pametovanje - delo

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Obdavcen sem tukaj... Kar je zame zakon. V Sloveniji nimam nic, tudi stalnega naslova ne - DURS zame ne obstaja.

Place pa nimam "lokalne" (ker je tukaj povprecna placa 400 EUR :S), ampak imam naso firmsko "EU" placo za mojo pozicijo placano v lokalni valuti - kar v bistvu pomeni da imam skoraj (15% nizjo kot bi jo imel v .de, ce smo tocni) isto bruto placo kot bi jo imel v, recimo, Nemciji, v 40% cenejsi drzavi z 20.3% davki.

Meni je zakon.
smile-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok, štekam.

ampak če bi imel pri nas 1000..z davki kot so
maš tam 1300...al kako..

to me zanima..pa lahko v % boljšo..al pa 300 boljšo..nočem osebnih info, da ne bo pomote

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Ce imas v Sloveniji place, recimo, 30.000 EUR, te to vrze v 41% davcni razred za vse nad okoli 16.000 EUR. Preko palca (ker ne najdem kalkulatorja) recimo, da imas 33% povprecnega davka... Kar pomeni, da ven dobis 20.100 EUR.

V Huniji z 20.3% povprecno stopnjo prides na 24000 EUR, pa se ko dosezes maksimalne prispevke se tisti denar doda tvoji placi - pri meni je, recimo z placo od tega meseca naprej do konca leta 200 EUR razlike.

evil.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Od oka tam nekje, ja... Jasno je odvisno od place, ampak recimo 20% vec...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok...

zdej pa moje misljenje..pa brez zamere...

za 20%, ali konkretno 400€..se pravi a mam 2000 al 2400..se jaz ne bi selil iz slovenije na mađarsko. ni teorije. kaki so davki mi je vseeno, važn, da mam jaz 2k.

sploh v vlogi delavca ne vidim nekega smisla take selitve. ker vse kar si naštel, so večino olajšpave za družbe. in kot podjetnik, ajde, kot delavec pa ne vidim smisla.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Za "delavca" (blue collar)... Ne, nikakor, ker tudi ne bo dobil enake (kamoli visje) place. Za "white collar" managerja, ali, recimo, tujca ki ga firma poslje? Precej bolje - ze v tem izracunu si lahko iz tistih 400 EUR, ki jih imas "viska" mirno placas stanovanje...

Ampak, kot receno, ne pravim, da je idealno za vse - edino da meni (in 30.000 drugim expatom v Bp.) ustreza...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če teb kot managerju 400€ rešuje življenje in se splača preselit, sem jaz začuden.

sam se, tudi kot manager ne bi za 400€ selil nikamor, ker mi kot managerju v sloveniji 400€ ne manjka. če me razumeš.
v slo z 2k živiš dost ok. in ne full slabše kot z 2400. sploh ne tok, da bi šel na mađ.

bi šel raje nekam na jug, kjer bi 2400 bilo enako 6000..recimo

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Heh, jaz nisem imel izbire - ko smo zaprli slovensko izpostavo firme, so vprasali "kam bi sel", pa mi je bila Hunija od ponujenih (price/performance) se najbolj vsec.
smile-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Hehehe
smile-1.gif

Na koncu je zmagala logika, da je 400 EUR je v Huniji POVPRECNA placa (ne minimalna, povprecna!). Zdaj si pa ti predstavljaj koliko ti teh 400 EUR v HUFih vec kupi - in vzemi v racun, da so cene primerne tej povprecni placi.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.751
435
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik softi pravi:
pa zakaj pol prekmurci bezijo na stajhersko..namest da se selijo na mađ

Najbrž da zato, ker ni tako preprosto v stilu, da greš gor in rečeš: "Tle me mate, dajte mi delo in 2400€ plače!" ... in se zadeva zgodi. Za dobit tam delo s tako plačo se moraš že prej izkazat (kot recimo Evrofil) in ti ga nato ponudijo ... da je njegov delodajalec multinacionalka verjetno tudi ni naključje.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Nic ga ne ustavi... Tam okoli Nagykanizse recimo je ene par lepih placov
smile-1.gif

Sicer pa - Mercator Murska Sobota vs. Tesco Nagykanizsa?
smile-1.gif
Pej enkrat probat, pa da vidimo kaj dobis za isti denar.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Dobro , to že vem, da lahko gospodarstvo v kapitalizmu ustvarja profit samo na račun nizkega standarda delavcev , ......
.....me pa nekaj zanima , ....konkretno v tvojem primeru, od koga boš enkrat dobival penzijo in na čigave stroške se boš zdravil na stara leta?.......eh to tak vemo..-penzije ne bo, zdravljenje pa na lastne stroške v kitajskem kliničnem centru Ljubljana
hysterical-1.gif
.....
.....gremo raj v sedanjost , ...glede na to, da vse prispevke in davke plačuješ tam, kje in na čigave stroške, se boš zdravil, v primeru resne bolezni (bog ne daj, ampak lahko se zgodi) , na Madžarske , stroške države matične firme , ali mogoče kot slovenski državljan, na naše? .....vsi pa poznamo astronomske cene, rečmo, npr. bioloških zdravil, s katerimi imaš edino, vsaj v teoriji, možnost preživetja.
Sprašujem, ker so se še vsi vrnili domov, ko se jim je bilokaj zalomilo in če ne drugega, se vsaj prisesali na slovensko socijalo in zdravstvo, čeprav so jih bila prej polna usta hvale in zaslužka tujine.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
1) Ker ne zaupam nobeni drzavi v zeno redno vplacujeva v lastne sklade pri offshore zavarovalnici (in ja, hvala, tudi med krizo je slo OK). Sicer pa se vsi pokojninski prispevki znotraj EU na koncu lahko zdruzijo v poljubno EU drzavo, ki ti izplacuje drzavno pokojnino glede na kolicino vplacanih prispevkov. Privat sklade je Hunija par let nazaj delno nacionalizirala, tako da ne verjamem da bom kaj videl od drzave...

2) Privat zdravstveno zavarovanje z zasebnim podjetjem - firma placa obvezno in dodatno drzavno, ter "osnovno" privatno, jaz doplacam pa se tam okoli 50 EUR na mesec in imam zdravnika takrat ko si ga zazelim, v jeziku po izbiri. Pokrito vse, razen resnega bolnisnicnega zdravljenja in tezjih operacij. (Ce bos kdaj rabil - www.medicover.com)
2a) Firma placuje - ker imam cudne drzave v svojem portfoliju - tudi zavarovanje preko ene od privatnih agencij, ki pokrije tudi - kako bi se temu reklo - vrnitev domov iz "izjemnih situacij" s pomoco folka s strelnim orozjem...

3) Zdravstveno zavarovanje velja v Evropski Uniji - tista mala modra kartica, ki jo lahko dobis? Tudi ce se tebi kaj zgodi v zadnjem selu Litve imas zastonj zdravstvo, ker v Sloveniji placujes prispevke.

Ce se kaj zalomi v Sloveniji itak nimam pod milim bogom kaj za pocet - nezapolsljiv kader, nimam politicnih vez, diplome z FOVa ali FDVja in se nerad pojavljam v Jani in Lady...
frown-1.gif