KSZ.
Sem prišel do (drage) situacije ko ne pretakam več piva sploh, tako da mi batch priming ne pride več v poštev. Po eni rundi stekleničenja z j... karbodropsi sem ugotovil da to ni zame.
Če kdo rabi idejo kako nadomestit drage, neudobne, higienično vprašljive, ipd. karbonizacijske tabletke pa da nebi ravno z injekcijo sladkor doziral (z žličkami v razsutem stanju se pač ne da natančno). Sam sem prišel do te situacije pa sem našel odlično delujočo rešitev!
Nabavi se gostilniški oz. barmanski dozator za steklenice, kvalitetni (umerjeni po "ISO") so 10EUR kar ni nek denar, najmanjši kar sem jih dobil so po 0.1dcl (priporočam, sladkorna raztopina tako predstavlja v 0.5l steklenici 2% delež kar je zanemarljivo, v litrsko steklenico pa spravite za 100 steklenic = 50l piva sladkorne vode). Stojalo za pripet na mizo se dobi za podoben denar oz. se da tudi drugače improvizirat. Skratka gre se za to da damo ustrezno raztopljen sladkor (sladka voda) v steklenico, nataknemo dozator, obrnemo steklenico na glavo (stojalo) na rob delovnega pulta kjer stekleničimo in imamo udobno rešitev. Vzamemo steklenico, pritisnemo na dozator (vlije se ravno prav sladke vode), napolnimo steklenico s pivom, nataknemo zamašek in to je to, neprekinjen workflow z max. udobjem!
Če ste kontrol freaki se dobi tudi take dozatorje ki imajo števec, tako da če se na koncu števec in pa število steklenic ne ujema imate nekje gnilo jajce (pivo brez ali pa z preveč karbonizacije)!
Pri pripravi sladkorne raztopine se naredi kalkulacijo enako kot za batch priming, s tem da je potrebno bit dodatno pozoren na volumen. Najboljše da se predvidi koliko steklenic se misli nafilat in doda nekaj rezerve (sladkor in voda sta zastonj) na tisto se naredi kalkulacijo vode in sladkorja. Vodo se natančno izmeri pri sobni temperaturi in nato doda sladkor in vse skupaj zavre (v erlenmajerici pokrito z alufoljo), nato se ohladi in pretoči v sterilno steklenico (ostalo je pa potem zgoraj opisano).