pa kaj je z folkom?

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
33.785
6.176
113
blizu močvirne prestolnice
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Fantje, ne obupavat!
Leta 90/91 je bilo zame najhujše leto gospodarske krize v mojem življenju do sedaj. Družina 2+1, baba v službi, plače 3 mesece 0, jaz iz podobne firme na borzo in direkt na s.p. - je blo komaj za kruh. Tamal star 2 leti. Bajta od preminulih starih staršev, iz katere so me dediči metali ven. Za furat okol podrta 101. Pa kolo. Dostikrat sem tamalega v vrtec peljal s kolesom (ker je šla baba na šiht z avtom, ker trenutno bi bilo za avtobus), pol pa takisto k strankam. Orodje in instrumenti v kišti na prtlajžniku. Ko je zmanjkalo drva za centralno (za kurilca itak ni bilo), smo šli v gmajno po sušice.
Potem je šlo počasi na bolje. Sedaj imamo bajto in vsak svoj avto (če je to merilo uspeha). Vmes se je dogajalo svašta, samo lopovluka in obupavanja ne.
Dandanes gre sicer spet na slabše, a je še daleč od tistega podna 90/91.
Razen babe
crazy1.gif
(Ta je dandanes veliko večji podn, kot takrat).

zmaga.gif

Razen babe
crazy1.gif
(Ta je dandanes veliko večji podn, kot takrat).

[/QUOTE]
hysterical-1.gif

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Citat:
Uporabnik QBR pravi:
Ni mi jasno. 800 € naprimer, je za samskega, ki živi pri starših glih za glih, če že ne premalo.
Ta stari, ki pa furajo le z dvema minimalcema, vzdržujejo bajto, dva avta in mularijo, pa lahko shajajo?

800 za samskega, ki zivi doma je cist dovolj. Doma pusti 300 za racune pa futr, pa zlikan ma, ostalo pa pici kokr ga je volja. Ce si pa sam za vse, pa z 800 lih pokrijes jedva. Hlace kupt je ze kriza.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Samo takrat smo vedeli, da z delom je vsaj lahko enkrat boljše, danes nas pa ne potegne iz dreka niti nahajališče nafte več, ....enostavno ni logične in realne možnosti, da se rešimo.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
To je žal res.
Takrat so nas celo prepričali, da smo za tele voluharje prijeli za orožje in se bili pripravljeni žrtvovat za samostojno državo.
crazy1.gif

Če bi bilo danes ista situacija, a današnje vedenje (poudarek na prvem e-ju, je ozki), bi šlo 90% folka v parlament, vlado in sedeže ministrstev in začelo kokat.
smile-1.gif

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
Fantje, ne obupavat!.........

Saj nimajo za kaj obupavat. Vsi smo začeli na dnu in z leti ter osebnimi izkušnjami spravili k sebi to, kar imamo sedaj.
To, da se rodiš z zlato žlico v roki in ustah, je le v pravljicah. No ja, tistih "kronanih" glav, ki imajo že v štartu vsega preveč, in jih ni ravno veliko, jih pač ne smemo jemati zraven.

andrejb

Jasnovidec 2008
9. okt 2007
948
0
16
Men ni jasno kako sfolgajo z 600 +- plače v tovarni...
800 plus prevoz malca je že srednji sloj dan danes..

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Moras vedet, da obstaja folk, ki ga to ne zanima, pride, oddela in gre domov!

In pa se, vsi vidijo v kaksnem avtu se pripelje sefe, x5, u, makina sportiva! Nihce pa se ne zaveda kaj je v ozadju! Ja vem, obstajajo barabe, ki molzejo ljudi in vse kar spada poleg! Ampak dejmo vzet postenega podjetnika, ki se v pisarno pripelje s famozno x5! Odgovornost na vseh koncih (zaposleni, nabava, prodaja), investicije, robo je treba prodat po pametni ceni, ukvarjat se z zaposlenimi, roba na lagerju itd. Itd.. Je komu, ki letos ne bo dobil bozicnice to kaj znano? Pomoje da ne! Vsi vidijo s cim se kdo pripelje, vsak pa ima moznost probat, a se mu to ne da, ne ve kaj bi, kako bi, ne bi nobenega prihranjenega evra investiral, bi pa najverjetneje se sel biznis brez zaloge! Ravno danes klicem v eno firmo za delovna oblacila! Lepa stran, lep katalog, ja veste nimamo trgovine, niti nimamo vzorcev! In jaz naj kupim cunje na slepo? Ja valda!

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
In kaj bi sefe brez delavcev, k si ne morjo prvosct X5, kaj sele stanovanja, medtem k se on prpele iz 300 m2 bajte?

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
CNC operaterji so iskani ja. Ampak rabiš znanje za to. Pa taki lahko izbira in ne bo ravno za 900 bruto delal. Pa da se ga bo še z nadurami zezalo, ob sobotah in nedeljah. In taki lahko hitro menja službo, ker je iskan. TZato pa ga fotrova firma v prvem postu tudi ne najde.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Placa je v osnovi enaka, ce se dela super lahko jaz iztrzim visjo ceno in posledicno dobis ti vec! Ce si krt potem letis! Tako da vredno je toliko, da imas sluzbo ali pa je nimas! Sam nimam interesa zacet na ure ali z nizko placo! Ce si priden bos zasluzil vec kot povprecje, se posebej za to izobrazbo! Gre pa za procente koncne cene, kolikor naredis toliko dobis, kdaj delas je meni naceloma vseeno, le narejeno mora biti do roka in kot je treba! Tko v grobem, kolikor dobijo ljudje iz moje branze z nekajletnimi izkusnjami dobi pri meni zacetnica s povprecjem 6,7 ur dela dnevno! S tem, da je njena produktivnost manjsa za ca. vsaj 20-30% od mene! Ona je zadovoljna, jaz tudi, vsaj zaenkrat! Ampak punca dela tudi 12, 13 ur, ce je treba pa dvomim, da bi bilo kaj drugace, ce bi imela fiksno placo! To pa jaz cenim in pa da kar se zmenis velja!

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:meni naceloma vseeno, le narejeno mora biti do roka in kot je treba!

Tukaj se pojavi velik problem. Ogromno teh famoznih podjetnikov se drži tega reka, velikokrat pa ne povejo ali priznajo, da so roki prekratki. Tu potem pride do obveznih nadur, ker obljubijo preveč.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
In po kateri logiki bi moral imet nekdo, ki oddela 8 ur, gre domov in se mu jebe, x5? Ce bi ga rad imel naj odpre firmo in proba, morda ga bo kdaj imel, morda bo fehtal naokol za kruh! Naceloma imamo vsi enake moznosti, ok, imajo nekateri prednost, ampak vseeno! Poznam cloveka, kjer vec kot 15 let doma niso imeli prakticno nicesar, so se borili, in so zaceli migat in danes imajo orenk firmo, vec firm po razlicnih kontinentih in drzavah, precej zaposlenih, proizvodnja in tega jim ni nihce podaril, zaceli so iz nule, doma v garazi! Samo kapo lahko dam dol. In ja, premozenja imajo danes precej in tega ne razkazujejo in se vedejo kot normalni ljudje! Ampak poanta je, iz nule do "maljonov", brez stricev iz amerike!

Ampak kaj folk pogleda? Kaj nekdo ima, kako je prisel do tega nikogar ne zanima! In ja, so iskali tudi ljudi, ja tema, iskali in iskali in to v firma v kateri bi tudi jaz delal, ce bi tako naneslo, placa pa za moje pojme nadpovprecna in se nekateri bonusi! Kaj ti to pove? In ne, ne bom povedal katera firma!

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Si vzel samo delcek, hotel sem povedat, da si zaradi mene dva dni doma, a kar je do petka mora biti v cet zvecer fertik! Ja, priznam pa, da so roki kdaj kratki oz. postanejo kratki ob vecji kolicini dela na kar pa nimam vpliva! Lahko odklinim ali recem da tako hitro ne delamo! Ima pa to za posledico, da sem hitro brez dela! Zdej ali kaj pozremo ali ne delamo! V mojem poslu ta problem tici v pohlepu nekaterih in folku (navadnem, kot ti in jaz ala stranke), ki pritiskajo in pljunejo v svoj tosel marsikdaj! Ko se bo delalo konstantno po 12 ur se bo iskalo nove ljudi, obstaja pa prehodno obdobje, kjer moram potrpet jaz in zaposlen! In to je se en faktor, kjer se zame dober delavec loci od lenuha!

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
In po kateri logiki bi moral imet nekdo, ki oddela 8 ur, gre domov in se mu jebe, x5? Ce bi ga rad imel naj odpre firmo in proba, morda ga bo kdaj imel, morda bo fehtal naokol za kruh! Naceloma imamo vsi enake moznosti, ok, imajo nekateri prednost, ampak vseeno! Poznam cloveka, kjer vec kot 15 let doma niso imeli prakticno nicesar, so se borili, in so zaceli migat in danes imajo orenk firmo, vec firm po razlicnih kontinentih in drzavah, precej zaposlenih, proizvodnja in tega jim ni nihce podaril, zaceli so iz nule, doma v garazi! Samo kapo lahko dam dol. In ja, premozenja imajo danes precej in tega ne razkazujejo in se vedejo kot normalni ljudje! Ampak poanta je, iz nule do "maljonov", brez stricev iz amerike!

Ampak kaj folk pogleda? Kaj nekdo ima, kako je prisel do tega nikogar ne zanima! In ja, so iskali tudi ljudi, ja tema, iskali in iskali in to v firma v kateri bi tudi jaz delal, ce bi tako naneslo, placa pa za moje pojme nadpovprecna in se nekateri bonusi! Kaj ti to pove? In ne, ne bom povedal katera firma!

In kaj bi blo, ce bi vsi firme odpiral, da bi mel x5?
hysterical-1.gif
Un klinc z x5 bo sam vse podelu? Al rab delavca?

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Dvomim, da jih veliko odpe firmo da bi imel x5! Verjetno je gonilna zelja po boljsem zivljenju na prvem mestu! In ja, delavce rabi, nihce pa ne potrebuje delavca, ki gre 2x na uro na cik, bi rad imel dva jurja in vse mozne bonuse! Edina razlika je, da bo tak imel sluzbo pri nategunu, kjer se bosta drkala do konca! Fer delodajalec te bo dal na cevelj ob prvi priliki, vsaj jaz bi ga! In jaz ne delam vec sam, ker sem zelel vec prostega casa sicer sem zmozen se vedno furat sam, verjetno po 12 ur in pobasat ves kes, vsak pa sam presodi kaj mu vec pomeni! In sem mala nepomembna riba, verjetno bo tako ostalo, ce se vmes ne lotim se cesa, delim pa samo svoja opazanja. Aja famozni x5 je nekdo drug omenil jaz pa nadaljujem, ker vsi samo vidijo kaj ima sef, koliko dela, kam gre na dopust. V bistvu, ce mene vprasas je mentaliteta mnogo, ce ne kar vecine slovenskih delavcev, da gledajo na placilno listo in kaj si sef privosci, kako je zunaj tezko sodim. In mi ni jasno, kako bi to mentaliteto premalnil, ker se bojim, da marsikomu tudi 3 jurje place ne bi nic premaknilo v glavi. In to je zaskrbljujoce. Osebno imam samo sreco, da ne potrebujem ogromno sodelavcev in vsaj kar se trenutno primarnega posla tice jih tudi nikoli ne bom. Si ne predstavlajm imet firmo, ki potrebuje 50 ljudi, ker ne vem kje bi jih nasel.

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Citat:
Uporabnik KKK pravi:
CNC operaterji so iskani ja. Ampak rabiš znanje za to. Pa taki lahko izbira in ne bo ravno za 900 bruto delal. Pa da se ga bo še z nadurami zezalo, ob sobotah in nedeljah. In taki lahko hitro menja službo, ker je iskan. TZato pa ga fotrova firma v prvem postu tudi ne najde.

da ne bo pomote foter ni lastnik firme.pač dela na CNCju in obvlada stare kikinde v nulo in česar kdo ne more, naredi on.šlo se je za 900€ neto plače.sicer ne vem kako je drugje pa sem danes mlao govoril z njim o plačah in pravi da strojni inženir dobi pri njih 1400€ neto.minimalca v firmi nima nihče.v firmi je cca 25 zaposlenih.

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
To so zlajdrani stavki. Ker z minimalnimi placami ne mors vzdrzevat bajte sebe pa otroke. Konc.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.153
113
Citat:
Uporabnik ales85 pravi:
Tukaj se pojavi velik problem. Ogromno teh famoznih podjetnikov se drži tega reka, velikokrat pa ne povejo ali priznajo, da so roki prekratki. Tu potem pride do obveznih nadur, ker obljubijo preveč.
V takih časih živimo. Konkurenca je huda in če ne boš naredil ti, bo kdo drug. Po možnosti ceneje od tebe (ker potrebuje denar).

Tako kot v tisti temi o pogajanju z Mercatorjem.