Otrok - vsak v svoji sobi?

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.523
1.109
113
pozdrav.gif

Eno vprašanje, da malo fotri predebatiramo, pa tudi kakšna mami, če se bo javila...
grin1.gif
Sin in hči sta zelo povezana med sabo... Znata se igrati, sodelujeta, mala ne želi za ničemer zaostajat... Sedaj sta skupaj v eni manjši sobici. Zjutraj vstaneta skupaj, zvečer gresta skupaj spat... Kmalu se bodo bivanjske razmere povečale in bosta imela možnost imeti vsak svojo sobo... Sine gre pa letos v šolo...

Jih imeti še naprej v isti sobi skupaj, ali jih dati vsakega v svojo sobo? Kaj pravte?
17758-icon_confused.gif

darkstar66

Guru
1. apr 2013
1.196
702
113
Jest bi rekel skupaj. Sploh če sta tko navezana. Sej bosta sama začutila kdaj bo čas za svojo sobo. Bodisi zaradi učenja, bodisi ker bosta postala malce sita eden drugega. Bi pa tako naredil da bi kasneje preselil večjega v svojo ( novo ) sobo in bi bil manjši navajen okolja. Po moje vseeno manjši stres.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.126
656
113
jaz imam vsakega v svoji sobi. starejša je 2razred 8 let, mali je pa v še vrtcu star 5,5let.
pa mislim, da jima kr paše, da mata svoji sobi.
ko izrazita željo, da bi recimo bla skupej v sobi, dam od tamalega posteljo v njeno sobo, ampak več kot eno noč ni šans, da sta skupej, ker nekdo smrči, nekdo se obrača ali škripa z zobmi etc. in se dejansko ne naspita tisto noč.

čisto odvisno je od otrok. nekega dne bota potrebovala vsak svojo sobo sploh ko bota najstnika, če pa sta še zdej recimo skupej pa ni tut nč narobe.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Če se ne cufata potem jih pusti skupaj.
Ko se bosta cufala, gresta narazen. Sem bil pred podobno dilemo.
REs da sta spala v isti "odrasli" postelji in da je moja razmišljala o pogradu (pa bila sta mlajša 4 in 6 recimo) , pa sem rekel da prej probava jih ločiti vsakega v svojo sobo.
in tako sva naredila, mlajša je imela nekaj časa malo težav zvečer, sicer pa sedaj to funkcionira. Občasno pa še spita skupaj.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Tudi sam se strinjam, da naj stanje ostane takšno kot je, dokler bo funkcioniralo.

Če bo eden (verjetno starejši) izrazil željo po svoji sobi pa naj ima svojo sobo. Do tega bo slej ko prej prišlo.

(Recimo, če bo zaradi šole rabil več miru čez dan, ali pa s celodnevnimi seansami ob igricah z zvočniki do amena na glas šel sestri na živce. Ali pa če bosta pač toliko odrasla, da bosta pogruntala, da je fajn biti na svojem.) Ampak naj imata občutek, da sta se sama o tem odločila
smile-1.gif

Fly

Guru
21. jul 2007
2.642
508
113
Če uživata skupaj in se fajn razumeta, bi jih jaz tudi tako pustil.
Pri nama sta sicer že od začetka vsak v svoji sobi, pa sta se sama velikokrat odločila da bosta skupaj spala (še sedaj se dostikrat zmenita). Včasih tudi po kakšen mesec skupaj, dokler se ne skregala
smile-1.gif
Stara sta pa 6 in 8.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Hja, dokler bo stvar funkcionirala ju pusti skupaj, kasneje bo večji tako ali tako hotel svojo. Pri nas ima sicer vsak svojo sobo že od rojstva, a v tvojem primeru bi pustil tako kot je.

Nazadnje urejeno:

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.057
837
113
Jaz jih nebi ločeval. Naj se sama odločita... meni se zdi to tudi naravno, da dokler imata željo ju ne ločevat.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.502
113
49
Na sončni strani ALP
Po moje, če ju boš vprašal, bosta želela vsak svojo sobo.

Daj ju vprašaj. Naj otroka tudi aktivno sodelujeta pri odločitvah. Se počutita kot del družine.
In potem njuno željo upoštevaj. Da ne bo potem kakšnih izgovorov in pregovarjanja...

Naša dva mulca (5 in 7) imata na žalost skupno sobo. In včasih ju ločimo, kadar zvečer preveč galamaita.
Nimata težav zaspati vsak v svoji sobi. Ugasnemo luč in lahko noč... Nič kompliciranja in ležanja poleg dokler ne zaspita.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik tony pravi:
(Recimo, če bo zaradi šole rabil več miru čez dan, ali pa s celodnevnimi seansami ob igricah z zvočniki do amena na glas šel sestri na živce. Ali pa če bosta pač toliko odrasla, da bosta pogruntala, da je fajn biti na svojem.) Ampak naj imata občutek, da sta se sama o tem odločila
smile-1.gif

Načelno smo starši tukaj zato, da določimo meje; tudi pri "nagajanju" ob delanju šolskih nalog ali "nabijanju" muzike cel dan.

Raznospolni si praviloma želijo prej narazen, istospolni in taki z manj razlike v letih verjetno kasneje. Ko smo se mi selili "v dve otroški sobi" sta bila že malo starejša in je bilo samo vprašanje kdo dobi levo in kdo desno. Sin ki je starejši je imel prednost izbire in je "boljšo" sobo prepustil sestri.

Konkretno lahko iz ene sobe narediš igralnico/učilnico - naj vesta da je tudi to njuna soba in ko se pokaže želja ali potreba pa vsak na svoje.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Men je tale, da ma starejši prednost mal lovska, ampak to je sam moje mnenje. Sam bi v tem primeru izvedel žrebanje.

Pa da se vrnem na temo. Pri nas so za tri mulce na voljo dve sobi. En čas so bli vsi trije v eni, kasneje se je punca selila v svojo, fanta sta ostala v prvi. Tanajmlajši je mel od dojenčka naprej pač svojo sobo, da sta starejša dva lahko normalno spala. No pa gremo na morje za prvi maj, pridemo domov in mali se dere za spat....nič jasno. Spet poleti, vsakič ko smo prišli z morja ista zgodba, dretje za spanje. No pol pa men užge, da so bli v prikoli vedno skupaj, pol je mogu it pa on v svojo sobo in je blo dretje. Pa sem naslednji dan pred spanjem sam vprašal, če želi, da se njegova postelja preseli....in se je. Kako leto so tko spali, pol se je pa gospodična odločila, da gre na svoje.

jello

Guru
22. sep 2008
10.172
3.883
113
Pri nas imajo vsi trije vsak svojo sobo, od 3 meseca dalje, ko so leteli iz spalnice. Starejša dva se včasih med počitnicami za kakšen teden ali tudi dlje preselita v eno sobo, raztegneta kavč in spita skupaj na njem (čeprav so v vseh sobah 140 široke postelje). Kljub ločenim sobam se sklofajo skoraj vsak dan, samo da se lahko stepejo se morajo pač premaknit na drugo lokacijo (sam sem bil do tretjega razreda v 10 kvadratov veliki sobi še z dvema in je bilo tudi fajn. - fajn pomeni da je bil vsak dan fajt).

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Men je tale, da ma starejši prednost mal lovska, ampak to je sam moje mnenje. Sam bi v tem primeru izvedel žrebanje.

In jih prisilil, da živijo tam kjer je odločil kovanec?
shocked-1.gif

Moja sta bila že prej odločena in soglasna, izbor je bil le formalnost.

Sicer pa altruizma nam manjka!

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Altruizem bi bil možen tud če bi žreb določil.

Za moje pojme in še enkrat povem, da za moje pojme je favoriziranje otrok zaradi starosti mimo.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.594
113
Emona / Carnium
Če razumeš razvojne stopnje, potem boš razumel tudi potrebe različno starih ali bolje rečeno zrelih otrok in jim tudi zagotovil optimalne pogoje. Žrebanje, kot princip, ni način, ki bi ga izbrala avtonomna odrasla oseba v vlogi skrbnika.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
A bejžno? Dobiti boljšo ali slabšo sobo nima veze z razvojnimi stopnjami, ker bo tudi mlajši čez par let imel podobne potrebe, če gledaš z vidika sobe. Sicer pa kolikor vem imaš edinca, tko da ne vem kaj se oglašaš.

Nazadnje urejeno:

mistique

Guru
16. jun 2009
13.778
1.594
113
Emona / Carnium
Boljša ali slabša ni vprašanje. Vprašanje je ali ju deliti ali ne. Sicer pa tisti, ki pri dveh otrocih živi v prepričanju, da ju obravnava identično, ni najbolj v stiku z realiteto.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ali lahko izbrisete komentarje od mistique ker tip pametuje pa sploh nima otrok.
Drugace pa otroke cimprej vsakega v svojo sobo ce je moznost. Bosta ze kdaj skupaj spala ali se igrala v eni sobi kot so ze pred mano povedali.

Nazadnje urejeno: