OS-statistika

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Meni se še vedno zdi enkripcija sistemske particije največja neumnost, ki jo lahko storiš. Pridobiš ne ničesar, samo upočasniš delovanje sistema. Sicer se pa da na Ubuntuju narediti tudi to .

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Dual boot je problematičen, ko želiš linux odstranit (ker povozi tvoj bootloader in da svojega). Sicer pa, bi šlo s tem diskom ja
smile-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Če bi ga samo probal, probaj v kaki virtualni mašini. VMware, Virtual box, ... Sicer na 4200 rpm disku bo delal bolje kot windowsi.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
(pa ko rečem Truecrypt, mislim enkripcijo do zadnjega bajta na trdem disku (razen boot managerja) )

Tudi to se da, je pa res da ni (še) nativno podprto oz. ne vem če ravno deluje s truecryptom .. (100% deluje z cryptsetup in LUKS)

Sicer pa kaj ti bo sistemska enkripcija? Mislim a to res rabiš ali je to kaka paranoja? Ker recimo če šifriraš "home" mapo in vanjo shranjuješ kar rabiš je to čisto dovolj. Kdorkoli pride do tvojega diska ne bo mogel do podatkov ... ubuntu tudi VSE uporabniške datoteke (profile, nastavitve, loge) shranjuje v home razdelku tako da to zaščiti 99% podatkov

Smisel ima taka enkripcija edino če se bojiš "backdoora", torej da ti nekdo na sistem namesti "catcher", ki potem lovi kjuče oz. gesla za šifrirane razdelke ... ampak če smo že na tem, tudi če imaš enkripcijo na ravni sistema imaš še vedno precej backdoorov (od fizičnih keylogerjev, napadov preko zunanjih vodil itd.).

Aja o deležu linuxa, v Slo je po mojih podatkih okoli 2% uporabniko oz. nekaj več kot pa je globalno povprečje.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Dual boot je problematičen, ko želiš linux odstranit (ker povozi tvoj bootloader in da svojega). Sicer pa, bi šlo s tem diskom ja
smile-1.gif

Komot lahko uporabiš "linux" (grub oz. lilo) bootloader za windowse! Winsi itak po namestitvi nimajo sprememb v bootloaderju, tako da se da BP preko tistega zaganjat.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Hvala za trud, ampak žal ni.
frown-1.gif

Na slo-tech sem pred časom zasledil en obsežen članek, glede šifriranja celotnega sistema (plus vsi možni napadi na njega).
Zdaj sem na hitro poiskal in našel tole, ampak nisem prepričan ali je to to (se mi ne da ravno vsega brati).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hvala obema s phillipsom. That's why I love Alter. Tehnične zagate in njihove rešitve so samo eno temo stran. Gre na to-do listo za branje, ko utegnem.

Enkrat se res moram spravit k temu Linuxu... se že malo neumno počutim včasih.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Hvala obema s phillipsom. That's why I love Alter. Tehnične zagate in njihove rešitve so samo eno temo stran. Gre na to-do listo za branje, ko utegnem.

Enkrat se res moram spravit k temu Linuxu... se že malo neumno počutim včasih.

Se mi je zdelo da prej nisem našel pravilnega članka
redface-1.gif

Pravilni članek je ta: https://slo-tech.com/clanki/07005/index.shtml
(ki pa priporoča predhodno branje tisteka, ki sem ga prej prilepil)

Upam da vsebina še ni zastarela...

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
smile-1.gif

Komot lahko uporabiš "linux" (grub oz. lilo) bootloader za windowse! Winsi itak po namestitvi nimajo sprememb v bootloaderju, tako da se da BP preko tistega zaganjat.

Ja, samo spravit potem windowse nazaj da bi se bootal brez (dodatnega) bootloaderja, torej brez GRUBEja, je pa no-go. Še zlasti če nisi tega še nikoli počel
crazy1.gif

Lp

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če se res ne poznaš na stvar, pol res.

Drugače je to stvar FIXMBR.
Če ti ostane linux particija, pa lahko preprosto v boot menuji nastaviš, da ne čaka ampka takoj zažene Windows.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
Ja, ampak... meni je delalo samo v nekje 50% primerih. Saj sem vedno imel backup ampak vseeno, se mi je zgodilo da se mi windowsi niso in niso hotli postavit. Lahko da imam samo jaz tako srečo
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Vista in 7ka se po defaultu zaganjata z ločene particije na začetku diska. Morda ima to kakšno zvezo. Spomnim se, da sem se med inštalacijo kar nekaj časa ubadal, kako to preprečit, ker sicer ima potem Truecrypt bootloader težave. Lahko da je podobno z GRUBom...

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ne problem je, ker se grub naloži v prvi sektor diska, potem pa config prebere iz linux particije. Če to zbrišeš logično ne najde configa in se mašina ne boota več. To se da rešiti boot diskom od windowsev s programom fixmbr (xp) ali Bootrec na visti in sedemki. Ta prepiše prvi sektor z bootloudarjem od windowsev.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ach so. Vse jasno. Hvala!

Torej dejansko bodisi pustiš particijo s config datoteko ali pa komplet povoziš prvi sektor na disku.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Ja. Priporočljivo je da je /boot na ločeni particiji. Par sto mega, da se gor shrani grub in kernel. Ponavadi pa folk vse da na root particijo.

Tu je lepota unix FS, ker lahko /home daš na ločeno particijo/disk/network share, ki je lahko tudi kriptirana. Vsi osebni podatki se shranjujejo v /home/[username]/* , ker drugam sploh nimaš pravic pisati. Ne pa tako kot na win, kjer je vse pomešano..

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Ja. Priporočljivo je da je /boot na ločeni particiji. Par sto mega, da se gor shrani grub in kernel. Ponavadi pa folk vse da na root particijo.
Ponavadi instalacijski program vse da na root (edino) particijo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Odvisno od distrota. Ubuntu je med najbolj razširjenimi in ponavadi naredi eno particijo.
Sicer se to spreminja iz verzije v verzijo, tak da je težko trditi, kaj je "tipično", kaj "navadno", kaj "povprečno"...