Oprema

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik guliver pravi:
Morda bi bila kovinska lopatica celo sprejemljiva. Pri plastiki se bojim, da jo bom zlomil. Je že Utiševalec navedel, zakaj ...
evil.gif

Večja lesena kuhalnica odlično opravi nalogo med mashom, je sigurno ne boš zlomil, ko je enkrat ohlajeno pa nikakor z lesom...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če misliš za montažo na lonec potem je pametno imet "ventil" oz. pipico, in dobiš pri kitajcih čisto ok komplet robo iz inoxa. Recimo ...

(formalna nadgradnja vreče je drozgalnik ki pa obstaja v 1001 oblikah tako da je to odvisno predvsem od potreb in dodatkov ki jih uporabljaš)
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Nadgradnja vreče je ločen drozgalnik ... iz česarkoli že: inox sod, hladilna torba ipd.....
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Torej, v smeri false-bottom + filter (kovinska mrežica) na izhodni pipici? (kako tu zadevo v praksi zatesniti ob robu, ali se mora zadeva res na mm prilegat?) Kako se pri tem principu naredi obtočna črpalka - ok, ven vlečeš skozi pipico, kam dati povratek? Čez rob, nekje "višje", predvidevam pa, da ne sme tečt v curku po zraku zaradi oksidacije?

Tole kot nadomestek vreče, je kdo probal (nimam cene), ali raje zberem malo €€ na kup in naredim "ornk" sistem
smile-1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jaz sem imel kar nekaj vmesnih rešitev, ki so se vse izkazale za večje ali manjše flope. Raje kar takoj štartaj na ornk zadevo. Denarno ne bo nič dražjem (prej obratno), samo preje bo vse vkup delovalo po tvojih željah.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
False bottom je opcija ali pa filter na neč način, obojega realno niti ne rabiš. Recimo sam uspešno uporabljam inox oplet cevi v hladilni torbi, stvar deluje, imam dobro efektivnost in mi je BZ menjat.

Glede povratka s črpalke. Oksidacija v času drozganja ni problem. Fino je sicer da preveč ne pljuska ker s tem uničuješ filter iz zrnja ki se zgradi pod sladico. Idealno pa je da pritekajoča sladica malce zaokroži oz. se kako drgače pravilno razporedi po celotni površini in ne teče vedno na istem mestu.

Glede tega kaj naredit je čisto odvisno od tvojih potreb in tudi zahtev. Enim je vreča dovolj in delajo odlična piva v njej, torej vreča sama ni ovira da nebi mogel narediti perfektnega piva. Vreča zasede malo prostora in na splošno ne zahteva nekih silnih procedur in dodatnega časa. Bolj dovršen sistem kot narediš, bolj se poveča kompliciranja in tudi poraba prostora ter posledično tudi časa. Tako da iz racionalnega vidika se bolj dovršeni sistemi splačajo pri večjih količinah, pri klasičnih batchih 20-25l znajo biti celo preveč nerodni za uporabo.

Je pa tako, če greš postopoma boš videl kje imaš potrebe po racionalizaciji oz. modifikaciji opreme. Sam sem tudi dal precej denarja v raznorazne zadeve ampak dejansko so vse "upgrade", da bi nekaj zavrgel to pri meni ne pride v poštev!
grin1.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jaz sem v hiši in prostor načeloma ni problem. zdaj uporabljam drozgalnik v inox sodčku (30 litrov) ovitem z armaflexom, pred tem sem veselo uporabljal BIAB (vreča iz muslina) za cca 4-5 rund. Pri BIABu sem imel opazno več packarije, ker s 10-15kg vrečo polno drozge težko manipuliraš. Nisem imel nobenega škripca na stropu, da bi to nanj obesil pri odcejanju... Ali sem omenil, da je taka vreča ornk vroča? ... Potem pa kapljaš in packaš po tleh, pa po mizi, pa po .... Skratka, odkar imam ločen drozgalnik, se zadeva odvija BP, učinkovitost je med 75-85%, ko se dela naslednja faza piva in imam čas, pospravljam v miru opremo iz prejšnje faze ...

Sem pa ene 3 variante sprobal, kako narediti drozgalnik, pa nobene ornk, dokler nisem zdaj pristal pri dvojnem dnu za inox sodček. Na robovih ima 1-3 mm placa in kaj mimo uide.To pa potem polovim tako, da prvih nekaj litrov sladice pri iztekanju vrnem nazaj v drozgalnik, da se na dnu lahko formira dokončno filter iz drozge.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ok, ker vas veliko želi iz BIABa na drozgalnik še slikce mojega "poor man" setupa.

Celotna zadeva je narejena iz:
- hladilne torbe 25l -> kupljena v eurospinu za cca. 8 EUR
- opleta cevi za bojler -> klik za 14EUR oz. v lokalni štacuni s tako robo (vzemite največji zunanji premer kar obstaja), sam imam dolžino 1m
- pipice za fermentor - > klik za 3 eur
- konektorja za cev z navojem ki ustreza pipici za fermentor (ne vem na pamet a je 3/4, mogoče celo 1") -> stane EUR ali dva v vrtnem oddelku priljubljene trgovine za mojstre
- inox objemke (inox!!! večina jih je pocinkanih in bo cink pobralo zelo hitro potem pa sledi rjavenje) ali vezice za fiksacijo opleta

Cev z opletom odrežemo od prikjučkov in ven iz opleta potegnemo gumjasto cev. En del opleta zapremo (zvijemo skupaj in fiksiramo z objemko ali vezico), drug del nasadimo na priklop za cev. dobimo nekaj takega:


.. to je naš filter za slad.

V hladilno torbo zvrtamo luknjo za pipico. naj bo čimnižje da bo čimveč sladice odteklo ampak upoštevajte da morate spravit na navoj pipice z notranje strani še konektor za cev oz. oplet. Stvar na koncu zgleda nekako tako:


Ko sestavimo oba dela skupaj, lepo razporedimo oplet po dnu, če je potrebno lahko še dodatno fiksiramo z vezicami oz. uporabimo kakšen drugačen trik (sam zatlačim konec opleta pod konektor kjer pirde na pipico in stoji fiksno). Končni rezultat je tak drozgalnik za 25-30EUR:


Sam s tem drozgalnikom delam batche od 10l do 35l že par let, vsaj 50 jih je šlo skozi. Tako da zadeva deluje. Pomembno pri takem setupu je da se zavedate da je oplet "močan filter" ki ne prepusti nič skozi, niti malih delcev ne zato je potrebno pazit da opleta ne zabašemo z malimi delci takoj na začetku izpiranja. To naredimo tako da na začetku izpiranja začnemo počasi (res počasi, droben curek je prvo minutko čisto dovolj potem pa počasi odpiramo pipico) ali pa da prehodno vsaj 10 min ne mešamo sladu (debeli delci bodo prej potonili na dno in tvorili filter večje površine kjer se ulovijo drobni delci).

Glede varnosti oz. toksičnosti, hladilna toba, pipica in konektor za oplet so PP (polipropilen) ki ima food grade lastnosti do 120-140C torej ni problema. Dostikrat so hladilne torbe tudi HDPE, ta plastika je tudi ok in je food grade odporna do 100-110C. Oplet je iz inoxa torej nereaktivnega materiala, vseeno ga predhodno razmastite ker je lahko od izdelave umazan (operite z detergentom, kuhate v vreli vodi ali še bolje v ekonom loncu par 10 min).

Kako zgleda ta setup skupaj z aktivnim gretjem drozgalnika in cirkulacijo sladice bom prilepil slike pa jutri oz. v petek če bom imel čas izvesti eno kuho.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jap, jaz sem že 2 moj oplet zapacal. Je krajši, pa mešal sem 3x kot nor, da bi imel dober izkoristek .... Sem pa verjetno prehitro izpiral in se mi je zato zapacalo. Zato sem tudi prešel na dvojno dno.

Utiševalec, ali si delal iz drata spiralo in jo namesto gume dal v oplet, da se zadeva ne stlači pod sladom?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Ne noter v opletu ni ničesar, je sam oplet dovolj trd da zdrži težo sladu oz. sam lad v vodi ne pritiska na dno s tako težo da bi bil to problem. Sem videl da nekate to uporabljajo, ampak kot rečeno meni funkcionira brez in ne vem zakaj bi še kaj posebnega noter dajal!
grin1.gif


Je pa potrebno pazit ko mešaš da ga ne stisneš z mešalko ali pa po nesreči kako drugače obrneš kot je namenjeno. Ampak enak problem je pri false dnu ker tam tudi ne smeš tlačit sladu ker ti lahko zabije rešetko.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Jaz sem najverjetneje z preagresivnim mešanjem zapacal oplet, ko je fini prah prišel do njega. Imam pa cca 50cm varianto - nisem vzel največjega ...

Sem se pa ravno ta vikend (ja, šele zdaj ...) naučil, da ne smeš pipce v drozgalniku pri spiranju na polno odpreti oz. prehitro splakovat, ker se spodnja tretjina slada zabaše in ne spusti več sladice skozi ...
smile-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Evo še drugi del v slikicah. Drozgalnik za 30EUR v akciji skupaj z eksterno kontrolno enoto za gretje in cirkulacijo za 70EUR (dodatno od ze opisanega imam se PWM regulator za črpalko in PVC ohišje ter par tipk, manjkajo še končne oznake in priklop za napajanje trenutno je na "dratih").

Skupna fotka na kuhinjskem pultu:


Podrobno kontrolna plošča (manjkajo še lepše oznake):

... H1 in H2 sta grelca na sliki oba izkjučena ker je bilo ravno po vmešavanje sladu in je bila temperatura ok. Prazen prostor na kontrolni plošči je "namenoma" ker bo tja šla "sponka" za vpet list (brewlog).

Pretok sladice na cca 50% moči črpalke (tu moram še narediti enokmeren izliv preko celotne površine):


Aja izolacija za cevi je bila v odprodaji v merkurju 2m cca. 3EUR, ni bilo druge ko kupit!
grin1.gif


V izdelavi na slikah je sicer vanilla stout (bolj močan sweet stout + 2 vaniljeva stroka v sekundarcu). Gre za mali batch ki ga kuham na štedilniku v kuhinji in hladim v pomivalnem koritu. Drozganje je potekalo z 1:3 razmerjem slad voda (2.6kg sladu in 8l vode) + 6.5l za izpiranje. Izpiranje je gravitacijsko, torej črpalko izkjučim in cev odkjučim od kontrolerja in pustim da sladica počas odteče, ko se nivo sladice v drozgalniku zniža na nivo zrnja po vrhu previdno polivam vodo ("preprost" fly sparge).
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Kje bi se še dalo v Ljubljani kupit 0.3lit steklenice?
Potreboval bi jih danes. V stenkotu so pošle.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Fly sparge, batch sparge, ... nima veze posod je enako.

Črpalka je nujna ker gre za aktiven sistem, torej drozga se ves čas dogreva na ustrezno temperaturo. Črpalka meša drozgo (pretaka sladico iz enega konca na drugega) s čimer zagotovi enakomerno razporeditev temperature. Če delaš v pasivnem načinu ne rabiš črpalke, vsake pol ure premešaš malo da se porazdeli temperatura in to je to (enako kot pri vreči).
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Glede na to da imaš vidim da naštudirane zadeve... ali obstaja kaka zanesljiva odokativna metoda, da bi rekel, ok, če imam 30l pisker, lahko dam notri toliko vode, toliko žita (ki bo popilo koliko vode, ampak, da ne bo šla voda čez rob) in mi bo na koncu ostalo toliko pivine pred vretjem. Predvsem iz stališča, koliko žita na količino vode povprečno podabiš... (za povretje vode že imam kalkulator
smile-1.gif
).

p.s.: je kje definirano, koliko kg lahko postaviš na steklomeramično ploščo, preden poči?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Evo še drugi del v slikicah. Drozgalnik za 30EUR v akciji skupaj z eksterno kontrolno enoto za gretje in cirkulacijo za 70EUR (dodatno od ze opisanega imam se PWM regulator za črpalko in PVC ohišje ter par tipk, manjkajo še končne oznake in priklop za napajanje trenutno je na "dratih").

Skupna fotka na kuhinjskem pultu:


Podrobno kontrolna plošča (manjkajo še lepše oznake):

... H1 in H2 sta grelca na sliki oba izkjučena ker je bilo ravno po vmešavanje sladu in je bila temperatura ok. Prazen prostor na kontrolni plošči je "namenoma" ker bo tja šla "sponka" za vpet list (brewlog).

Pretok sladice na cca 50% moči črpalke (tu moram še narediti enokmeren izliv preko celotne površine):


Aja izolacija za cevi je bila v odprodaji v merkurju 2m cca. 3EUR, ni bilo druge ko kupit!
grin1.gif


V izdelavi na slikah je sicer vanilla stout (bolj močan sweet stout + 2 vaniljeva stroka v sekundarcu). Gre za mali batch ki ga kuham na štedilniku v kuhinji in hladim v pomivalnem koritu. Drozganje je potekalo z 1:3 razmerjem slad voda (2.6kg sladu in 8l vode) + 6.5l za izpiranje. Izpiranje je gravitacijsko, torej črpalko izkjučim in cev odkjučim od kontrolerja in pustim da sladica počas odteče, ko se nivo sladice v drozgalniku zniža na nivo zrnja po vrhu previdno polivam vodo ("preprost" fly sparge).

zmaga.gif
sistem
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Kje bi se še dalo v Ljubljani kupit 0.3lit steklenice?
Potreboval bi jih danes. V stenkotu so pošle.

a so ti kaj namignili kdaj jih dobijo...
Sicer pa pa z lj kar j**a najti, sam sem jih večkrat iskal pa nism najdu