Ste se pa razpisali... pa žal veliko balasta in premalo/nič pametne vsebine.
Bi pa opozoril na par recimo temu napačnih trditev/blodenj, ki lahko koga celo zavedejo.
1. Vzgoja belgijskega ovčarja je enostavna (Maxi25 tega ni zapisala, je pa to za razbrati iz njenega prispevka).
Tako razumevanje je zelo daleč od resnice. Belgijci so zelo zahtevni za vzgojo, saj so zelo senzibilni. Z napačno socializacijo, napačno vzgojo ter morebitnimi slabimi izkušnjami lahko hitro postanejo nervozni, razdražlivi, nezaupljivi. In glede na to, v katero skupino psov spadajo (ovčarji) svoje težave rešujejo z ugrizom.
Pa ne narobe razumeti, da se vzgojiti tudi mucko od psa a samec mallinois je pes, katerega je potrebno imeti vedno na očeh in pod kontrolo - pri kakšnem prinašalcu se pa lahko celo sprostiš
Se pa strinjam s tvojimi devetimi točkami, pri čemer je pri posameznih pasmah potrebno poudariti še kakšno, katere ni zapisane.
2. "Pes ti bo neskončno hvaležen za bivanje v stanovanju"
Verjeli ali ne a večina psov je človeku res najbolj hvaležna, če je lahko v njegovi bližini.
Kaj je bolje:
- pes v stanovanju z lastniki, ki skrbijo za njegovo gibanje in za mentalne izzive
- pes, ki je nekje na kmetiji, spuščen a nima pristnega stika s človekom
- pes, ki je celo življenje na ketni
- pes, ki je v prostornem pesjaku a se redko giblje izven njega
Ja... zmagovita kombinacija bi bila prvi in zadnji a žal življenje ni tako lepo. Osebno poznam veliko zelo zadovoljnih (in zelo šolanih) psov, ki so večinoma v stanovanjih.
3. Koča, "kaznovanje" ipd.
Se vidi, da nekateri niti malo ne razumete pasje psihe. To točko lahko povežemo s točko 2...
Kot je že Maxi zapisala - kazen ni koča in pes ne dojema koče kot nekaj slabega - kazen je oddaljenost od vodnika. Koča za psa ni "kot" ampak je čudežna, čudovita hišica a kaj, ko bi bil on raje z vodnikom kot pa v svojem kraljestvu.
In tu ima Maxi s svojim razmišljanjem popolnoma prav.
4. leprotto je zapisala: načeloma ovčarske pasme niso težavne...
Načeloma nobena pasma ni težavna (ob predvidevanju, da ima vodnik potrebno znanje, voljo in čas). A so pasme, kjer se ta načeloma prej izvodeni kot pri drugih. In to so npr. prav ovčarske.
Zakaj? Zaradi njihove biti. Ti psi so prvenstveno namenjeni varovanju, če je potrebno tudi za ceno lastnega življenja. Ti psi imajo ugriz v krvi, ko ugriznejo znajo tudi dobro stresti, .... Kaka druga pasma pa je vzgojena, da ne sme močno stisniti (npr. razni prinašalci) in pogosto, če pride do ugriza naredijo "le" luknjico ne pa tudi štale pod kožo.
Tako, da trditi, da ovčarji načeloma niso težavni psi je mimosun - prav pri ovčarjih (večini) je potrebno biti previden. Mallinois, Tervuren, Nemški ovčar, Nizozemski ovčar, ipd. so pasme pri katerih je potrebno biti pri vzgoji enako dober kot pri raznih bull-ih, rotijih ipd.
--------
Under the line- za mnoge lastnike so psi žal prepametni oz. lastniki so za pse preveč človeški. Večino nevzgojenih (in po mojem mnenju tudi nevarnih) psov so prav pritlikavci, ki si ime "pes" niti ne zaslužijo. Danes je v časopisu, kako je en pes eno teto ugriznil v prst, njenega psa (nek mali terijerček) pa raztrgal... v prsto jo je ugriznil, ker ji je skočil po psa v naročje, psa je pa v naročje verjetno vzela, ker ni bil vzgojen.
Sam imam precejkrat težave, ko se pritlikavci zaganjajo v mojo psico a jih ona dobesedno ignorira (kot, da ne obstajajo). A zamišljajte si, da vas sosed vsak dan (lahko tudi večkrat na dan), ko se srečata frcne ali vam prisoli klofuto - koliko časa boste to tolerirali?
Psov pač večina lastnikov ne razume - in to je srž problema. Zato bi po mojem mnenju vsak dobiti "dovoljenje" za psa - pa naj bo velik ali majhen, lizika ali grizko, saj večinoma lastniki s svojimi napačnimi vedenji nezavestno v psu spodbudijo nezaželjena vedenja.
----------------
Pa še čisto na temo: psa je potrebno kupovati premišljeno in ne s čustvi. Jaz sem tudi premišljeval o Malini, pa sem se za prvega delovnega psa raje odločil za prinašalca. Ego vsakega je večji, če ima mogočnega samca a je ravno prav nežna psica veliko bolj vodljiva / ubogljiva... izbira psa mora biti kompromis.
Mare77 - tebi sem že preko PM-ja povedal svoje mnenje in morda še tu poudarim - izbiraj med lažjimi pasmami. Pasme tipa bull in razne ovčarje pa pusti za takrat, ko bosta s puco vsaj enega (normalnega) psa vgojila približno tako, kot imam jaz svojo (govorim o poslušnosti, ne o znanjih in delu). Za enega "težkega" psa bosta za pol slabši rezultat lahko porabila še enkrat toliko striktnosti/energije ipd,.