Pasji info

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
No, midva s fantom sicer nimava staforda, imava pa Belgijskega ovčarja. Nekako brez izkušenj (sploh jaz) kar se tiče vzgoje psa in danes je Belgijski ovčar zaznamovan kot nevarna pasma, ki "rad napada" in je dokaj agresiven. Imajo ga policaji in vojska.

To je bil opis psa, predno sva ga dobila. Pa sva tvegala in danes je pes neverjetn. Vzgojen je precej na "vojaški stil", s trdo vzgojo, pa z crklanjem. Vzeli smo si čas in mu ves čas sledili. Ob napakah je bil nateran v kočo, ob dobrih stvareh nagrajen. Prav noben se ga ne boji in tudi ni agresiven. Dejstvo je, da je vse odvisno od lastnika - ampak res vse.

Mimogrede, najin pes je tudi vzgojen v urbanem naselju, kar je fino. Namreč, pes se navadi ljudi in ni izoliran. Z našmu se igrajo otroci in mački, pa je ok. Sicer smo vedno zraven, ampak je res fino. Je pa vsaj psu podoben, ker tiste male ščenete (sej so kjut, ampak nepripravni), pa nebi imela.

Ko vzameš psa se vprašaj:
1. Ali imam vsak dan čas za sprehodE?
2. Ali imam dovolj potrpljenja, da ko bo delal neumnosti, da ne bom letal s palicami in takimi variantami
3. Teorija, da si najprej kupi psa - kao odličen začetek predn maš otroka - ne drži! Pes je čisto druga pesem
4. Ali imaš dovolj denarja, da če se psu kaj naredi, da ga solidarno pelješ k veterinarju na operacijo (npr. rotvajler - zlom noge - 1500 evrov z previjanji vred)
5. Ali si pripravljen na to, da ima pes več kot 10 let življenske dobe in da ga ne moreš kar zavreči, ko se ga naveličaš
6. Se zavedaš, da boš ti preživel psa (po zakonih narave) in ne on tebe.
7. Kam dati psa, ko greš na dopust
8. Hrana - kaj mu dati jesti in česa ne sme
9. Klopi - ampule, obvezna cepljenja, ....
10. ....

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Strinjam se s tem, da je vse odvisno od vzgoje in človeka. Saj je lahko čisto nenevarna pasma nevarna okolici, če je nepravino vuzgojena ali če kuža ni socializiran, ter obratno seveda.
smile-1.gif

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Napisal si, da ga odsvetuješ, če še ni imel kakšnega psa. Po moje smo že vsi, ki imamo kontakt s kakšnim pravim psom opazili, da moraš biti v prvi vrsti človek, ki zna pasemske značilnosti obrniti sebi v prid / jih nadzorovati in to, da si imel prej 5 npr. zlatih prinašalcev pač ne šteje. Stvar je v osebi, pa nima veze, če je tvoj prvi pes. Dominantne pasme pač niso za "mevže", ravno tako tudi ne za raznorazne paciente in tiste, ki so požrli vso pamet sveta.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
To je bil opis psa, predno sva ga dobila. Pa sva tvegala in danes je pes neverjetn. Vzgojen je precej na "vojaški stil", s trdo vzgojo, pa z crklanjem. Vzeli smo si čas in mu ves čas sledili. Ob napakah je bil nateran v kočo, ob dobrih stvareh nagrajen. Prav noben se ga ne boji in tudi ni agresiven. Dejstvo je, da je vse odvisno od lastnika - ampak res vse.

Dejstvo je, da to ni res.

Že v enem leglu imaš velike razlike med značaji, znotraj pasme pa seveda še večje. Karakterna opredelitev posameznih pasem ti lahko služi kot osnovno vodilo, ampak to ne pomeni, da so vsi zlati prinašalci pohlevni kužki in rotweilerji programirani ubijalci. Ostalo je pa stvar lastnika.

Če ti dam eno ilustracijo - smo imeli psa, nad katerim je obupal tudi profesionalni vaditelj psov. Po šestih letih smo ga dali uspavat, ker je bil preprosto neobvladljiv. Če bi bil človek, bi mu rekli sociopat. Sedaj sem 13 let preživel s samico ene izmed težavnih pasem, ki je trikrat večja in močnejša, pa ni bilo, tudi ob pomanjkljivi vzgoji, nobenih problemov. En teden nazaj je k hiši prišel še samček iste pasme, ki je prav tako čisto krotek, bo pa dobil tudi primerno vzgojo. Sicer pa pod črto, najbolj pomembna stvar, ki sem jo spoznal v 27 letih neprestanega življenja s psi - najbolj važna je doslednost.

Če se vrnem na začetek - nekdo brez izkušenj naj raje vzame pasmo, ki velja za manj zahtevno. Ni važno ali imaš potencial za pasjega učitelja ali ne. Še vedno si brez izkušenj in načeloma bo manj zahtevna pasma bolj odpuščala morebitne napake in se bosta s psom skupaj naučila vzgoje. Če boš pa boš brez izkušenj (pa magari s stotimi urami preživetimi na forumih o psih) začel s kakšno dominantno pasmo, ti lahko hitro zraste čez glavo. Mogoče ne bo, je pa precej večja verjetnost kot pri nezahtevnih pasmah.

Se pa strinjam s tvojimi 9 točkami.
wink-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
Napisal si, da ga odsvetuješ, če še ni imel kakšnega psa. Po moje smo že vsi, ki imamo kontakt s kakšnim pravim psom opazili, da moraš biti v prvi vrsti človek, ki zna pasemske značilnosti obrniti sebi v prid / jih nadzorovati in to, da si imel prej 5 npr. zlatih prinašalcev pač ne šteje. Stvar je v osebi, pa nima veze, če je tvoj prvi pes. Dominantne pasme pač niso za "mevže", ravno tako tudi ne za raznorazne paciente in tiste, ki so požrli vso pamet sveta.

to še vedno ne pomeni, da moja trditev ne drži.

Ti si samo še razširila to trditev iz - odsvetujem, če še nisi imel psa --> odsvetujem, če še nisi imel zahtevnega psa...

in ja tud labradorci in zlati prinašalci so lahko zelo zahtevni psi, po mojem povzričitelji večine ugrizov pri nas (poleg tradicionalnega in počasi upadajočega nemškega ovčarja)

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
ksz...kar se tiče težavnosti pasem je dosti relativno...jaz vem za nekoga, ki vsaj po mojih izkušnjah ni bil nek pasji ekspert, pa je nabavil samca in samico ene precej razvpite ovčarske pasme in totalno obvladal sceno. Je pa res, da je tip bivši pripadnik določene oborožene formacije, kjer moraš imeti jajca velikosti lubenice.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Čaki mal, kaj je narobe s tem? Odprt pesjak, sam gre v kočo, da se umiri in ko ga pokličeš pride ven. Dostikrat gre sam notr in potem iščeš okorg hiše kaj je ušpičil - pa najdeš kak kakec, kjer nebi smel bit. Pes ve, da je narobe in se opraviči takoj ko to naredi.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Ja, psi nas imajo naštudirane bolj kot si mi mislimo in stalno preizkušajo, kje so meje dovoljenega.
Dvomim, da bova na koncu vzela mladiča pasme bull terier, saj moja ni čisto prepričana v to, nekaj zaradi lastnosti pasme, nekaj pa zaradi slovesa, ki pa ne velja zmeraj. Ji bom predlagal, da greva v Gmajnice in nato še enkrat pogledat mlade bull terierje, pa da vidimo...

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
ksz...kar se tiče težavnosti pasem je dosti relativno...jaz vem za nekoga, ki vsaj po mojih izkušnjah ni bil nek pasji ekspert, pa je nabavil samca in samico ene precej razvpite ovčarske pasme in totalno obvladal sceno. Je pa res, da je tip bivši pripadnik določene oborožene formacije, kjer moraš imeti jajca velikosti lubenice.

Načeloma ovčarske pasme niso težavne, a si mogoče mislil na "ovčarske"?
Sicer pa itak - če je človek ta prav, se da vse naredit.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Ja, psi nas imajo naštudirane bolj kot si mi mislimo in stalno preizkušajo, kje so meje dovoljenega.
Dvomim, da bova na koncu vzela mladiča pasme bull terier, saj moja ni čisto prepričana v to, nekaj zaradi lastnosti pasme, nekaj pa zaradi slovesa, ki pa ne velja zmeraj. Ji bom predlagal, da greva v Gmajnice in nato še enkrat pogledat mlade bull terierje, pa da vidimo...

Psi iz zavetišča so zame problematični, vsaj za nekoga, ki nima veliko izkušenj, saj pojma nimaš, kaj se je z njimi dogajalo v življenju in kako bodo posledično reagirali na določen dražljaj...

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Ja, se čisto strinjam. Enkrat sva se že ornk nategnila, ko nisva vedela, da jemljeva psa iz zavetišča (oddajala ga je punca, ki jo je imela doma in je to informacijo zadržala zase) in se je psička smrtno bala vode in tudi dežja, bila pa je tudi nenormalno plašna. Ustrašila se je tudi svoje sence, dobesedno. Predvidevala sva, da jo je kak moški hotel utopiti...
Tako da iz zavetišča bi vzela samo mladička, čim mlajšega. Drugi psi so (žal za njih) prevelik riziko.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Čaki mal, kaj je narobe s tem? Odprt pesjak, sam gre v kočo, da se umiri in ko ga pokličeš pride ven. Dostikrat gre sam notr in potem iščeš okorg hiše kaj je ušpičil - pa najdeš kak kakec, kjer nebi smel bit. Pes ve, da je narobe in se opraviči takoj ko to naredi.

narobe je to, da je koča/pesjak kraj, kjer bi naj bilo psu všeč biti, ker ga verjetno not zaprete pogosto in ne kraj, ki ga smatra kot kazen

kaj pa ko nič narobe ne naredi, ti ga pa vseeno v pesjak zapreš?

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Če se vrnem na začetek - nekdo brez izkušenj naj raje vzame pasmo, ki velja za manj zahtevno. Ni važno ali imaš potencial za pasjega učitelja ali ne. Še vedno si brez izkušenj in načeloma bo manj zahtevna pasma bolj odpuščala morebitne napake in se bosta s psom skupaj naučila vzgoje. Če boš pa boš brez izkušenj (pa magari s stotimi urami preživetimi na forumih o psih) začel s kakšno dominantno pasmo, ti lahko hitro zraste čez glavo. Mogoče ne bo, je pa precej večja verjetnost kot pri nezahtevnih pasmah.

Tistim, ki jim vzgoja psa dela težave, preostanejo še domače živali kot so mačke, kunci, hrčki, … Mogoče bi jim morali v prvi vrsti povedati to, preden vzgojijo še enega napadalnega zlatega prinašalca.
smile-1.gif

Moram povedati, da poznam tudi veliko lastnikov Staffordov za katere je to prvi pes, pa shajajo odlično. Ali si karakter, ali pa pač – nisi. In te pasme res niso neka katastrofa, kot se je mogoče dalo razbrati iz te teme.

Po moje tukaj ni nihče govoril o tem, da si s prebiranjem spletnih forumov pridobiš izkušnje za vzgojo psa. Jaz bolj stavim na dobro šolo, inštruktorja, mentorja, poznavalca pasme, ki te spremlja(jo) ves čas vzgoje oz. skozi začetke šolanja psa (vsaj 1 leto). Ali si prvo leto vzameš čas, ali pa imaš naslednjih 12 let probleme. Več ali manj ljudje te lekcije niso osvojili, zato pa imajo kasneje težave in psa, ki je "butast", "nič ne uboga" ipd..

Ko berem te reči, se vedno spomnim na tiste, ki so me strašili in me spraševali, če se zavedam v kaj se spuščam. Če se v to ne bi »spustila«, danes ne bi imela psice, ki mi je zakon in stika s pasmo, ki je ne zamenjam za nobeno drugo. Sem si pa izkušnje z družnimi, ovčarskimi in lovskimi pasmami lahko mirno nekam pospravila, ker jih enostavno nisem mogla uporabit.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:

narobe je to, da je koča/pesjak kraj, kjer bi naj bilo psu všeč biti, ker ga verjetno not zaprete pogosto in ne kraj, ki ga smatra kot kazen

kaj pa ko nič narobe ne naredi, ti ga pa vseeno v pesjak zapreš?

Ne ne, fant. Se hudičevo motiš. Našmu psu je največja kazen, da ga daš stran od sebe. Se pravi ušpiči in mora jt v pesjak. Ni fora, da je kazen prav pesjak, ampak to, da on ne more bit npr. zraven mene. V bistvu je pesjak kul, saj ima tm vse...vodo, hrano...dejstvo je, da če bi ga poslala za en drevo stat, bi bil efekt isti. Njemu je hudo, ker ne more bit tist treutek zravn, k on hoče.

Sicer je pa pes izredno rad v pesjaku. Čez dan je skoz spuščen, pa gre tud sam mal ležat notr, ker mu paše (pred soncem, dežjem...), je pa razlika, kadar gre zarad piz... v kočo. Sej ve...ni neumen pes...