Paradižnik

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Prvi zadetek
Citat:
Zakaj ne uvidimo, da je ogenj na vrtu, travniku
ali njivi nesprejemljiv ritual, ki pomeni:
- vir požarne nevarnosti,
- nepotrebni vir toplogrednih plinov, ki nas ogrožajo vsak dan bolj,
- vir strupenih in karcenogenih plinov, dima in saj, ki ogrožajo veliko ljudi v okolici,
- uničenje organske snovi, ki ponuja možnost za pripravo najboljšega naravnega gnojila
- uničenje organske snovi, ki izboljšuje naravno kroženje hranil na zemljiščih,
- znamenje nekulture in okoljske neosveščenosti.
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
S tem postom imam dovolj humorja za danes. Hvala.
Če pa imaš kake reference, (ne samo tvoje kmečke pameti) ali pa kako študijo pa le prilepi. Tvoj prvi odgovor name pač to ni bil.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Glede kurjenja ostankov namesto kompostiranja ali glede "nevarnosti" rastlinskih ostankov za prenos bolezni v naslednje leto?
Za slednje lahko poguglaš za kako od diplom. Ko boš prebral razvojni cikel škodljivega organizma, boš tudi razumel (no, predvidevam), kaj lahko in kaj ne smeš. Seveda moraš bolezen najprej točno prepoznati. To pa bo mogoče samo s forumskim znanjem in googlom malo težje. Ni vse kar je temno črna listna pegavost paradižnika.
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Glede kurjenja me ne skrbi, tisto zgoraj je za nasmejat. Podaj citat, da je dovoljeno kompostirati okužene rastline in plodove paradižnika.
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
http://www.askorganic.co.uk/composting/Composting%20weeds%20and%20desieased%20plants-1.pdf

Citat:
Dealing with diseased plants is quite different. Like seeds, pathogens are only killed by higher
temperatures than domestic compost bins usually achieve. Experiments conducted by A.
Drenth¹ and colleagues at Wageningen Agricultural University, Netherlands in 1992 showed
that the oospores of potato blight, Phytophthora infestans, were only killed when temperatures
were higher than 40C for 48 hours. [Astonishingly, they survived temperatures down to -80C.]

Veš kaj bo razlika med tabo in mano? Ti boš mislil, da je okužba prišla iz pozabljenega krompirja v tleh ali kje drugje, js bom pa prepričan, da je od tam
evil.gif


In nevem zakaj hudiča ne skurit in s tem pobit še vse ostale morebitne bolezni, ki jih niti prepoznal ne bi.
smirk-1.gif

Če si za zihr situacijo odločitev ne bo težka.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.145
5.753
113
pri taščici
Dokler so vw izpusti sporni, je tudi kurjenje cime v naravi zame sporno.
S tistim košem cime zakadiš celo vas, in to "malo" bolj kot s pasatom 2.0.tdi.
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Lej pa tega s čim je uletu v temo s paradajzi. S passatom. Jao, ma meč kamor češ samo potem ne sprašuj kle za rešitve pa kam naj mečeš ipd.

Btw ti s tem offtopicom kadiš vsak dan js pa enkrat v letu.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Citat:
Uporabnik wd40 pravi: kadiš vsak dan js pa enkrat v letu.
Huda napaka. Napadlih delov rastlin se moraš znebiti takoj in torej kadi vsak dan v sezoni ali vsaj vsak drug dan. Ni druge.
Glede širjenja bolezni. Iz Sahare vreme prinese puščavski pesek, potem pa sam vklopi možgane naprej. Čudi me, da ob vsem tem znanju rabiš dithane
sprasujem se.gif
Jaz ga ne rabim za paradižnik, paradižnik bom pobiral do novembra.
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik wd40 pravi: kadiš vsak dan js pa enkrat v letu.
Huda napaka. Napadlih delov rastlin se moraš znebiti takoj in torej kadi vsak dan v sezoni ali vsaj vsak drug dan. Ni druge.
Glede širjenja bolezni. Iz Sahare vreme prinese puščavski pesek, potem pa sam vklopi možgane naprej. Čudi me, da ob vsem tem znanju rabiš dithane
sprasujem se.gif
Jaz ga ne rabim za paradižnik, paradižnik bom pobiral do novembra.

Ne znaš brati? Pošpricam pa je. Lahko bi se s strehami pa domačimi pripravki zajebaval pa se mi ne da. Napadene dele lahko pa tud zakoplješ nekam a veš? Ti k maš znanje.
Ti kr pobiraj, ti privoščim. Sej veš uno, neumen kmet ma....
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.148
4.590
113
Citat:
Uporabnik wd40 pravi:Ti kr pobiraj, ti privoščim. Sej veš uno, neumen kmet ma....
Imaš krasen nivo komunikacije, ko ni argumentov.
Na tvojem mestu bi jaz kombiniral sredstva glede na aktivno snov in vsako uporabil samo enkrat na sezono. Ditiokarbonati (dithane) so na trgu že desetletja in naša telesa so jih v tem obdobju dobila že precej. Osebno bi uporabil še pripravke na osnovi azoksistrobina, ki imajo krajšo karenco tudi na drugih rastlinah. Denimo quadris je imel za en teden krajšo na vinski trti kot dithane.
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Js nimam argumentov? Obesil si se na na zadnji stavek, ko sem odgovarjal offtopikarju. Lepo, da ti tako argumentirano odgovarjaš. Lahko zaključiva. Vsak bo še naprej delal po svoje, js sm pa pojasnil svoje razloge za sežig v prejšnjih postih.
 

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik wd40 pravi:
Takšnega vseen ne kupiš v trgovini, že glede okusa ni primerjave, tista dva tri špricanja pa tud niso bavbav. Če bi se pri paradajzu sekiral za to potem se svojga grozdja tud dotaknil ne bi.

Btw hvala za nasvet glede odporne sorte. Drugo leto pogledam, če bodo mel...

Edino ni tako okusen kot domač, pač ima debelejšo kožico.
 

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Paradajz na prostem ti hitro zboli in rata črn zaradi nekontrolirane vlage. Okus je pa isti, če raste v zemlji, ima dovolj vode na koreninah i pravo temperaturo...
@Hanzi, glede kalcija... jajčne lupine lepo posuj okoli rastlin in dopusti da razpadejo ter preidejo v prst...
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
46.145
5.753
113
pri taščici
Spokal je v rastlinjaku. Možno da prvo, sem ga nekajkrat pustil zejnega ,ker sem se bal plesni.. Čeprav sem tudi rastlinjak pozabil odpreti ene 2x in se je kuhal v njem tako da možno tudi b
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.298
935
113
Če ima kdo še kaj nezrelega paradižnika, en nasvet: mi smo sušili jabolčne krhlje in imeli poleg nedozorete domače paradajze in so zelo lepo in hitro dozoreli, kot sredi poletja! Še okus isti...