OS-statistika

zakon

Guru
16. maj 2008
8.823
848
113
toti Maribor
Na netu sem našel zanimivo statistiko, ki potrjuje, da še vedno več kot polovica ljudi uporablja Windows XP, ki pa rahlo pada, približno za 1% na mesec.
4f-Zajeta.jpg

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
ne. in zato verjetno folk še dalje uporablja xp-je. meni se to nič čudnega ne zdi. meni je bolj zanimivo, da je folk sploh šel na visto recimo

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ali pa tisti, ki s(m)o šli iz 7 nazaj na XP? Samo držim pesti, da bodo XP-ji aktualni še čim bolj dolgo (driverji, popravki, podpora...).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Par let še... potem bo pa postal problem nekompatibilen hardware.

XP-ji npr. podpirajo samo diske velikosti do 2,1 TB.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Čisto od oka se vidi da malimehki izgublja .. mac (osx) in linux pa dobivata na bazi.

Nekako v naslednjih 3h letih bo delež postal že dovolj velik da se bo pognalo "kolo", ki trenutno zavira razvoj alternativnih OSjev. Ko bodo enkrat (vse) igre in (plačljivi) programi delovali v macih in na linux platformi potem bo boj kar hud.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.614
4.571
113
50
Na sončni strani ALP
Ko sem izklopil uso sranje iz Se7ven, sem dobil izgled in uporabnost XPjev.
Sedmica je frčala dol in nazaj na XPje, ki mi omogočajo ravno to kar rabim...

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Mene pri Win 7 moti, da je to OS, ki je narejen za začetnike oz. povprečne uporabnike, ki so navdušeni ker je vse pisano in imajo 3 osnovne funkcije pri roki.

Škoda, da ne naredijo večje razlike med Home in Pro verzijo - naj bo Home pisana kot papagaj, Pro pa naj bo bolj power-user naravnan. No, zdaj je kot je.

Zanimivo, pa da ima Linux podobno rast kot Mac (ki uporabnika ''prisili'' v uporabo njihovega OS). Linux zna še kar zanimiv postat v prihodnosti, Ubuntu je recimo že kar poštena zadeva za domačo rabo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Sem pred časom nameščal na dve novi "skoraj identični" mašini (laptop) win 7 in ubuntu 10.04 ..

Prva razlika je bila da ima ubuntu nov namestitveni program, ki je nekako 3x boljši od win 7 (grafika, slovenščina, vmesniki). O hitrosti nebi, je pa res da je bil win 7 na DVDju, ubuntu pa na CDju in torej ne moreš neposredno primerjat kopiranja in velikosti podatkov. Ampak vseeno je ubuntu nameščen kompletno v 20 min, winsi malo več!

Ubuntu se namesti in vse naprave (webcam, wirelles, hitre tipke oz. funkcijske tipke) delujejo brez da bi karkoli taknil; pri win je bilo potrebno najprej potegnit driverje (jasno z drugo mašino ker niti LANa ni dobilo) in potem nameščat eno za drugim. Vmes jasno sledijo restsarti ..

In na koncu še tole: Ubuntu pride v paketu z VSEMI programi, ki ji potrebuje povprečni uporabnik. Namestit je potrebno edino "restricted drivers", pa še to zaradi "komercialne" licence. Torej Ubuntu je ready to use; imaš vse od odjemalca za pošto, brskalnika, programa za peko, pregledovalnika PDFjev, slik, filmov, (M$) office datotek, ...

Na winsih? Ja, nekako ne moreš odpret niti MS Word datoteke, niti PDFja ...

Skupni čas namestitve do delujočega sistem je torej v Ubuntuju 20 min, pri windowsih pa 4 ure.

Final .. Ubuntu ima ko potrebuješ kaj novega svoj "software center" kjer z enim klikom namestiš vse od programov, iger, sistemskih orodji ... pri Winsih moraš vse to (četudi so brezplačna) iskati na netu, prenašat, nameščat (namestitev programa v win 7 je muka ker te vedno nekaj gnjavi). Da ne govorimo o AV, firwallu itd. (malce so popravili samo driverje, ki se dejansko sami stankajo z neta -> aja jasno morap najprej ročno namestit driver za NIC)

Torej ne trdim da so windowsi (7) slabi, ampak so nekako po integriranih rešitvah daleč za dobro distribucijo linuxa. Nekako se pri prehodu iz Ubuntuja na Win 7 počutiš kot da te dajo iz motorja, ki gre sam na kolo kjer moraš potiskat pedale da se karkoli premakne ...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Moja izkušnja z Ubuntom je enaka. Preden rečeš keks, je vse na disku in čisto vse deluje.

Sam sem sicer na 7ki, ki mi povsem ustreza. Mi pa nekaj govori, da to moj zadnji MS operacijski sistem...
smirk-1.gif
.

(pa ko rečem Truecrypt, mislim enkripcijo do zadnjega bajta na trdem disku (razen boot managerja) )

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Moja izkušnja z Ubuntom je enaka. Preden rečeš keks, je vse na disku in čisto vse deluje.

Sam sem sicer na 7ki, ki mi povsem ustreza. Mi pa nekaj govori, da to moj zadnji MS operacijski sistem...
smirk-1.gif
.

(pa ko rečem Truecrypt, mislim enkripcijo do zadnjega bajta na trdem disku (razen boot managerja) )

Nisem preizkusal, a tukaj je med podprtimi sistemi tudi Linux. Je podpora zanj v taki meri, kot jo ti zelis ?

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Statistika je z w3schools.com . Narejena pa na podlagi obiska te strani. Glede na to da je stran bolj tehnično naravnana, je tudi ustrezno visok procent linuxa. Enako velja za FF, ki je skoraj 50%.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Kako bi se obnesel Ubuntu na 4200 RPM har disku? Rad bi sprobal, pa imam na zalogi en disk odveč.

Oz. koliko živcev bi mi pobral dual boot na ločeno particijo in kako velika bi morala biti?