KSZ.
Te dni sem skupaj sestavil in v praksi preizkusil moj nov kos opreme. Gre za (oz. sam ga tako imenujem) zunanji drozgalni kontroler. Če bo mogoče še kdo kdaj delal kaj podobnega v prihodnje tule malce daljši sestavek!
Najprej naj omenim zakaj sem se sploh tega lotil oz. zakaj nisem naredil "lažje" oz. "drugače". Doma drozgam trenutno na 2h različnih variantah (drozgalnikih), v prihodnje pride še en. Različni so zato ker delam različne velikosti batchev. Največ delam malih batchev (10l) ki jih drozgam kar v loncu in v pečici (overnight) in potem pretočim v hladilno torbo oz. kar dirketno v hladilni torbi, tu sem želel malce več T kontrole. Pri velikih batchih pa je problem da so v neizoliranih drozgalnikih in prehitro izgubljajo temperaturo sploh za potrebe ki jih imam (drozganje 2h na 62C).
Ker mi oprema ustreza bi bila nadgradnja v en aktivni drozgalnik nesmislena, poleg tega mi zaradi dveh različnih sistemov drozganja (velikost) skoraj ne preostane drugega kot da uporabljam ločene drozgalnike. Rešitev ki se je ponujala je, da aktivni del drozgalnika prenesem na zunanjo enoto, s čimer zadostim vsem potrebam.
V glavni mi je kliknilo ko sem pri kitajcih slučajno našel "objemne" grelce (band heater). Naj bi se uporabljali za topljenje plastike, torej so viskotemperaturni grelci (zdržijo 300C+). Razmišljal sem da bi s kombinacijo takega grelca lahko ustvaril "pretočni grelec" ki bi ga skupaj s kontrolerjem in črpalko spravil v ohišje in dobil prenosno enoto, ki bi jo lahko uporabljal na kateremkoli drozgalniku oz. drugi opremi (tudi za slow cooking, pasterizacijo, ...).
Iz ideje je nastalo tole:
.. se opravičujem za otroško risarijo in neustrezne simbole, ampak mislim da je bistvo vidno.
Elementi ki so na sliki so tile:
-
MH1210W kontroler
-
200W objemni grelci
-
viskotemperaturna črpalka
Dodatno sem uporabil še kos vodinstalaterske bakrene cevi 35mm (cca. 25cm), ki sem jo zaključil z inox ploščico in na ploščico na sredini fiksiral 10mm inox cevke (priklopi). 2cm od vhodnega priklopa je prečno preko bakrene cevi še ena inox cevka za temperaturni senzor. Vse stvari so hard lotane skupaj s srebrom (food grade). Materal sem nabral po šari doma, tako da je bolj kot ne frankenštajn. Če se bo kdo lotil podobnega podviga lahko uporabi bakreno cev in potem ustrezne reducirje, bo lepše zgledalo (uporabite lahko manjši premer bakrene cevi in druge grelce, se dobijo tudi 20mm, 25mm, ipd.)!
Greleno cev skupaj z grelci in senzorjem je potrebno izolirat drugače bo grelo tudi zrak (izgube), uporabit je potrebno T obstojen in negorljiv material, sam sem dal cca. 5cm kamene volne pa je na otip še vedno vroča. Ko bom stvari dal v škatlo pride še dodatna izolacija okoli.
Od ostalega rabite še SILIKONSKE cevi za pretakanje, čimbolj debele ker bodo izgube T manjše. Pa vse skupaj je pametno dat v ohišje, ker so noter grelci je najbolje uporabit negorljiv material (PVC ipd.).
Opis delovanja po shemi je zelo simple, iz drozgalnika (hladilna torba, lonec, plastičen sod) ki ima neko vrsto filtracije, črpalka (P) vleče sladico in jo pošilja dalje v "grelno cev", na začetku cevi je temperaturni senzor (T) od kontrolerja (MH1210W). Kontroler (ta ima BTW 0.1 resolucijo in svinjsko natačno deluje, z themapenom preverjeno do decimalke natančno) glede na temperaturo odpira grelca. Grelca sta dva*, vsak je dodatno prekinjen s stikalom. Grelec/gralca grejeta sladico, ki potem potuje nazaj v drozgalnik.
* pri grelcih uporabite malce fizikalne kalkulacije. Če veste koliko izgubite T na čas pri določeni količini drozge se dokaj enostavno da izračunat koliko energije gre. Pri cirkulaciji računajte da je izgube enerije VEČ, tako da kalkulaciji prištejte vsaj 30%. Dobite minimalno moč grelca ki jo potrebujete za vzdrževanje temperature, te številke bodo ponavadi dokaj majhne recimo okoli 50W. Fino je da je grelec malce močnejši da lahko hitreje ogreje in da drži T tudi če so izgube večje, ne sme pa biti premočan ker lahko zapeče sladico (če bi bil zelo močan) oz. ne omogoča lepe kontrole (prehiter dvig temperature in prepozen izklop grelca preko kontolerja). Za potrebe držanja temperature recimo je pri meni 1 grelec več kot dovolj (H1), ekstra grelec je za segrevanje kadar se rabi dvig temperature. Grelec H2 imam sam preblizu T senzorja in vpliva potem tudi na temperaturo (kaže cca. 1-2C preveč ko grelec dela), ampak kot rečeno za potrebe hitrega segrevanja je to čisto ok potem pa ga itak izklopim.
Glede
VARNOSTI, T senzor je nameščen na cevi od grelcev zato da če crkne črpalka (se zamaši) prej ali slej pride segreta sladica do T senzorja in kontroler izključi grelce. Sam sem stestiral in deluje vse skupaj kot je zamišljeno. Res pazit tule ker so grelci visokotemperaturni in lahko delajo "na suho" nonstop brez da bi pregoreli (bo pa zgorel vaš pult/miza ipd). Sam imam v planu dodat še eno termično varovalko (125C) na zakjuček grelne cevi. Glede varovanja pritiska, sam nimam v planu da bi imel pipo/ventil na iztočni strani tako da tudi če voda zavre ni problema jo pomeče ven spredaj ali zadaj. Če imate opcijo da se cev (tokokrog) zapre z obeh strani potem je pametno nekje na cev dat tudi varnostni ventil (najbrž grelne cevi ne bo razneslo, bo pa silikonsko kar tudi ni ok če ste zraven). Električno izvedite OZEMLJITEV na grelni cevi, če bo grelec prebijal bo vrglo tako varovalko ven. Če ni ozmeljitve je možno da dobite fazo v sladico in drozgalnik oz. vso opremo ki je prevodna! Ne se igrat, upoštevajte moje napotke pa še kakšnega več!
Kar se tiče mojega prvega testa, drozgal sem 14l vode in 2kg sladu v hladilni torbi, filter je bil iz opleta cevi. Sem na začetku imel pomisleke glede črpalke ampak sem pognal takoj po vsutju zrnja vse skupaj in je delovalo, prvih 20 min se je črpalka malce pritoževala in tudi sladica je bila motna, potem ko se je zrnje malce samofiltriralo in napilo je stvar stekla BP dalje. Drozgal sem pa (ker sem ravno lahko) 3h, temperatura je bila ves čas v okviru nastavljene (0.5 diference)! Iz 66C na 75C sta mi oba grelca dvignila temperaturo v cca. 15-20min (možno da še manj, me ni bilo zraven).
Glede posodobitev, najprej moram stvari montriat v ohišje (zato tudi ni fotke ker zgleda "nevarno" in nevredno imena)!
Povratek v drozgalnik sem sedaj delal kar preko cevi skozi luknjo v pokrovu, tu bom moral izmisliti nek način lepše distribucije (kapljalna cev ipd.). Črpalka ima samo on/off, načeloma lahko dela tudi z nižjimi obrati (nižja napetost) tako da bom verjetno dodal še potenciometer/regulator tako da bom na začetku začel kroženje počasneje da ne bo zabilo filtra. Črpalka tudi ni self priming, razmišljam da bi v "komplet" dodal še pupico za ročen zaug. Silikonske cevi s steno 2.5mm imajo še vedno preveč izgube (vroče na dotik), poleg tega imam skoraj 3m cevi (1m dohodne, 2m odhodne) ker se mi zdi škoda rezat, bom verjetno uporabil kar flex gumi izolacijo.
Thats it, upam da se bo še kdo opogumil naredit podobno stvar in komentiral zadeve! Sam podobnega sistema še nisem zasledil vsaj ne v taki obliki, lahko pa da se motim pa da že obstaja (če kdo pozna se priporočam za link). Aja cena celote me je z malce "reciklaže" koštala cca. 50EUR, glede na to da sem ven dobil univerzalni temperaturni kontroler s cirkulacijo ki ima resolucijo 0.1C ni slabo!