju - ali se v lekarni še dobi tablete? Nazadnje, ko sem jih kupila, so mi rekli, da se od sedaj naprej te stvari dobi samo na recept (da veterinar pri tem lepo zasluži).
rolleyes-1.gif
Uporabljamo pa verpanyl.

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Hehe, saj stiskanje žlez ni tako grozno. Si nadaneš eno rokavico, v roko daš kakšne papirnate brisače in stisneš. No big deal. Pa mogoče če bi se to naučil sam, bi bil psu prihranjen stres, ki ga doživlja pri veterinarju.
Sicer pa, kakor želiš
smile-1.gif

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Če je psa dobro socializiral, pri veterinarju ne bo imel problemov. Pa še lažje je, če to naredi izkušena roka.
grin1.gif

Po moje bi bilo več stresa, če se sam spraviš tam zadaj šarit (v kolikor nisi ravno vešč).
wink-1.gif

Potem nihče nič ne ve o teh tabletah proti glistam?

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Pes je lahko super socializiran, pa mu je lahko obisk pri veterinarju še vseeno stres. Je pa lažje, če to naredi nekdo drug, ki zadevo obvlada. To je pa res.
Glede tablet pa ne bi vedela ...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Glede tablet... mislim, da sem jih jaz nazadnje plačal a ne dam roke v ogenj.
Glede socializacije... če je navajen na vet-a mu obisk tam ni stres. Je pa dejstvo, da je dostikrat več v človeku kot v psu in pes to čuti. Npr., če gre nekdo k vet-u in ga zelo skrbi kako se bo njegov pes na to odzval se bo zelo verjetno pes odzval slabo (strah) ampak predvsem zato, ker čuti, da je lastniku nelagodno in, da je lastnika strah.

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Kaj pa vem. V moji enoletni praksi na veterinarski ambulanti, od vseh psov in mačk, ni bilo videti stresa pri mogoče 20ih živalih. In dvomim da so vse ostale živali bile nesocializirane.
Se spomnim enega primera, ko je policist pripeljal policijskega psa, ki si je na vadbišču poškodoval šapo... Psa so trije moški komaj obvladali (pa ni bil agresiven, ampak je na vsak način hotel pobegniti iz ordinacije), s tem da ga je skozi vrata policist moral vleči po tleh, saj se pes ni hotel premakniti niti za centimeter.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
Če je psa dobro socializiral, pri veterinarju ne bo imel problemov. Pa še lažje je, če to naredi izkušena roka.
grin1.gif

Po moje bi bilo več stresa, če se sam spraviš tam zadaj šarit (v kolikor nisi ravno vešč).
wink-1.gif

Potem nihče nič ne ve o teh tabletah proti glistam?

recepta definitivno ne rabiš, mislim, da ti pripadajo pri cepljenju prot steklini, drugače pa jih lahko kupiš pri veterinarju

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik FoxyLady pravi:
Kaj pa vem. V moji enoletni praksi na veterinarski ambulanti, od vseh psov in mačk, ni bilo videti stresa pri mogoče 20ih živalih. In dvomim da so vse ostale živali bile nesocializirane.
Se spomnim enega primera, ko je policist pripeljal policijskega psa, ki si je na vadbišču poškodoval šapo... Psa so trije moški komaj obvladali (pa ni bil agresiven, ampak je na vsak način hotel pobegniti iz ordinacije), s tem da ga je skozi vrata policist moral vleči po tleh, saj se pes ni hotel premakniti niti za centimeter.

Res? Jaz ti v enem dnevu pripeljem več kot 20 živali (psov), ki ne bodo kazali znakov stresa. Seveda bi to moral biti del kakšne stave, a kar sem napisal je dejstvo. Daj par gajb, da bodo lastniki poplačani pa bo akcija!