Oprema

erck

Zelenc'
18. sep 2015
15
0
1
Zdravo kolegi in kolegice!
Ima kdo rešeno hlajenje z aparatom za hlajenje mleka? Ali se to ne obnese? Razmišljam namreč o nadgradnji svojega potopnega hladilnika.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Trenutno sem pred nakupom novih (večjih) fermentorjev. Zanima me, kako velik je prevelik fermentor v smislu zraka nad pivino? Računam z volumnom pivine ~65-70l in kakor gledam so posode 60l in 120l. Bo preveč in bo problem?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Preveč načeloma ni nikoli, neko pravilo pravi tam 1/3 (v tvojem primeru torej bi bilo 100l), ampak to je bolj kot doprinos k temu da ti pene ne meče ven. Co2-ja med fermentacijo nastane par kubikov in prazen prostor v fermentorju bo vedno CO2 (če ne pretakaš), glede izgube arome pa je tudi ta med aktivno fermentacijo precej večja kot pa jo naredi razlika v placu nad pivom. Večji fermentor zaseda več prostora pa več je za čistit, tako da to je bolj moteče oz. problematično!:D
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.060
-8.749
113
Je pa ob večjem volumnu zraka v fermentorju večja občutljivost na spremembe tlaka in temperature. Tako ti lahko po koncu fermentacije potegne zunanji zrak v fermentor.
 
  • Všeč mi je
Reactions: jaka1980

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
To verjetno niti ni tak problem saj bo CO2, ki je težji od zraka, še vedno takoj nad pivom in tako do oksidacije ne bi smelo priti.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Po ogledu dejanskih dimenzij sem s strokovno odokativno metodo presodil, da mogoče bo pa le lažje, da ne pretiravam :D za "začetek" sem vzel dva 60litrska soda, okrog katerih je plan narest komoro za fermentacijo. Načeloma se matematika izide in računam s tem, da bo frižider sfolgal. Tkole nekako je zamišljeno, samo še skup moram zlepit vse in narest tesnila. No, aja... pa vzet si dve urci in skup sklamfat elektroniko s senzoriko za uravnavanje temperature. Naslednji vikend kuham in mora tole funkcionirat :)

IMG_7117.jpg

IMG_7125.jpg
IMG_7128.jpg
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Veliko se je pisalo o predelavi vinskega soda v fermentor. Mene pa zanima predelava vinskega soda v lonec za kuhanje. Imam jih namreč doma, pa jih ne rabimo. Tako si bom na zelo enostaven način lahko povečal količino skuhanega piva v eni rundi :) 50L lonce, ki jih imam, bom uporabil za mash, vinski sod s pipo pa za boil. Tak je plan. Ali je pločevina vinskega soda dovolj debela, ali so kake druge omejitve oz. težave, ki se lahko pojavijo? Hvala.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
404
83
Ne bo težav, sam sem 2 leti kuhal v 120L cisterni, edino malo zna biti nerodno če ima že privarjene nogice, potem se malo namatraš da namestiš vmes gorilnik
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
KSZ.

Sem prišel do (drage) situacije ko ne pretakam več piva sploh, tako da mi batch priming ne pride več v poštev. Po eni rundi stekleničenja z j... karbodropsi sem ugotovil da to ni zame.

Če kdo rabi idejo kako nadomestit drage, neudobne, higienično vprašljive, ipd. karbonizacijske tabletke pa da nebi ravno z injekcijo sladkor doziral (z žličkami v razsutem stanju se pač ne da natančno). Sam sem prišel do te situacije pa sem našel odlično delujočo rešitev!:p

Nabavi se gostilniški oz. barmanski dozator za steklenice, kvalitetni (umerjeni po "ISO") so 10EUR kar ni nek denar, najmanjši kar sem jih dobil so po 0.1dcl (priporočam, sladkorna raztopina tako predstavlja v 0.5l steklenici 2% delež kar je zanemarljivo, v litrsko steklenico pa spravite za 100 steklenic = 50l piva sladkorne vode). Stojalo za pripet na mizo se dobi za podoben denar oz. se da tudi drugače improvizirat. Skratka gre se za to da damo ustrezno raztopljen sladkor (sladka voda) v steklenico, nataknemo dozator, obrnemo steklenico na glavo (stojalo) na rob delovnega pulta kjer stekleničimo in imamo udobno rešitev. Vzamemo steklenico, pritisnemo na dozator (vlije se ravno prav sladke vode), napolnimo steklenico s pivom, nataknemo zamašek in to je to, neprekinjen workflow z max. udobjem!;)

Če ste kontrol freaki se dobi tudi take dozatorje ki imajo števec, tako da če se na koncu števec in pa število steklenic ne ujema imate nekje gnilo jajce (pivo brez ali pa z preveč karbonizacije)!

Pri pripravi sladkorne raztopine se naredi kalkulacijo enako kot za batch priming, s tem da je potrebno bit dodatno pozoren na volumen. Najboljše da se predvidi koliko steklenic se misli nafilat in doda nekaj rezerve (sladkor in voda sta zastonj) na tisto se naredi kalkulacijo vode in sladkorja. Vodo se natančno izmeri pri sobni temperaturi in nato doda sladkor in vse skupaj zavre (v erlenmajerici pokrito z alufoljo), nato se ohladi in pretoči v sterilno steklenico (ostalo je pa potem zgoraj opisano).
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
KSZ.

Sem prišel do (drage) situacije ko ne pretakam več piva sploh, tako da mi batch priming ne pride več v poštev. Po eni rundi stekleničenja z j... karbodropsi sem ugotovil da to ni zame.

Če kdo rabi idejo kako nadomestit drage, neudobne, higienično vprašljive, ipd. karbonizacijske tabletke pa da nebi ravno z injekcijo sladkor doziral (z žličkami v razsutem stanju se pač ne da natančno). Sam sem prišel do te situacije pa sem našel odlično delujočo rešitev!:p

Nabavi se gostilniški oz. barmanski dozator za steklenice, kvalitetni (umerjeni po "ISO") so 10EUR kar ni nek denar, najmanjši kar sem jih dobil so po 0.1dcl (priporočam, sladkorna raztopina tako predstavlja v 0.5l steklenici 2% delež kar je zanemarljivo, v litrsko steklenico pa spravite za 100 steklenic = 50l piva sladkorne vode). Stojalo za pripet na mizo se dobi za podoben denar oz. se da tudi drugače improvizirat. Skratka gre se za to da damo ustrezno raztopljen sladkor (sladka voda) v steklenico, nataknemo dozator, obrnemo steklenico na glavo (stojalo) na rob delovnega pulta kjer stekleničimo in imamo udobno rešitev. Vzamemo steklenico, pritisnemo na dozator (vlije se ravno prav sladke vode), napolnimo steklenico s pivom, nataknemo zamašek in to je to, neprekinjen workflow z max. udobjem!;)

Če ste kontrol freaki se dobi tudi take dozatorje ki imajo števec, tako da če se na koncu števec in pa število steklenic ne ujema imate nekje gnilo jajce (pivo brez ali pa z preveč karbonizacije)!

Pri pripravi sladkorne raztopine se naredi kalkulacijo enako kot za batch priming, s tem da je potrebno bit dodatno pozoren na volumen. Najboljše da se predvidi koliko steklenic se misli nafilat in doda nekaj rezerve (sladkor in voda sta zastonj) na tisto se naredi kalkulacijo vode in sladkorja. Vodo se natančno izmeri pri sobni temperaturi in nato doda sladkor in vse skupaj zavre (v erlenmajerici pokrito z alufoljo), nato se ohladi in pretoči v sterilno steklenico (ostalo je pa potem zgoraj opisano).


Jaz kar sladkor direkt v flaše in je še najmanj zamudno, ampak tvoja rešitev je pa precej fancy... Dobra ideja! :cool:
 
  • Všeč mi je
Reactions: erck

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Sladkor ima dve pomanjkljivosti. Ne moreš ga točno dozirat, pa zamudno ga je dodajat. Sej mogoče je malenkost, ampak meni je stekleničenje tak pain in the ass da karkoli samo za par % poenostavi delo takoj vzamem!:D
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Zanimivo... meni pretakanje in batch priming v sekundarju niti ni tak problem kot samo polnjenje... za to delam na rešitvi (čez vikend je plan sestavi prototip elektronske polnilne postaje :D )
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Sem tudi sam vedno delal batch priming in to ni noben problem oz. je najmanj zamudna opcija. Ampak sedaj sem nabavil konični fermentor, uredil interno temperaturno kontrolo in je bistvo ravno to da je pivo noter od začetka do konca in ne vidim sploh potrebe da bi kaj pretakal. Batch priming v samem fermentorju pa odpade ker prvič je po celi višini fermentorja hladilna spirala ki se precej obloži z usedlino in bilokakšna agitacij od zunaj (že vlivanje sladke vode bi bil problem) potem spet dvigne svinjarijo, pa drugič mi ponavadi ne znese stekleničit celega batcha naenkrat (cel proces od pranja flašk do stekleničenja) in potem štukam v dveh rundah tako da rabim "zunanji" priming.

Kako misliš naredit polnilno postajo? Po zaprtem loopu z nadzorom polnosti steklenice ali preko odprtega loopa z merjenjem pretoka? Ker tudi jst večino časa izgubim da tisto steklenico držim na polnilni palčki, če bi samo ta del poenostavil bi bilo precej lažje. Sam sem iskal opcijo da bi meril po pretoku (flow senzor ki ustavi preko EM ventila pretok ko je dosežena ustrezna količina), samo so sanitarni flow senzorji z uporabnimi resolucijami precej dragi in sem idejo opustil.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ventil imam namenski, dobil "vzorec" priznanega slovenskega proizvajalca, zdej moram nagruntat konstantno napolnjenost flaške. Zaenkrat imam več idej; imam par flow senzorjev na testu, naj bi bili food-grade, (buhvedi). Druga opcija je časovno merjenje. Je tudi ideja preko vage (piezo senzor teže). Kako bi z optiko meril sem razmišljal, pa zaenkrat nimam neke aplikativne rešitve... Sprobal bom, da vidim ali se da zagotovit neko dobro natančnost.
Trenutno imam v sestavljanju komplet nosilec z vodili za dvig palčke, da lahko sploh testiram. Javim če mi uspe kej nagruntat :)
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
IMG_7162.jpg

Tole je bil današnji projekt... skuhat pivo in ga dat na hladno. Navkljub toplemu dnevu zadeva funkcionira; pivina je šla v fermentor pri 21C, nastavil sem 20C in zaenkrat kar drži temperaturo. Menda bo ALE kvasovkam čist pasalo, če jih držim na območju ~20C :)
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
KSZ.

Sem prišel do (drage) situacije ko ne pretakam več piva sploh, tako da mi batch priming ne pride več v poštev. Po eni rundi stekleničenja z j... karbodropsi sem ugotovil da to ni zame.

Če kdo rabi idejo kako nadomestit drage, neudobne, higienično vprašljive, ipd. karbonizacijske tabletke pa da nebi ravno z injekcijo sladkor doziral (z žličkami v razsutem stanju se pač ne da natančno). Sam sem prišel do te situacije pa sem našel odlično delujočo rešitev!:p

Nabavi se gostilniški oz. barmanski dozator za steklenice, kvalitetni (umerjeni po "ISO") so 10EUR kar ni nek denar, najmanjši kar sem jih dobil so po 0.1dcl (priporočam, sladkorna raztopina tako predstavlja v 0.5l steklenici 2% delež kar je zanemarljivo, v litrsko steklenico pa spravite za 100 steklenic = 50l piva sladkorne vode). Stojalo za pripet na mizo se dobi za podoben denar oz. se da tudi drugače improvizirat. Skratka gre se za to da damo ustrezno raztopljen sladkor (sladka voda) v steklenico, nataknemo dozator, obrnemo steklenico na glavo (stojalo) na rob delovnega pulta kjer stekleničimo in imamo udobno rešitev. Vzamemo steklenico, pritisnemo na dozator (vlije se ravno prav sladke vode), napolnimo steklenico s pivom, nataknemo zamašek in to je to, neprekinjen workflow z max. udobjem!;)

Če ste kontrol freaki se dobi tudi take dozatorje ki imajo števec, tako da če se na koncu števec in pa število steklenic ne ujema imate nekje gnilo jajce (pivo brez ali pa z preveč karbonizacije)!

Pri pripravi sladkorne raztopine se naredi kalkulacijo enako kot za batch priming, s tem da je potrebno bit dodatno pozoren na volumen. Najboljše da se predvidi koliko steklenic se misli nafilat in doda nekaj rezerve (sladkor in voda sta zastonj) na tisto se naredi kalkulacijo vode in sladkorja. Vodo se natančno izmeri pri sobni temperaturi in nato doda sladkor in vse skupaj zavre (v erlenmajerici pokrito z alufoljo), nato se ohladi in pretoči v sterilno steklenico (ostalo je pa potem zgoraj opisano).

Super ideja! jaz tudi delam batch priming, ampak mi gre na živce predvsem tisto čakanje med vlivanjem sladke vode in flaširanjem.

Na hitro imajo tudi tukaj https://studentska-trgovina.si/collections/dozatorji-in-nastavki-za-tocenje Ampak 10ml dozatorja nimajo.

Ti si kupil v kaki gostilniški trgovini?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Naročil sem iz tujine (barstuff.com), sicer bi tudi pri nas znal imeti kakšen grosist za gostilništvo. 10ml se uporablja pri mixih za koktejle.
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Torej imaš nekaj takega: https://www.barstuff.com/dispensers-pourer/dosierer-1cl-kunststoff-0-7l-1l.html

Imaš kako posebno metodo, kako točno izračunaš količino cukra v tistih 10ml? Je najlažje preračunat glede na količino vode ali imaš kak drug trik (jst si predstavljam takole: v priming calculator vneseš željeno karbonizacijo in dobiš kolko cukra na flaško morš dat (Xgramov). Batch size ti pride ~90 flaš. Narediš izračun za prvo lepo številko, recimo 100 komadov. Torej moraš planirat 100x Xgramov in to dat v 100x10ml = 1L vode. S tem da moraš res pazit, da imaš liter vode.)
 
  • Všeč mi je
Reactions: HafnerMa