tega nisem hotel izpostavljat, ampak, ker je odličen primer, bom zadevo pač izpostavil.
ko sem bil sam majhen, sem želel igrati tenis. pa ni šlo. ker ni bilo denarja, pa sem bil full talent in vse. potem sem se našel v namiznem tenisu, ampak mi kmalu, ko sem stopil v članske vrste, brez sponzorjev ne bi šlo. pa sem bil spet, med bolj talentiranimi pri nas. in ko so sponzorji šli in sem zaradi poškodbe zamudil krasno priložnost za tujino, se je pa sploh ustavilo. ampak, sam imam srečo, imam službo, sanjsko službo. sem fotograf, ne še čisto tam, kjer bi si želel, pa vseeno - velikokrat se vprašam, kje bi bil danes, če si ne bi takrat spahnil gležnja in polomil reber ...
moja draga pa se ukvarja s športnim plesom (latinskoameriški in standardni plesi) in dragi moj(i) ... stroški so takšni, da marsikater par razpade ravno zaradi tega.
tekme, skoraj vsak vikend, štartnine, ki so dejansko še najmanjši problem, nastanitev, možnost treninga tam ... vse to stane in stane veliko. saj so se sami odločili, ampak brez tekem ni napredka, brez napredka ni uspehov ... žal. in Slovenija je premajhna, pri nas sta vsega dva poštena turnirja ... no, plus državno prvenstvo, ki pa se ponavadi križa s kakšnim tekmovanjem v tujini, kamor se bolj splača iti in tvegati, v primeru uspeha in s tem pogojenih dobičkov.
samo cena tekmovalne obleke se suče okoli 1000 €. res je, sama se je odločila za to, ampak vseeno ... matra se zase, a če ji bo uspelo in nekaj naredila iz sebe in sebe kariere, bo s tem veliko naredila tudi veliko za Slovenijo.
a če hoče, da uspe, mora trenirati in denimo privat ure, ki so v plesu obvezne, stanejo tudi po 60, 70 €. ker je sama še začetnica v učenju drugih, je njena ura precej cenejša, vsaj polovico, če ne še cenejša. ena privatna ura pa ne pomeni nič, saj se samo za koreografijo enega plesa (plesov je pa deset) porabi vsaj 5 ur, če ne še več. sam si izračunaj, kakšen strošek je to.
za zmago na kakšnem tekmovanju pa pokasira prvih 6 parov, nazadnje je bilo mislim da 4000 € za 6 parov ...
tudi če bo hotela učiti - mora narediti DIF. lahko bo učila, a tistega pravega naziva, in s tem bonusa pri uri pa brez tega ne bo imela. in glede na to, da kadar le lahko, trenira najmanj 4 ure na dan ... plus faks ... plus učenje ... plus učenje drugih ... pa je kmalu dan prekratek ...
pa verjemi, ples je še nežen šport ...
ne rečem, spet - nekaterim je uspelo in dokler so mladi ni panike ... kaj bo pa na stara leta, pa noben ne ve. to je vse, kar hoče Kozmus - si zagotoviti mirna stara leta.