Glej, ne vem. Vem, da so avstrijski standardizirani in nadzorovani. Sam sem Profilesove uporabljal lani avgusta, ko sem raztegoval tlak. Privih 225 kg (15 vreč) je šlo brez težav. Ko sem videl, da jih bo počasi zmanjkalo, sem kakšen teden kasneje vzel novih 20 vreč. Tu pa so nastopile težave, saj temperature dvižnega voda nikakor nisem mogel dvigniti. Istočasno je imel podobne težave še en član PSS iz okolice Borovnice - druga peč, druga avtomatika - isti peleti, ista težava.
Sam sem nato poskusno kupil nekaj vreč v Obiju (takrat so imeli znamko ForrestPellets), peleti si bili skoraj črni - se pravi ravno taki, kot naj ne bi smeli biti, a temperatura dvižnega voda se je dvigala natančno tako, kot je bilo zahtevano. Sklepal sem (z zelo veliko verjetnostjo), da je bila težava v peletih. Nato sem lani še celo zimo kuril na Obijeve pelete (nismo bili še vseljeni) in vzdrževal temp. dvižnega voda na 18°C, tako da je bilo prijetno delati čez zimo in še cela hiša se je temeljito presušila.
Letos so mi pripeljali 5,5 tone s cisterno iz Avstrije
www.pellex.at Zaznal nisem nikakršnih težav, opažam pa, da je čiščenje pepela precej bolj poredko. Če sem lani praznil na vsakih 300-400 kg, sedaj praznim na 700-800 kg. To meni tudi nekaj pove o kakovosti goriva.
Ne posplošujem in ne trdim, da so dobri ali celo najboljši samo avstrijski peleti, a na podlagi lastnih izkušenj se za nestandardizirane ne bom več odločil. In mimogrede - za rinfuzo sem konec septembra plačal 220 EUR/t + 36 EUR polnjenje.
Lambda sonda: nikjer ne trdim, da je peč brez lamda sonde manj kakovostna. Lambda sonda je za slovenske razmere pravzaprav metanje denarja skozi okno, saj višja cena tovrstih peči težko upraviči nekoliko boljši izkoristek zaradi lambde sonde. Lambda sonde imajo peči, ki so namenjene za avstrijski in nemški trg, saj so tam obvezne meritve dimnih plinov. Peči brez lambda sonde zahtevane čistosti dimnih plinov ne dosežejo.
Sam sem za peč dal 10.500 EUR (ETA PE 11), kar se sliši ogromno. A toliko sem dal praktično za celoten sistem, tri sesalne sonde, vrtljivo glavo (za sonde) in peč z vgrajenima dvema ogrevalnima krogoma (črpalka, mešalni ventil), ekspanzijsko posodo ter pripadajočim krmiljenjem vključno z zunanjim tipalom. Ker sam nekoliko tehnično usekan, uživam, ker imam dostop do praktčno vseh nastavitev (aja, peč ima tudi popolno krmiljenje bojlerja za sanitarno vodo + ...).
Vse napisano ne pomeni, da so druge peči na pelete slabe ali slabše oz. da so peleti edini zveličaven način ogrevanja, sploh ne. Nekomu ustreza olje, drugemu TČ, plin itd. Vsak sistem, ki zadovoljivo ogreva površine, ki jih mora ogrevati je dober. Razlike so v detajlih in takrat se vsak sam odloči tako kot verjame, da je prav.