Pasji info

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Kako je lahko kazen, če mu je všeč v pesjaku?

Če je psu všeč v pesjaku, lahko dojema pesjak kot nagrado in ne kot kazen, kar ga lahko še bolj spodbudi, da naslednjič spet nardi pizdarijo.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Čaki mal, kaj je narobe s tem? Odprt pesjak, sam gre v kočo, da se umiri in ko ga pokličeš pride ven. Dostikrat gre sam notr in potem iščeš okorg hiše kaj je ušpičil - pa najdeš kak kakec, kjer nebi smel bit. Pes ve, da je narobe in se opraviči takoj ko to naredi.

narobe je to, da je koča/pesjak kraj, kjer bi naj bilo psu všeč biti, ker ga verjetno not zaprete pogosto in ne kraj, ki ga smatra kot kazen

kaj pa ko nič narobe ne naredi, ti ga pa vseeno v pesjak zapreš?

Ne ne, fant. Se hudičevo motiš. Našmu psu je največja kazen, da ga daš stran od sebe. Se pravi ušpiči in mora jt v pesjak. Ni fora, da je kazen prav pesjak, ampak to, da on ne more bit npr. zraven mene. V bistvu je pesjak kul, saj ima tm vse...vodo, hrano...dejstvo je, da če bi ga poslala za en drevo stat, bi bil efekt isti. Njemu je hudo, ker ne more bit tist treutek zravn, k on hoče.

Sicer je pa pes izredno rad v pesjaku. Čez dan je skoz spuščen, pa gre tud sam mal ležat notr, ker mu paše (pred soncem, dežjem...), je pa razlika, kadar gre zarad piz... v kočo. Sej ve...ni neumen pes...

to sam pomeni, da vam ni uspelo, da bi se psu pesjak zameril, pa ne si delat iluzij, pes bo zraven tistega, ki ima klobaso

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Čaki mal, kaj je narobe s tem? Odprt pesjak, sam gre v kočo, da se umiri in ko ga pokličeš pride ven. Dostikrat gre sam notr in potem iščeš okorg hiše kaj je ušpičil - pa najdeš kak kakec, kjer nebi smel bit. Pes ve, da je narobe in se opraviči takoj ko to naredi.

narobe je to, da je koča/pesjak kraj, kjer bi naj bilo psu všeč biti, ker ga verjetno not zaprete pogosto in ne kraj, ki ga smatra kot kazen

Ne ne, fant. Se hudičevo motiš. Našmu psu je največja kazen, da ga daš stran od sebe. Se pravi ušpiči in mora jt v pesjak. Ni fora, da je kazen prav pesjak, ampak to, da on ne more bit npr. zraven mene. V bistvu je pesjak kul, saj ima tm vse...vodo, hrano...dejstvo je, da če bi ga poslala za en drevo stat, bi bil efekt isti. Njemu je hudo, ker ne more bit tist treutek zravn, k on hoče.

Sicer je pa pes izredno rad v pesjaku. Čez dan je skoz spuščen, pa gre tud sam mal ležat notr, ker mu paše (pred soncem, dežjem...), je pa razlika, kadar gre zarad piz... v kočo. Sej ve...ni neumen pes...

to sam pomeni, da vam ni uspelo, da bi se psu pesjak zameril, pa ne si delat iluzij, pes bo zraven tistega, ki ima klobaso

Po moje tudi. Bivališče in kazen ne gresta skupaj.
Maxi, kdo ti je pa svetoval, da ga tako kaznuj?

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Če se vrnem na začetek - nekdo brez izkušenj naj raje vzame pasmo, ki velja za manj zahtevno. Ni važno ali imaš potencial za pasjega učitelja ali ne. Še vedno si brez izkušenj in načeloma bo manj zahtevna pasma bolj odpuščala morebitne napake in se bosta s psom skupaj naučila vzgoje. Če boš pa boš brez izkušenj (pa magari s stotimi urami preživetimi na forumih o psih) začel s kakšno dominantno pasmo, ti lahko hitro zraste čez glavo. Mogoče ne bo, je pa precej večja verjetnost kot pri nezahtevnih pasmah.

Tistim, ki jim vzgoja psa dela težave, preostanejo še domače živali kot so mačke, kunci, hrčki, … Mogoče bi jim morali v prvi vrsti povedati to, preden vzgojijo še enega napadalnega zlatega prinašalca.
smile-1.gif

Si ti funkcionalno nepismena?
confused-1.gif

Vzgoja težavnih pasem je overall težja kot manj zahtevnih. To, da ti poznaš veliko lastnikov, ki jim gre super, ni tako pomembno kot uradna statistika, ki pravi, da so določene pasme težavne.

Če si karakter za psa ali ne, pač ne moreš vedeti preden si nabaviš prvega psa, rajt? Če bo prvi pes dominanten samec imaš recimo 75% možnosti, da bodo problemi, če bo učljiva labradorka pa 10%. Kaj je torej boljše?

Citat:
Sem si pa izkušnje z družnimi, ovčarskimi in lovskimi pasmami lahko mirno nekam pospravila, ker jih enostavno nisem mogla uporabit.

Precej žalostno...

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
No, pametnjakoviči. Zadeva pali in ne, 2x iste stvari ne bo ušpičil. Potem je jasno. Psa dobro poznamo in je to dobro palilo nanj. Smo pred tem probaval druge metode, pa je ta dejansko uspešna.

Pes ne jemlje od drugih hrane - zato bo težko premagal človek s klobaso!
grin1.gif

Mogoče je odvisno tudi karakter psa...ne vem. Pri nas je ta metoda fajn. Pa nismo edini s to metodo. Jih precej poznam, ko psa naterajo "v svojo sobo" in ne sme ven, dokler mu ne rečejo. Vrata pa so odprta. To je najslabi. Ne bo dojel, če vrata zapreš. Če pa pustiš odprta in ne sme ven, je pa druga pesem.

Ynos : imaš psa?

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Jih precej poznam, ko psa naterajo "v svojo sobo" in ne sme ven, dokler mu ne rečejo. Vrata pa so odprta. To je najslabi. Ne bo dojel, če vrata zapreš. Če pa pustiš odprta in ne sme ven, je pa druga pesem.
Pa pri otrokih tudi deluje.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:

Sej glih to je problem...ker ti misliš, da pes 've'....pes ni najstnica, ki jo pošlješ v njeno sobo...

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
No, pametnjakoviči. Zadeva pali in ne, 2x iste stvari ne bo ušpičil. Potem je jasno. Psa dobro poznamo in je to dobro palilo nanj. Smo pred tem probaval druge metode, pa je ta dejansko uspešna.

Pes ne jemlje od drugih hrane - zato bo težko premagal človek s klobaso!
grin1.gif

Mogoče je odvisno tudi karakter psa...ne vem. Pri nas je ta metoda fajn. Pa nismo edini s to metodo. Jih precej poznam, ko psa naterajo "v svojo sobo" in ne sme ven, dokler mu ne rečejo. Vrata pa so odprta. To je najslabi. Ne bo dojel, če vrata zapreš. Če pa pustiš odprta in ne sme ven, je pa druga pesem.

Ynos : imaš psa?

Se strinjam z Maxi. Tud moj mora kazensko v košaro, če kaj ušpiči. In dobro ve zakaj mora tam bit. Potem pa gre zvečer brez problema spat tja, čeprav je bil popoldne kazensko na istem mestu.
Niso psi tako neumni kot nekateri mislijo...

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Seveda se ne da. Ampak pes v osnovi ve kaj lahko počne in kaj ne. In če naredi nekaj, kar ve da ni prav naredil, in ga kazensko pošlješ v košaro ali pesjak, to ne pomeni da bo on to vzel kot nagrado (ker mu je tam všeč in tud sam izbere tisti prostor za svoje ležišče) in tud ne pomeni da bo zato ta prostor sovražil.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Ste se pa razpisali... pa žal veliko balasta in premalo/nič pametne vsebine.

Bi pa opozoril na par recimo temu napačnih trditev/blodenj, ki lahko koga celo zavedejo.

1. Vzgoja belgijskega ovčarja je enostavna (Maxi25 tega ni zapisala, je pa to za razbrati iz njenega prispevka).
Tako razumevanje je zelo daleč od resnice. Belgijci so zelo zahtevni za vzgojo, saj so zelo senzibilni. Z napačno socializacijo, napačno vzgojo ter morebitnimi slabimi izkušnjami lahko hitro postanejo nervozni, razdražlivi, nezaupljivi. In glede na to, v katero skupino psov spadajo (ovčarji) svoje težave rešujejo z ugrizom.

Pa ne narobe razumeti, da se vzgojiti tudi mucko od psa a samec mallinois je pes, katerega je potrebno imeti vedno na očeh in pod kontrolo - pri kakšnem prinašalcu se pa lahko celo sprostiš
wink-1.gif

Se pa strinjam s tvojimi devetimi točkami, pri čemer je pri posameznih pasmah potrebno poudariti še kakšno, katere ni zapisane.

2. "Pes ti bo neskončno hvaležen za bivanje v stanovanju"
Verjeli ali ne a večina psov je človeku res najbolj hvaležna, če je lahko v njegovi bližini.
Kaj je bolje:
- pes v stanovanju z lastniki, ki skrbijo za njegovo gibanje in za mentalne izzive
- pes, ki je nekje na kmetiji, spuščen a nima pristnega stika s človekom
- pes, ki je celo življenje na ketni
- pes, ki je v prostornem pesjaku a se redko giblje izven njega

Ja... zmagovita kombinacija bi bila prvi in zadnji a žal življenje ni tako lepo. Osebno poznam veliko zelo zadovoljnih (in zelo šolanih) psov, ki so večinoma v stanovanjih.

3. Koča, "kaznovanje" ipd.
Se vidi, da nekateri niti malo ne razumete pasje psihe. To točko lahko povežemo s točko 2...
Kot je že Maxi zapisala - kazen ni koča in pes ne dojema koče kot nekaj slabega - kazen je oddaljenost od vodnika. Koča za psa ni "kot" ampak je čudežna, čudovita hišica a kaj, ko bi bil on raje z vodnikom kot pa v svojem kraljestvu.
In tu ima Maxi s svojim razmišljanjem popolnoma prav.

4. leprotto je zapisala: načeloma ovčarske pasme niso težavne...
Načeloma nobena pasma ni težavna (ob predvidevanju, da ima vodnik potrebno znanje, voljo in čas). A so pasme, kjer se ta načeloma prej izvodeni kot pri drugih. In to so npr. prav ovčarske.

Zakaj? Zaradi njihove biti. Ti psi so prvenstveno namenjeni varovanju, če je potrebno tudi za ceno lastnega življenja. Ti psi imajo ugriz v krvi, ko ugriznejo znajo tudi dobro stresti, .... Kaka druga pasma pa je vzgojena, da ne sme močno stisniti (npr. razni prinašalci) in pogosto, če pride do ugriza naredijo "le" luknjico ne pa tudi štale pod kožo.

Tako, da trditi, da ovčarji načeloma niso težavni psi je mimosun - prav pri ovčarjih (večini) je potrebno biti previden. Mallinois, Tervuren, Nemški ovčar, Nizozemski ovčar, ipd. so pasme pri katerih je potrebno biti pri vzgoji enako dober kot pri raznih bull-ih, rotijih ipd.

--------
Under the line- za mnoge lastnike so psi žal prepametni oz. lastniki so za pse preveč človeški. Večino nevzgojenih (in po mojem mnenju tudi nevarnih) psov so prav pritlikavci, ki si ime "pes" niti ne zaslužijo. Danes je v časopisu, kako je en pes eno teto ugriznil v prst, njenega psa (nek mali terijerček) pa raztrgal... v prsto jo je ugriznil, ker ji je skočil po psa v naročje, psa je pa v naročje verjetno vzela, ker ni bil vzgojen.

Sam imam precejkrat težave, ko se pritlikavci zaganjajo v mojo psico a jih ona dobesedno ignorira (kot, da ne obstajajo). A zamišljajte si, da vas sosed vsak dan (lahko tudi večkrat na dan), ko se srečata frcne ali vam prisoli klofuto - koliko časa boste to tolerirali?

Psov pač večina lastnikov ne razume - in to je srž problema. Zato bi po mojem mnenju vsak dobiti "dovoljenje" za psa - pa naj bo velik ali majhen, lizika ali grizko, saj večinoma lastniki s svojimi napačnimi vedenji nezavestno v psu spodbudijo nezaželjena vedenja.

----------------

Pa še čisto na temo: psa je potrebno kupovati premišljeno in ne s čustvi. Jaz sem tudi premišljeval o Malini, pa sem se za prvega delovnega psa raje odločil za prinašalca. Ego vsakega je večji, če ima mogočnega samca a je ravno prav nežna psica veliko bolj vodljiva / ubogljiva... izbira psa mora biti kompromis.

Mare77 - tebi sem že preko PM-ja povedal svoje mnenje in morda še tu poudarim - izbiraj med lažjimi pasmami. Pasme tipa bull in razne ovčarje pa pusti za takrat, ko bosta s puco vsaj enega (normalnega) psa vgojila približno tako, kot imam jaz svojo (govorim o poslušnosti, ne o znanjih in delu). Za enega "težkega" psa bosta za pol slabši rezultat lahko porabila še enkrat toliko striktnosti/energije ipd,.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@Ganesh: zelo dober prispevek, ob vseh ostalih, ki so me nekoliko zmedli je tvoj potegnil pravo črto in me v veliki meri prepričal, da sem do sedaj ravnal prav. Namreč tudi pri nas je bila nekoč navada, da je morala psička kazensko na svoj prostor za spanje.
"Skesana zločinka" je potem videti takole:
kala22.jpg

Zadnji dve leti ne počne več neumnosti pa tega ukrepa ni več potrebno uporabiti. Vsi v družini smo postavili meje (niti ne enakih!) in se jih drži. Dosledno, kakor smo dosledni tudi v družini. Vključno s 15-letnim mačkonom, ki pa je sploh kralj v hiši
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Belgijski ovčar je res sorta psa, da če ga zanemariš, lahko kaj hitro pozabi, da "zna biti tudi krotek".

Midva ga nebi vzela, če nebi bil tast v pokoju in se tudi zjutraj z njim ukvarjal. Dejstvo je, da ta pes potrebuje gibanje in družbo. Tako kot si napisal - psa je izredno lahko vzgojiti, saj je to ena izmed najbolj pametnih pasem. Včasih me prav preseneti, da kakšno stvar sam naredi, brez da mu ukažeš.

Naš pes ima npr. izredno rad otroke, še posebej mu je interesanten voziček. Vedno mora pogledat kaj je notr
grin1.gif
To sicer ni slabo, a problem je, da je pes tako vesel ko vidi otroka, da gre proti njemu in jasno se otrok ustraši. Zato smo vedno zraven. Ko pes pride do otroka, se uleže na tla, da mu pokaže, da je manjši od njega in naj se ga ne boji. To ne vidiš vsak dan. Psa smo celo naučili, da igrače pospravi za sabo. Potreboval je celo 30 minut, da je dojel kaj hočemo od njega. Danes iz koče privleče igrače, zvečer pa jih pospravi na isto mesto - sicer točno ve kaj bi se zgodilo v nasprotnem primeru - igrače nebi videl 24 ur.

Bistvo vzgoje psa je trma lastnika. Biti moraš bolj trmast od psa in se ne smeš naveličat. Če mu daš prostor - je prostor. In če greš stran 50 m, pes mora biti pri miru. Če gre pes za tabo ga "zvlečeš" na isto mesto in spet greš. To ponavljaš, dokler pes ne dojame. Če pa se ga boš usmilil in spustil k sebi, potem bo pes vedno delal kar želi.

Velik pes zahteva trdo disciplino. A če nisi sam vztajen, je res potem bolje imeti zlatega prenašalca, kot pa ovčarja ali pit bulla...

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Ja, Ganesh je res dobro napisal. Tako da sva se z drago po daljšem razmisleku odločila, da ne bova probavala sreče in bova rajši vzela kako manj problematično pasmo. Saj ni rečeno, da je ne bi uspela lepo vzgojiti in vse to, samo bi imela najbrž več problemov z njo (STB) kot pa z neko bolj "pohlevno" pasmo.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
@Ganesh: zelo dober prispevek, ob vseh ostalih, ki so me nekoliko zmedli je tvoj potegnil pravo črto in me v veliki meri prepričal, da sem do sedaj ravnal prav.

Ni kaj.

Nekateri imamo delo s psmi za način življenja ... pa nas mnogi ne razumejo (kot npr. taktrat, ko imamo nekateri neprivezane pse).
A da to, kar delamo, delamo prav potrjujemo na drugačen način - npr. danes zjutraj smo 62-letniku iz okolice Litije rešili življenje, ko smo ga našli po tem, ko je bil že par dni pogrešan (sicer je bil zbegan in premražen a živ in fizično zdrav). Vsaka ura treninga, vsak porabljen vikend (na vročini, na dežju ali v snegu) in vsak porabljen dan dopusta ali € so tako upravičeni. In to je le en primer.

nahrung002.gif

Naši gorenjski kolegi, ki imajo sicer največ dela in so pri tem zelo uspešni, so se pa cel dan (zaenkrat zaman) trudili, da bi našli pogrešanega v okolici brezij.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Če prav razumem, Ganesh - si član ekipe reševalcev?
Če to velja, potem KAPO DOL in naj ti povem, da ste v mojih očeh vsi heroji, torej vodniki in psi.

LP