Peč za centralno mi nagaja (na drva)

maggio

Fizikalc
19. avg 2007
1.704
1
38
Lj-bežigrad
nikakor ne morem segreti bajte, to mi gre že na k.

imam staro tam-ovo peč in me zanima kako naj nastavim loputo, termostat, in zaporo dimnika
kurim hrast peč je pa taka kot na sliki
1070444-DSC00195.JPG
 

Priponke

  • 1070444-DSC00195.JPG
    1070444-DSC00195.JPG
    17,3 KB · Ogledi: 892

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Najprej priključi na napeljavo (radiatorje) bo potem kaj bolje!
grims-1.gif


Sicer pa kaj je problem .. ti kuriš in je mraz? Koliko C ima voda v peči? Koliko so topli radiatorji? Kako gori ogenj? Termostat imaš kje?

Optimalne nastavitve sicer ni, ampak če te zebe pote nastavi prednjo loputo na max. (90 stopinj), ko zakuriš odpreš dimno loputo na 100%, ko se peč ogreje pa jo pripreš ... pripret moraš toliko da dim ne duši ognja (to je pa odvisno od vlažnosti drv, same izvedbe dimnika, vleka, ...). Ko/če imaš v peči samo žerjavico lahko loputo tudi popolnoma zapreš, drugače pa je dobro da je vsaj malo odprta.

Hrast sicer ni dober za kurit- ampak drvo je drvo, pogori vsako!
grin1.gif
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Kot je rekel utiševalec...vratca nastavi (s tipalom) na 90 stopinj. Zadaj odpri dimniško loputo do konca (dokler ne dosežeš 90 stopinj)..potem je zapri za polovico ali še nekaj čez.

Pa poglej še imaš odprt ventil, ki pušča vodo po ceveh (torej tisti s katerim reguliraš ali kuriš zgolj za sanitarno vodo ali tudi za ogrevanje...pri naši CTC je ta ventil desno nad vratci za nalaganje (kjer je na tvoji slika neka svetleča 'os'...mogoče je to ravno to) - ventil uporabljaj samo v skrajnih legah..torej do konca odprt ali zaprt.

V kolikor imate na dvižnih ceveh izvedeno opcijo, da se lahko topla voda dviga tudi brez črpalke, prekontroliraj ali imaš pravilno speljano pot tople vode...torej če gre voda preko črpalke mora biti X ventil odprt pa Y zaprt, če pa gre mimo črpalke(by pass) pa ravno obratno (lahko sta npr. odprta oba, pa ti vrača vročo vodo nazaj v peč).

Seveda naj bo dovolj vode v sistemu ter prezračeni radiatorji.

Sicer pa tudi nisi napisal..ali so radiatorji tako vroči, kot imaš nastavljeno temperaturo...oz. kje sumiš da se toplota ustavlja.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Tako ja, če je zraven še bojlerski del (kaj je tisto na vrhu peči?) je potrebno pazit kako so odprti ventili. Včasih so napeljavo radi kar zaporedno povezali in pride čuda ven!

In pa še, peč redno pucaj, tu ne mislim da samo pomedeš pepel, ampak da postrgaš (žičnata krtača) obloge na "kotlu" enkrat tedensko. Pri teh pečeh izkoristek zelo zmanjšajo sajaste obloge (slab izkoristek -> več saj -> več oblog).

Pa kar se tiče mešalnega ventila, preveri kako je nastavljen ... termostat pa tudi ne spuščaj pod 50C (vklop črpalke)!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Citat:
Uporabnik maggio pravi:
radiatorji so "vroči"ampak ponavadi samo ena cev- in vse skup se hitr ohladi

a vratca in tipalo(pumpo) na 90

1. Če je samo ena cev topla potem imaš probleme pri pretoku:
a. pumpa je slaba, prešvoh, ne dela prav, ... na večini pump se nastavlja jakost, poglej da ni na min.
b. zrak oz. premalo vode v sistemu
c. napačno odprti ventili, oz. mešalni ventili
(sicer pvoej koliko radiatorjev/prostorv imaš in kolikšna je moč pumpe)

2. Vratca na 90, pumpo pa na 50. Če boš dal pumpo na manj potem ti voda hladi peč v fazi začetka kurjenja. Ogenj slabo gori, pa celo kondenz se ustvarja!
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Citat:
Uporabnik maggio pravi:
kok mora bit pa pritiska v ceveh

Za klasično eno/dvo-nadstropno hišo med 1-2bara, s tem da ko je voda mrzla napolniš na neko razumno vrednost (za začetek raje manj kot več, recimo malenkost čez 1bar). Če ekspanzijska posoda deluje bo potem nihanje minimalno (pol bara nihanja je normalno).

Če imaš prenizek pritisk potem po prvem polnjenju obvezno odzrači radiatorje (ponavadi je problem v tistih najvišje) in potem še enkrat preveri/dopolni pritisk.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Hrast sicer ni dober za kurit

Zakaj?

Ker je bolje bukev!
grin1.gif


No resno, za kurit niti ni tak problem, ampak je hrast trd in se jebeš celo leto s cepljenjem. Poleg tega se hrast bolj počasi suši, ima debelo lubje in vse skupaj ponavadi nanese na to, da so taka drva zanič. Verjamem pa da če ni izbire (recimo j. primorska) je hrast čisto ok.
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Hrast sicer ni dober za kurit

Zakaj?

Ker je bolje bukev!
grin1.gif


No resno, za kurit niti ni tak problem, ampak je hrast trd in se jebeš celo leto s cepljenjem. Poleg tega se hrast bolj počasi suši, ima debelo lubje in vse skupaj ponavadi nanese na to, da so taka drva zanič. Verjamem pa da če ni izbire (recimo j. primorska) je hrast čisto ok.

Hrasta pa ja ni problem cepit. Razen če je grčav. To je pa itaq z vsakim lesom.

Nikoli mi ne bo jasno, zakaj narod prisega na bukev, ki ima 20% manjšo kalorično vrednost kot gaber oz. hrast, ki je za 1% slabši od slednjega.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Si kdaj delal hrastova drva? Bukev je lahko vsa zverižena in grčasta pa še vedno gre narazen. Hrast je pa mamu mu!
10.gif


Glede kaloričnih vrednosti pa ni velike razike, razlika pa je kot sem omenil pri vlagi in sušenju. Bukev daš na metre in se posuši v enem mesecu, hrast je pa moker ko ga daješ v peč naslednjo zimo. Da ne omenjamo koliko smeti ostane za hrastom (lubje), bukev pa je čista!

Je pa razlika minimalna v primerjavi s kakšnim iglavcem .. in to celo ljudje kurijo (smreko)!
stupid-1.gif


Sicer pa avtorju teme, mogoče če bi smreko kuril bi bilo bolje, peč se zagotovo bolj ogreje!
grin1.gif
 

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Hrast ima v sebi tanin, ki nekako "zavira" gorenje. Zato ponavadi pustijo hrastova drva kakšno leto na dežju, da spere tanin vn (pazi kam jih daš na dež, ker ostajajo temni madeži na betonu itd), potem pa se drugače kurijo. Podobna reč je tudi s kostanjem.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Ej to pa nisem vedel .. se pravi bi hrast moral pripravit ravno kontra kot bukev? Namesto da spomladi požagaš, narediš metrce in do jeseni polena bi mogoče hrast pustil kakšno leto v gozdu da se malo "pokvari"!
zmaga.gif
 

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:

Hrast sicer ni dober za kurit

Zakaj?

Ker je bolje bukev!
grin1.gif


No resno, za kurit niti ni tak problem, ampak je hrast trd in se jebeš celo leto s cepljenjem. Poleg tega se hrast bolj počasi suši, ima debelo lubje in vse skupaj ponavadi nanese na to, da so taka drva zanič. Verjamem pa da če ni izbire (recimo j. primorska) je hrast čisto ok.

tik je zakon!!!
tongue-1.gif
 

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik sbor pravi:
Hrast ima v sebi tanin, ki nekako "zavira" gorenje. Zato ponavadi pustijo hrastova drva kakšno leto na dežju, da spere tanin vn (pazi kam jih daš na dež, ker ostajajo temni madeži na betonu itd), potem pa se drugače kurijo. Podobna reč je tudi s kostanjem.

Zelo zanimivo, tudi jaz še nisem slišal za to. Sem pa slišal, da baje v določenem koledarskem času drevesa (listavce) posekajo in jih pustijo ležati kar s krošnjo, mislim da gre prav za bukev in potem tisto listje potegne ven verjetno vodo ali kaj...
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Takoje...

Seka se parkrat na leto, še luna je pomembna. Kurilnost lesa je zelo tesno povezana z procentom vlage in škoda je kurit vlažna drva. Pri nekaterih hišah vidim popolnoma mokre skladovnice.....norci....norci...norci. Ni čudno da pol nekje skurijo 30 kubikov voli zariti.
uf-1.gif