Otrok in denar

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.127
11.212
113
da bo mel ata še kaj za šraufat. odličen hobi za celo družino, mati pa bo sokec nosla v delavnico.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
125
Pazite, ko kaj pišete na otroke. Se zna CSD zelo hitro oglasit in "varovat interese otroka".
bonk.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Kako pa potem pustite, da otrok razpolaga s tem denarjem? Če je namenski ... si mora kupiti točno tisto, za kar je bil namenjen? Če je kar tako, ga lahko zapravi za kar hoče ali mora šparati?

Sam sem mnenja, da otrok do 18. leta ni sposoben upravljati z denarjem. Jaz osebno sem imel že pri 10 letih polne predale desettisočakov, ker mi je babica vedno dala kakšnega, ko sem prišel. Pa sem vse zagonil. Imel sem tri različne vezave po 300k SIT, vse spičkal za morje, skejtanje, mobitele in ostale pisdarije. Še danes mečem staršem pod nos, ker niso imeli nobene kontrole nad mojim denarjem. Tako nisem imel včasih za sladoled, včasih pa po 100 jurijev v žepu. Če bi malo bolj gledali, kaj delam z denarjem, bi imel danes sigurno 5 jurijev na trr.

Zato bom jaz osebno do 18. leta imel kontrolo nad otrokovim denarjem, sam pa mu bom dajal primerno žepnino, da se nauči spoštovati denar in da ne bo nikoli brez.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik kripo pravi:
hysterical-1.gif

Tudi jaz sem mojemu otroku odprl račun, in ko dobi kak €, gre tja gor. Pa še vsak mesec sem si dal trgati z mojega TRR, da mu nekaj nakazujem naslednjih 10 let ...

Je malenkost, po 18 letih bo pa že kar nekaj .. če bo za prvi avoj avto, bo več, kot sem imel jaz, ko sem bil toliko star ..

sam a ni to že ful veliko? da ima mulc pri 18. dovolj za avto? Mislim, da smo si ga vsi tukaj morali sami zaslužiti. in se voziti na siht z busom/štop/starši, in pač tud to je del odraščanja...

kaj pa ko bo pri 16. hotel skuterja? mu boš dovolil iz tega fonda vzet?

jello

Guru
22. sep 2008
10.295
3.920
113
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Zato bom jaz osebno do 18. leta imel kontrolo nad otrokovim denarjem, sam pa mu bom dajal primerno žepnino, da se nauči spoštovati denar in da ne bo nikoli brez.

Eno je otrokov račun, na katerem je tolk da zna delati z denarjem, si kaj kupi,.....drugo pa namensko varčevanje staršev. Tudi meni se nekako ne zdi pametno 15 letniku povedat da ga tam nekje pri dvajsetih ali petindvajsetih (oziroma ko bo čas in potreba za to) čaka nogavica z recimo 30k. Kaj šele da bi sam lahko kaj šaril po takem računu.

Je pa odvisno precej od geografske lege. Jaz nisem imel nobenega računa do srednje šole, denar dobival nekako tako kot ti, samo jaz sem gorenjec in sem vsakega rudarja 5x obrnil preden sem ga iz rok dal.
redface-1.gif

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
KSZ

Za darila se mi zdi primerno, da se starše vpraša, kaj si otrok želi, v kolikor pa zna otrok sam povedat kaj si približno želi za darilo (v mejah normale, kajpak) se mu to kupi. Denarja se razveselijo predvsem tisti že malo starejši, ki varčujejo, ne vem, za rač. igrico, za laptop, za skejt,... malemu otroku to ne pomeni nič in ga boš veliko bolj razveselil z najbolj navadnim kamiončkom oz. punčko, čeprav jim ima že na tone. Preverjeno
wink-1.gif

Sama sem začela žepnino dobivat nekje okoli 9.ga leta (jurja na mesec, včasih kaj malega več) in nisem varčevala, vedno sem si razfračkala denar. Za roj. dneve sem dobivala darila, ki sem si jih želela, denar sem dobila le od dedka in to navado je ohranil še zdaj (500€ enkrat na leto dobim od njega), vsa ta leta. S tem denarjem in še kar sem zaslužila z delom, sem si plačala izpit za avto. Starši niso nikoli varčevali na kakšnem računu zame denarja... No, razen če česa še ne vem
hysterical-1.gif

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
500€ vsako leto od dedija, za kaj? Da jih potem zagoniš za cunje, torbice ...?
smile-1.gif

V bistvu tema ni bila mišljena za velika darila ala obhajila, rojstni dnevi ..., ampak bolj tako, če greš recimo vsaka 2 meseca do sorodnikov, moraš nekaj prinesti otrokom. Sej pravim, člokolad in tega sranja jim ne mislim kupovat, raje 10€ vsakemu v žep, samo kaj, ko imajo otroci že čisto razvrednoten denar (kot sem ga imel sam). Ravno prejšnji teden so se mi hvalili, kako sta otroka od dedija in babice dobila vsak po eno 20ko. Zdej pa dopovej ti otroku, da mora nekdo za 20€ delati cel dan.

Tisti, ki otrokom nalagate denar na račune, bodite previdni. Jaz predlagam, da otroku sploh ne govorite, da ima odprt kakšen varčevalni račun, ker je to vse skupaj sama potuha. Pustite ga, naj dela in si sam kaj zasluži. 18 let hitro mine, potem pa mislite za otrokov 18. rojstni dan izročiti kartico, na kateri bo imel 20 jurijev? To je lahko prej škoda kot korist.

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Tisti, ki otrokom nalagate denar na račune, bodite previdni. Jaz predlagam, da otroku sploh ne govorite, da ima odprt kakšen varčevalni račun, ker je to vse skupaj sama potuha. Pustite ga, naj dela in si sam kaj zasluži. 18 let hitro mine, potem pa mislite za otrokov 18. rojstni dan izročiti kartico, na kateri bo imel 20 jurijev? To je lahko prej škoda kot korist.

Se strinjam ... meni se zdi pametno šparat do preden gredo na svoje ... do takrat mu našparaš npr. cca 30.000eur in ima že skoraj za četrtino stanovanja. Za avto, dopust, ipd. si bo že sam zaslužil ... Sej je koristno, da se nauči neke odgovornosti, vlaganja truda in potem uživa v sadovih svojega dela, ne da v parih mesecih zapravi vse kar si ti pridno šparal 25 let.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.661
3.166
113
v lokalni ostariji
problem je če nima občutka koliko je nekaj "vredno" koliko se je potrebno matrat za 100€...

zato jaz zagovarjam tezo da so takile "računi" samo za izhod sili. oz pomoč ko že sam nekaj naredi se potrudi, pa mu zmanjka npr za stan... ne da mu daš za polog:) ampak da mu dodaš...

drugače pa največ je itak vredno otroku čas z njemu, ukvarjanje... ne pa denar, varčevalni računi... na koncu ti bo otrok bolj hvaležen, če bo imel urejeno družino, očeta in mami zravn čimveč kot 100.000€ na računu...

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Joooj, jaz bom dosti bolj strog, nočem imet razvajenih otrok.
smile-1.gif

To je tako slavna provala kot tista po pijanki "nikoli več ne bom pil".

smile-1.gif

Ma poskušal bom biti bolj dosleden na marsikaterih področjih, kot so bili z mano. Itak pa da ko si atek, ti pade dol za vse ostalo in želiš otroku le najboljše.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Sej to je to. Otrok nima nobene predstave, kolikšno vrednost predstavlja denar, oziroma kako težko bi ga bilo zaslužiti. Za sebe vem, da sem kot otrok mislil, da imajo pač vsi ljudje dovolj denarja, da si kupijo, kar jim paše, kot najstnik pa o tem sploh nisem razmišljal.

Zanimiva mi je poteza Archija v filmu Snatch, ki onima prestrašenima šolarčkoma izroči vsakemu po ornk bankovec.
smile-1.gif

Koliko bi pa vi dali žepnine otroku osnovnošolcu, srednješolcu in študentu? Koliko je po vašem neka normalna vsota, s katero lahko živi?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.435
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Sej to je to. Otrok nima nobene predstave, kolikšno vrednost predstavlja denar, oziroma kako težko bi ga bilo zaslužiti. Za sebe vem, da sem kot otrok mislil, da imajo pač vsi ljudje dovolj denarja, da si kupijo, kar jim paše, kot najstnik pa o tem sploh nisem razmišljal.

Razvajen si bil. Jaz sem točno vedel, da si ne morem privoščit npr. it v Pariz na eksurzijo in nisem s tem niti moril staršev.