Passat TDI 130KM zgublja hladilno

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Zdravo!

Pojavlja se mi en problem. Izginja mi hladilna tekočina. Ko odprem ekspanzijsko, da bi dolil je pa kar pod velikim pritiskom, hladilna se pa "povzdigne" do skoraj normalnega nivoja. V armaturki mi ob mrzlem motorju tudi ves čas brbota (nekje se pretaka en zrak). Poskusil sem odzračit pečko (oddušek pod sprednjim steklom), ampak ven ni prišlo vseskup nič zraka. Takoj porine ven antifriz.

Ekspanzijsko sem že menjal, ker mi je prejšnja mal solzila. Ob menjavi sem videl, da je vbistvu solzila cev, tko da imam eno ekspanzijsko na lagerju, če kdo rabi.
smirk-1.gif

Kaj mu dogaja?

Hvala in lp

oorosh

Pripravnik
17. jan 2010
123
1
18
Ljubljana
Jaz sem imel enak problem pri Peugeotu 206 v septembru. Večkrat smo prezračili sistem, pa se je še vedno slišalo pretakanje vode pri hladnem zagonu motorja. Istočasno sem opazil, da avto (je bencinar) rabi sumljivo dolgo časa da se pri +15°C segreje do delovne temperature. Zamenjati sem dal termostat in hladilno tekočino, s tem je tudi problem pretakanja vode pri hladnem zagonu izginil. Po besedah mehanika se je v hladilnem sistemu naredil zračni žep, ker čez poletje nisem uporabljal gretja kabine, ampak samo hlajenje z uporabo klime. Par dni nazaj sem preveril nivo hladilne tekočine in je še vedno na enakem nivoju kot je bila po menjavi termostata.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Termostat je star eno leto, hladilna tekočina frišna. Če bi bla počena glava mi verjetno nebi tazga pritiska v sistemu ustvarjal, a kako? Je bil pa motor lani menjan in je čist možno da sem kak šrot nabavil.
smirk-1.gif

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Okrog 270 realnih. 2 bata sta počla, pa glava ima en ris. Pomoje je bil mal preveč nabrit, k je bil čipan. Ker je blo prej že 2x treba izpušni kolektor menjat.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Koliko pa zmanjka? Hladilnik rad začne rosit s tem da sploh opaziš ne, poleti ali pa med vožjo ko je tekočina topla hiteje hlapi kot pa kaplja. Se pa pozimi pri 0C ali manj lahko opazi puščanje samo moraš bit pozoren.

Če bi puščala glava bi se videlo tudi pri dimu, vsaj pri konkretnih količinah antifriza.

Sicer klasičen debug je:
- pod avtom je mokro ja/ne
- v kabini se rosi/nabira vlaga ja/ne
- avto dimi/cuka ko je mrzel ja/ne
- olja je vedno več ja/ne

... če ni nobenega od teh simptomov in zmankuje relativno malo tekočine potem vliješ tekočino za flikanje hladilnega sistema in v 80% neha puščat. Zakaj bi se sekiral za luknje v hladilniku ki jih ne vidiš!
grin1.gif

Edit: če je hladilna po odpiranju štoflca spet na normalnem nivoju potem ni panike. Eni motorji imajo tako butasto narjen sistem da velikih temp razlikah enostavno "zmanjka" tekočine ker se določeni deli hladilnega sistema razširijo. Ko se stvar ogreje gre spet na normalen nivo. Misli mda ravno 1.9TDI zna pri -30 piskat in prižigat kontrolko za premalo tekočine, dejansko se pa samo "skrči".

Nazadnje urejeno:

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Hladilnik je bil tud že menjan, tko da to ni. Za zginjanje tekočine mam na sumu cev iz ekspanzijske oz. sem 99% da je ona krivec, samo je še nisem zamenjal.
grin1.gif
Samo tale pritisk in brbotanje mi ni jasno.

Avto mi sicer ob zagonu res pokadi malce belkasto, samo to pol med vožnjo izgine.

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Ja kuj jutri moram serviserja poklicat, če lahko preveri. Čene se pa magari pri tebi enkrat ustavim. Bom po novem letu dost v vaših krajih.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.150
4.131
113
Pritisk je pri ohlajenem motorju? Oz. se pri hladnem motorjiu zna malo pihnit ali pozaugat, ce je pa hladilna topla je pa jasno da se nabere malce vec pritiska.

Brbotanje oz. tak blup blup zvok sicer tudi sam slisim ko ugasnem motor. Sicer ne vem ce je povezano s hladilno, lahko da tudi je.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Mene je zadnjič na servisu vprašal ker je bil nivo vode pod mejo koliko dolivam...ker naj bi bila klasika za počeno tesnilo glave. A ko sem mu rekel da sem dolil enkrat lani, je rekel da to potem ni to...bil je hladilnik.

A če tebi belo pokadi pomeni da ta voda nekam v motor curi...torej mogoč ravno tesnilo.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
hmm meni je izginjala tekočina redno... sedaj se je umirilo (prej sem na 10.000km zlil 5l antifriza notr:) zdej pa v zadnjih 3000km samo enkrat1dl)

tudi sam iščem kamizginja... je pa 2.0:)

FuriousG

Majstr
30. jul 2007
3.381
178
63
38
Jajca pač.
smirk-1.gif

Evo, sem posnel kaj naredi v ekspanzijski. Nazadnje jo je odprl fotr včeraj, ko je dolival antifriz.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.382
5.657
113
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Kakšne iberwagne mate to? ne kupim rabljenega passata, golfa, audija dizla nikoli, pa če je zastonj.
smile-1.gif

Ne kupim tud ce je nov...
grin1.gif