Pasji info

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Potrebujem imformacije nepristranskih ljubiteljev psov. S punco imava možnost dobiti mladička staršev Ameriški Staffordshire bulterier in pa Staffordshire bulterier. Sedaj pa naju zanima, če bi nama lahko kdo svetoval oz povedal iz svojih izkušenj kakšna pasma je to. Po vseh forumih in člankih, ki sem ga našel, sem zasledil da je prijazen in družinski pes. Drži pa se ga sloves nevarnega psa, s punco pa živiva v urbanem naselju.
Hvala vsem za odgovor.

Nazadnje urejeno:

tejca

Pripravnik
25. avg 2009
38
0
6
Notranjska
Živjo,

Pasme imaš Ameriški Staffordshire terrier, ki je večji pes, krajše imenovan Stafford. Ali pa Angleški Staffordshire bull terrier, krajše imenovan Staffi, to je srednja pasma.

Jaz imam Staffija, ki ga lahko vidiš na moji sliki. Pes sam po sebi ni nič napadalen ali nevaren. Veliko je odvisno, kakšnega psa ti že dobiš, seveda je pa največ v tem kako ga ti vzgojiš. Staffiji so zelo prijazni, veseli in družinski psi. So zelo energični in rabijo veliko sprehoda, igranja in družbe. Predvsem takoj na začetku priporočam dobro pasjo šolo in vztrajnost in doslednost pri učenju psa, brez popuščanja - govorim iz lastnih izkušenj in svojih napak
smile-1.gif
. Pri tej pasmi (seveda tudi na splošno) odsvetujem kakeršno koli agresivno vzgajanje.

Če te še kaj bolj konkretnega zanima pa le vprašaj.
LP

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Tejca ti je v redu napisala.

Si že vzgajal kakšnega psa?

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
če še nisi mel kakega psa, bi ti ga odsvetoval, pa ne zato, ker se ga ne da vzgojiti, ampak ker sta to pač pasmi, kjer lastnik močno vpliva na psa

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Enako, kakor KillaKHAN - če nisi vajen vzgoje psa, potem to ni najboljša odločitev.

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Pri nama je predvsem punca pasje izobražena. Ima 9 let staro labradorko, s katero je dala čez malo pasjo šolo + nadaljevalno šolanje v Sinji gorici. Sedaj živi pri starših, ker je ne moreva imeti v stanovanju na Vrhniki, Do pred kratkim pa sva imela mešanko med irskim setrom in nemškim lovskim terierjem.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
a tega bosta pa lahko imela potem v stanovanju? Ker to definitivno ni pasma, ki jo bosta potem staršem poturila, če nebo šlo naprej...

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Labradorke nisva poturila staršem. Ona je prej živela v hiši z vrtom in tam je imela Labradorko. Ko sva se preselila skupaj, je ni mogla in tudi ni želela vzeti s seboj, saj je pes navajen na vrt, katerega pa tu pač nimava. S težkim srcem jo je tako pustila pri starših.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
no napisal si drugače... da sedaj živi pri starših in ne, da je že prej tam živela in samo ostala tam

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
no v glavnem, če bosta psa vzela samo zato, ker ga lahko dobita zaston, potem raje ne in vzamita kakega luštnega mešančka iz zavetišča, ki se vama bo dopadel

Mare77

Fizikalc
13. feb 2009
1.327
8
38
47
Okolica južne LJ.
Hm, ja... zavetišča... To je pa druga zgodba... Saj je prav, da skrbijo za to, da je psem v novem domu prijetno, vendar sva dobila občutek, da bi prej dobila otroka kot pa psa od njih. Psi pri njih imajo večinoma zgodovino in ne veš, koliko so zjebani v glavo. Vem, so naju eni "nategnili" pri prejšnjemu psu, da ni iz zavetišča, da je samo malo plaha... A pes se je smrtno bal vode in vsega okoli sebe... Šele v roku enega leta se je malo umirila, vendar je bila vseeno prestrašeno bitje, s katerim so morali v otroštvu grdo ravnati. Tega se ne da spremeniti.
Tako da, iz zavetišča ne bova vzela nič, raje počakava na kako leglo mladih, ki jih je tudi veliko, samo najti je treba in mu nudiva dostojno pasje življenje.

Seveda pa tu nastopi problem pasme...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Na mojo srečo in predvsem na srečo naše Kale, pa je zgodba iz zavetišča popolnoma drugačna. Ko sem na Gmajnicah hodil od kletke do kletke, sem v nekem trenutku začutil močan poziv oziroma nekaj, kar bi lahko imenoval 'ista valovna dolžina'.
Močan občutek povezanosti se je nadaljeval tudi ob prvem sprehodu po okolici zavetišča in traja še danes, torej po štirih letih čudovitih skupnih trenutkov. Pred Kalo smo imeli pasjega prijatelja, ki smo ga dobili naravnost iz legla, zato je tudi mene nekoliko skrbela možnost neznanih prej pridobljenih navad Kale. Izkazalo se je, da s pravilnim pristopom ni nobena od navad večna, danes je popolnoma normalna psička, ki se nam je prilagodila v vseh pogledih (mi pa njej
wink-1.gif
) :

kala17.jpg

Ob tem bi želel še enkrat pohvaliti profesionalen odnos osebja v Gmajnicah, ki so moje (morda pretirano) navdušenje postavili v realne okvire in mi s tem omogočili poleg čustvene tudi razumsko odločitev.

LP

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
467716-post_slo.gif

Dober prispevek - se povsem strinjam, da se da (oz. se večinoma) v zavetišču lahko najde ustreznega psa.
Večino pasjih "fobij" se da pa tudi preveriti, preden se psa vzame domov, kar je smiselno oz. nujno.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Mare77 pravi:
Hm, ja... zavetišča... To je pa druga zgodba... Saj je prav, da skrbijo za to, da je psem v novem domu prijetno, vendar sva dobila občutek, da bi prej dobila otroka kot pa psa od njih. Psi pri njih imajo večinoma zgodovino in ne veš, koliko so zjebani v glavo. Vem, so naju eni "nategnili" pri prejšnjemu psu, da ni iz zavetišča, da je samo malo plaha... A pes se je smrtno bal vode in vsega okoli sebe... Šele v roku enega leta se je malo umirila, vendar je bila vseeno prestrašeno bitje, s katerim so morali v otroštvu grdo ravnati. Tega se ne da spremeniti.
Tako da, iz zavetišča ne bova vzela nič, raje počakava na kako leglo mladih, ki jih je tudi veliko, samo najti je treba in mu nudiva dostojno pasje življenje.

Seveda pa tu nastopi problem pasme...

saj lahko v zavetišču dobiš tudi mladička, kolega sta dobila komaj par mesecev staro psičko

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
467716-post_slo.gif

Dober prispevek - se povsem strinjam, da se da (oz. se večinoma) v zavetišču lahko najde ustreznega psa.
Večino pasjih "fobij" se da pa tudi preveriti, preden se psa vzame domov, kar je smiselno oz. nujno.

Hvala!

Ob tem sem pa pozabil zapisati, da so v zavetišču vztrajali na tri-dnevni preskusni dobi, ko bi lahko cela družina ugotovila kako in kaj. Poleg tega, da so me poslali prvi dan domov 'da prespim' svojo odločitev.

LP

xcape

Pripravnik
14. feb 2009
320
0
16

[/QUOTE]

Večina psov iz zavetišč ima fobije, ali že od prej, določeni pa jih dobijo v zavetišču. Najpogostejše se psi bojijo vsega kar se dvigne nad njih (razni predmeti in pa seveda človekova roka). Se pa da skozi čas popravit to.
Glede vode pa bom reku, da se jih kar nekaj boji vode in to ni fobija od rojstva ali iz ''mladosti'' ampak jim je očitno prirojeno. Nekatirim odgovarja določenim ne.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
če še nisi mel kakega psa, bi ti ga odsvetoval, pa ne zato, ker se ga ne da vzgojiti, ampak ker sta to pač pasmi, kjer lastnik močno vpliva na psa

Sama sem "oboževalec" precej bolj zahtevnih pasem psov, kot je ta o kateri govorimo in se s tem ne bi strinjala. Tako mnenje sem imela leto, dva nazaj, danes pa se s tem ne morem več strinjati.
Ti imaš lahko izkušenj z "mucami" kolikor hočeš, ampak če nisi vztrajen, trmast in nepopustljiv vodnik, ti izkušnje z "muckami" nič ne pomagajo pri vzgoji psa. Lahko je to tvoj prvi pes, če imaš lastnosti, ki jih pasma od tebe zahteva, če si odprt do mnenj poznavalcev pasme (ne "poznavalcev") in če se pustiš voditi tistim, ki vedo kaj delajo in te bodo znali usmeriti na pravo pot. Dobro se moraš zavedati specifik določene pasme in znati le-te obvladovati oz. ustrezno kanalizirati.
Za lepo vzgojenega psa ti gre v prvem letu toliko časa, da si sploh ne moreš predstavljati. Je pa res, da če dobro opraviš v prvem letu, imaš nadaljnih 10 več ali manj mir.

V urbanem naselju znaš imeti težave, sploh glede na to, kakšni poznavalci kinologije so slovenci.
smirk-1.gif
Čeprav jaz se na to ne bi ozirala, če bi bila res navdušena nad pasmo. Pač poskušaš psa vzgojiti kar najbolje in se izogibati začinjenim čevapom.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
torej ne strinjaš se z mano, da je treba takega psa dobro vzgojiti in imet pod kotnrolo, ker če ne ti bo hodil po glavi, in vsem ostalim po soseščini ("lastnik močno vpliva na psa")

ampak moraš biti pa vztrajen, trmast in nepopustljiv vodnik?