OS-statistika

jest5

Guru
18. avg 2007
26.104
-8.791
113
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Nič. Bom probal narest dual boot, pa da vidimo. Na bolniški je dolgčas, pa mam preveč prostega časa.
Ne, daj raje uporabi Wubi. Se ti ni treba zafrkavati s temi zadevami in tudi odstranitev linuxa je enaka kot pri vsakem običnem programčku.
http://wubi-installer.org/
Če hočeš testirati ni boljšega kot to

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Sej so ti provedali, v najslabšem primeru rabiš win cd/dvd in poženeš recovery, ki ti potem nastavi bootloader tako kot je "prav" (poguglaj kako se to naredi).

Sicer če nisi ziher lahko ubuntuja itak poganjaš s CDja brez namestitve ..

Še ena opcija je da ubuntu poženeš s USB kjuča - tudi deluje zadovoljivo.

In na koncu je tu tudi wubi kjer imaš enostaven install/unistal iz winsow in načeloma vse deluje.

Jst sem začel na linuxu z dualbootom potem pa sem ugotovil, da primarnega sistema (winsow) ne rabim in sem enostavno kliknil na format!
evil.gif
Sej sem potem kakšen teden klel kaj sem naredil ampak mi ni bilo nikoli več žal ..

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Sem nekaj probaval, pa mi ne rata.
smile-1.gif
Če veš kako naštimat, da bo podobno winsom (ali bolje), sporoči.

Drugače dela dokaj hitro zadeva. Malo sprobavam torrente, filme ipd..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Njega kolikor zastopim motijo fonti vmesnika, ki so se res v zadnji verziji nekoliko "stanjšali" ...

Tam pod settings imaš nastavitve vmesnika oz. izgleda (appearance) in lahko v zavihku pisava nastaviš vse živo. Malce se igraj; fonti načeloma so Sans, imaš pa tam ene par variante senčenja, mehčanja in barvnih korekcij.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Predvsem v browserju me motijo.

Sem si prenesel fonte iz win7 v linux...Tahoma, Courier, Arial ipd... in naštimal identične fonte, ki jih imam v Google Chrome v windowsih, tudi v Ubuntu. To so Times New Roman 16, Arial 16 in Courier New 13.

Žal pa pride še zmeraj "popačeno" vse skupaj. Razmerje velikosti fontov je čudno...kaj pa vem.

Poglejte v priponki, mogoče bo jasno.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Ne vidim nič iz tiste slike ...

Če je povsod popačeno:
a. preveri resolucijo zaslona
b. preveri driverje za grafično - načeloma sedaj dobiš tako ATI kot Nvidia driverje že v paketu in imaš potem njihov control panel (catalyst in nevemkaj je že od nvidie)

Edit: meni se zdi da te malce senčenje jebe - si preveril nastavitve za fonte tam v izgledu vmesnika

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Poskusi odstranit potem driver!:
grin1.gif

Aja pa to maš zadnjo verzijo Ubuntuja (10.04)? Ker vmesnik mi zgleda starejši ...

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
1:1 boš tržko dosegel. Se sicer da, samo je postopek malo bolj zakompliciran. Problem je v tem, ker MS uporablja poseben postopek za renderiranje malih fontov, ki se mu reče bytecode interpreter, ki pa je patentiran. Freetype knjižnica ga sicer podpira, samo ni privzeto omogočen. Če ga hočeš omogočiti, moraš dobiti izvorno kodo od freetype knjižnice in v eni datoteki to omogočiti, potem pa skompajlaš freetype in z njo nadometiš ubuntujevo verzijo te knjižnice. S še malo dodatnega čaranja po config datotekah potem dobiš enak izgled fontov. Vsaj tako je bilo par let nazaj. Sedaj se mi ne da več s tem ubadat, pač so fonti taki kot so.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Tnx

Še nekaj me matra. Prenosnik je sicer zelo hladen, se nič ne greje, kar je super....ampak ventilator se pa vrti na polno non stop. Ni nikakršnega avtomatičnega power upravljalca, da bi prilagajal hitrost ventilatorja, glede na segrevanje?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Preveri pri fontih da imaš ustrezne nastavitve (mehčanje) za LCD monitorje - za laptop ponavadi NE prepozna monitorja kot LCD (smešno ker drugače ve da gre za laptop - a misli da ima laptop crt?!).

Ventilator se vrti glede na temperaturo proca .. v biosu je nastavitev tega kjer imaš lahko tudi alway on opcijo.

Če se ti vent nonstop vrti pomeni da procesor dela "preveč"; sicer linux BP podpira power-scaling (saving) ampak vseeno preveri kako ti deluje (maš v nastavtvah nek "power" oz. če klikneš na baterijco pri uri (desni klik)) .. tam pod advanced imaš tudi upravljanje porabe. Za foro si daj na max. saving pa preveri če ti bo potem vrtelo ventilator. Pa preveri če je obkljukan "CPU frequency control".

Meni recimo na AMDju (imam doma dva prenosnika z AMDjem) deluje BP - vent se vklopi samo ob obremenitvah.

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
Ali imaš Nvidia grafično? To se je tudi meni dogajalo, potem pa sem v Synapticu inštaliral en paketek in je bil problem rešen. Imena paketka se pa trenutno ne spomnem. Ko se mi spomin vrne ti povem.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik Thazz pravi:
Ali imaš Nvidia grafično? To se je tudi meni dogajalo, potem pa sem v Synapticu inštaliral en paketek in je bil problem rešen. Imena paketka se pa trenutno ne spomnem. Ko se mi spomin vrne ti povem.

Jap, nvidia, neka mobile verzija za prenosnike.