Peka rib

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Nekoč sem že napopal sliko, stvar če je čisto enostavna
smile-1.gif

Tjaša ni lahko, da pa se. Prilepi se na ne dovolj ogreto rešetko. Koliko se prime je pa druga zgodba.
Prime vsaj malo se skoraj zmeraj, Držim se pa pravila sploh prei peki večjih rib, da mora"sama odstopiti" od gradele.
Malih praktično ne pečem na gradeli, tiste ponavadi frigam, kuham juho, brodet ali pa naredeim v belem vinu.
Večje, se pravi kose od cca kilo in čez, te pa dobro zakurim, malo oglja ali malo več crnike pol pa gor mrežo, da se prekuri.
Šele nato gor z ribo , ki pa mora biti stara vsaj 8 ur.
Čisto sveža se zmeraj razpre ali pa vsaj poizkuša razpasti.
Če jo želiš, oziroma če jedci želijo da je dobro nasoljena jo moraš vsaj 3 ure prej zarezati po bokih in v te zareze nasuti-natreti sol.
Riba ko jo položiš na gradelo naj bo suha. Temperatura pri peki večjih rib naj bo na spodnji strani taka, da z lahkoto zdržiš tistih 5 do 8 sekund z roko v višini ribe. Ognja ne dodajaj, pripravi si ga prav za uro ali več. To je najtežji del.
Ribo na prvi strani pečeš 60% časala lahko tudi malo več.
Približno takrat odstopi tudi sama, ali pa je toliko zapečena da jo z lahkoto premakneš. Med peko jo zalivaš z olivnim oljem.
Obrat zna biti zahrbten , če je riba večja morajo biti vsaj trije, da se lepo obrne.
Po obratu jo pokrij po vrhu z alu folijo, da se ne hladi.

Toliko nahitro in v besedi

lp D
899759-s1001389366_30220862_6493.jpg
 

Priponke

  • 899759-s1001389366_30220862_6493.jpg
    899759-s1001389366_30220862_6493.jpg
    5,4 KB · Ogledi: 481
Nazadnje urejeno:

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Citat:
Uporabnik dentex pravi:

Notranjc, enkrat ko bo čas in trenutek primern, te povabim na zobe, tud lička ti bom pustu pojest, Cbb naju bo pa z vinčkom in cigarami zalagal
wink-1.gif


lp D

Z veseljem!
wink-1.gif
 

jezek

Guru
24. jul 2008
3.457
1.455
113
Zadnje čase pečem samo še na/v soli v pečici. Na dno pekača potresem sol za peko (v leklerku imajo namensko, mislim da je cca 3eur za 2kg) cca pol cm na debelo, na to položim očiščeno ribo (brez začimb, edino zelo zelo malo soli v trebuh, včasih še drobec popra) in jo rahlo posujem s soljo za peko še po zgornji strani. Nato pečem od 30 do 50 stopinj na temp. okrog 200. Včasih celo ribo pokrijem s soljo (v tem primeru nič ne solim notranjosti). Dostikrat na soli spečem tudi file lososa (sol samo spodaj, zgoraj pa rahlo soljenje). Ko je riba pečena pa jo po potrebi pokapam z olivnim oljem, limono, tržaško...
Tak način priprave je najbolj enostaven (nič obračanja, nič neprijetnega vonja- saj ni olja in česna, ki bi se žgala) in zame ima riba najbolj pristen okus.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Za peko rib v soli uporabljaj grobo mleto sol. Jaz jo nasujem kar fajn na debelo po protfanu, položim nanjo ribico ščiščeno ne oluskano nato pa jo prekrijem z vsaj 2centimetra soli. Če želim da je sol bolj kompaktna in ne razpada jo prelijem z ostanki beljakov, ponavadi je kakšen dan prej na programu peka palačink z vinskim šatojem
smile-1.gif
.

Čas pečenja odvisno od velikosti 1,5kile vsaj uro in 20 minut na 200.

lp D
 

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
sam na soli je v bistvu koža za v smeti, ne? Pa tudi zarad tega je najbrž fajn da so luske gor, ker gre lažji stran od soli,ne?
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Je taku, si zadel
predvsem luske, da se lažje loči, drugič da preveč not ne potegne (govorimo o soli). Riba v soli v bistvu ni pečena ampak kuhana

lp D
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Škorpi bo ribo pekla?:) Lepo, lepo. A lahko pridem probat?:) No, najprej kak nasvet.:) Začnimo s pečenjem na štedilniku. POtrebuješ teflonasto ponev, čimbolj debelo. Na ponev rukneš 1 ČAJNO žličko olja in nič več. In to navadnega, ne olivnega. Ga dobro ogreješ in gor rukneš SUHO ribo, ki si jo prej posušila v papirnati brisači. Potem pa pustiš ene 4 minutke, da se ribica lepo zapeče, domnevam, da bodo to kake porcijske oradice, potem je 4-5 minut ravo prav... Vmes ribe ne drkaš z vilicami levo desno, nič... Pustiš pri miru. Potem jo lahko čisto lepo obrneš, če me boš ubogala riba ne bo nič razpadla...

Kar pa se tiče pečice - ribe v pečici se ne obrača, pazi tudi na to, da ribe NE daš na krompir ampak zraven oziroma ob krompir. Le ta se ti sicer ne bo spekel. Če imaš slabe protfančke daš ribico počivat na naoljeno folijo al pa peki papir in ne pozabi, pri pečenju ribe v pečici moraš ribo skozi mazat z olivnim oljem, sicer bo žaganje, ki ga tudi pes ne bo maral...

da, skorpy se bo spravila ribe pečt. Glede povabila bom še premislila
tongue-1.gif


no, zmotil si se, ne bom delala orade, ampak bo kar postrv, bom pa upoštevala tvoje nasvete. Ko se spravim, pa javim, kako mi je uspelo (dvomim, da prej kot v enem mesecu
wink-1.gif
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Hm... postrvi... Tule bom mogoče malo čudno izpadel, ampak zame je najboljša postrv ocvrta:) V tako vročem olju, da se trebušne kosti stopijo. Dokler je bila še gospa, ki jih je pripravljala v ribiškem domu v Sinji gorici živa so bile to zame najboljše postrvi... Drugače pa jih tako znajo pripravit tudi ob Savi, tam med Kranjem in Zbiljami...
 

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
čim manj olja....tko da, mah bom premislila. Morda se res spravim na orado.

No tole ob Savi bom šla preverit ob priliki, drugače so pa zame najboljše postrvi v Peklu pri Borovnici. Moj kar pozabi limono stisnit (drugače jo stisne na čisto vsako ribo) ker je tako dobra in okusna
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Hm... postrvi... Tule bom mogoče malo čudno izpadel, ampak zame je najboljša postrv ocvrta:) V tako vročem olju, da se trebušne kosti stopijo. Dokler je bila še gospa, ki jih je pripravljala v ribiškem domu v Sinji gorici živa so bile to zame najboljše postrvi... Drugače pa jih tako znajo pripravit tudi ob Savi, tam med Kranjem in Zbiljami...
Daj no daj, na žaru so čisto fajn
grin1.gif
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Temu je S.M. Felicita Kalinšek rekla višnjevo kuhana postrv. Je noro dobra, ko jo pucaš, jo moraš skozi škrge, in ne jo ribat z roko, sluz ne sme dol.

Probat obvezno tudi kuhane jezerske zlatovščice, s sirno-bešamelno omako
in kuhanim krompirjem.

Drugače pa pečena (ocvrta) postrv v olju, je mnogo manj mastna kot nabolj, previdno odlita tuna, sardela,šnjur-šarun, skuša.

Pa še posebno opozorilo, predvsem za dame, ki bi rade imele kdaj otroke. Vprašanje se glasi iz česa nastajajo ženski hormoni - odgovor iz holesterola.

Jemo zato ker v hrani uživamo, tako da ne jamBrat al kako se že reče jambrat.
smile-1.gif


Baba, ki jo ni toliko da med prsti vn pogleda, ko jo stisneš, ni prava baba.

lp D
 

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
Kako speči ribe v pečici, na štedilniku, da le-te ne "plavajo" v olju? V mislih imam cele ribe in ne kakšno pohanje ali kaj podobnega.

Malo sanjam....ali obstaja kakšna mreža, ki jo daš v pekač in potem to lahko pečeš v pečici, ne da bi potreboval olje?

Teflonka in čajna žlička margarince in na 150 in nato 180.
 

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Ima kdo kakšen enostaven recept za grdobino (morsko žabo, spako). V Delmarjevih ribarnicah sem odkril, da imajo tudi zmrznjene repe grdobine. Mislim, da niso nič slabši od sveže, ki jo imajo včasih po svinjsko visoki ceni. Pa repe verjetno zamrznejo prej kot v parih dneh po ulovu, tista "sveža" grdobina pa izgleda in smrdi sumljivo (sem jo enkrat kupil in dam tiča stran, če ni bila stara kar nekaj dni).

Nazadnje sem rep zadegal v pečico, na malo olja in ura pečenja pri 190 stopinjah. Sicer korektno, a nič posebnega.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Dve vrhunski varjanti za grdobino sta, vsaj zame.

1. Grdobina na krompirju, pač tako kot vsako ribo, položiš v pekač na listke kocke al pa kako drugače narezan krompir, malo posoliš popopraš, če te je volja, jast se temu izogibam, polijem z izdatno količino olivnega olja ter porinem v pečico. Zalivam za začetek z ribjim fondom kasneje pa z obligatornim kozarčkom suhega belega vina. Limon ne dajem gor. Ostala zelenjava po željah, jast imam najraje samo krompir.

2. opcija, rep nareži na cca 2 do 3 centimetre debele šnite. Pripravi pivsko testo Pir moka jajca, malo posoli, da ne zvodeni. Gostota mora biti kar konkretna, se pravi če pomočiš v testo prst, ti mora na njem ostati kar debela prevleka iz pivskega testa. V ponvi dobro segrej olje, ribo nasoli in pomoči v testo, nato pa jo počasi spuščaj v olje tako da zaplava. Zraven obvezno dobra krompirjeva solata in bel kruh. Obvezno večja količina vinčka dobr za znoret.
smile-1.gif


Pa obilo užitkov in dober tek

lp D
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
opcija 3

narežeš na cca 3-4 cm kose, spečeš z minimalno količino maščobe ( maslo, kokosova mast, palmovo olje ipd ) in preliješ z gorgonzolino omako