Oprema

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Odsvetujem.
Gre za predelan mlin za izdelovanje testenin in za 60€se mi zdi to preveč. Rajši daš še 40€ in kupiš namenskega
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Pa tole sm si nabavil
smile-1.gif

K mam dosti tistih poceni k vsakič drgač kaže...

https://www.testo.org/en/home/products/productdetailpage.jsp?productNo=0563+2065
 
Nazadnje urejeno:

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Ali kdo ve, kje bi pri nas lahko dobil kovinsko žlico 60-80cm za mešanje drozge? Ne hodi se mi ravno do MrMalta ponjo, pri nas je pa še nisem zasledil ...
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
V Sparu, Mercatorju in podobnih trgovinah, kjer imajo kuhinjske zadeve se ne dobi kaj takega?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Večje žlice bi najbrž dobil v kakšni trgovini/uvozniku ki dobavlja opremo gostincem.

Sicer pa žlica ni najboljša rešitev, "mash paddle" je že stoletja v uporabi namenoma za mešanje drozge in precej logotov pivovaren vsebuje to lopatico. Pri mešanju drozge namreč rabiš orodje ki "razbije" slad in kepe v vodo, z žlico ga pa samo porivaš. Pa tudi večje količine sladu zaradi upora pri mešanju z žlico ne boš prav dolgo mešal (razen če uporabljaš mešanje namesto fitnesa)!
evil.gif
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Morda bi bila kovinska lopatica celo sprejemljiva. Pri plastiki se bojim, da jo bom zlomil. Je že Utiševalec navedel, zakaj ...
evil.gif
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
jaz mam home made iz lipovega metrkega polena. Pošast, sam meša pa k hudič! :D
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Včeraj sem skuhal prvo rundo po BIAB metodi. Zanimiva stvar, malo se mi je že vleklo na koncu, ko ni in ni bilo konec
rolleyes-1.gif


Ampak, lesson learned, logistika se mi je nekako izšla, le vzelo mi je malo dlje kot sem računal. Ravno iz tega naslova imam par vprašanj:

vreča: kupil sem meter blaga - muslin, kot svetovano. Vsel sem tistega ki je bil na uč čimbolj grob (dobil neke 3 bele na izbiro, se mi zdi da nočem, da mi barvo spušča
grin1.gif
). Kaj je tista mrežica, ki jo imajo nekatere (kupljene) vreče? Ker, tole se mi zdi da se mi je čisto predolgo odcejalo - nekje pol ure? Je to normalen čas, ali bi se morala zadeva hitreje odtečt?

ker sem se tole nalašč lotil malo bolj "impro", sem imel senzor potopljen kar v pivino (zaprt v silikonski cevki). Plan je upgrade s sondo, ki bo fiksna. Bo tole ok? klik

... ker vidim, da vas je par naredilo zadevo s črpalko doma, da ne odkrivam tople vode, kako se reče tem fitingom, ki se jih namesti za priklop pumpe na sod? Torej, priklop za cevke... imajo to kje pri nas, ali tujina?
2467071-image.jpg
 

Priponke

  • 2467071-image.jpg
    2467071-image.jpg
    84,1 KB · Ogledi: 394
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Jah časa gre nekaj, čeprav z večjimi batcih se čas samo podalšuje (večina izgube časa je pri segrevanju). Sam delam večinoma 10l batche oz. cca. 8l piva na koncu. Ko se navadiš na opremo in veš kako se bo stvar odvijali imaš itak vmes "prosti" čas ki ga lahko izkoristiš za kaj drugega, recimo popravljanje/pomivanje in pripravo opreme za naslednjo stopnjo.

Glede vreče ne vem kje si dobil info za "bombažno" tkanino ker je to prvi probem. Meni se bombaž ni obnesel, sem pa začel z vrečo iz starih bombažnih plenic (izpiranje 0, je.bal sem se 2h), potem bombažnega blaga za zavese (malce boljše izpiranje, bombaž vseeno vpije preveč vode) in na koncu sintetike dveh oblik. Najboljše se mi je obnesel "til", to je luknjasto sintetično (Poliamid) blago, malce bolj težko za šivat in pa hitro se strga če ga "zapneš" v kakšno ostro stvar, ampak glede ostalega deluje BP vsaj kar sem ga sam uporabljal.

Glede fitingov ne vem katere misliš, mogoče "camlock-e"? To so profi zadeve, za home uporabo je dovolj natični (barb) konektor in cev z ustreznim premerom ter če je potreba za fiksacijo objemka (z vijačnim metulčkom da ti ni treba iskat izvijača).
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Par komentarjev je bilo, da je bombažna ok
tongue-1.gif
Torej, da se prav razumemo, nekaj takega: klik ? Ni to pa že preveč luknjičasto da grejo zadeve čez? (kako pa imaš zdaj rešeno drozganje, še vedno z vrečo ali...?)

Nekaj čimbolj preprostega. Torej ja, nataknit cev, fiksirat z objemko, če sploh, samo ta "komad" ki bi ga prišraufal na pisker rabim - kater material mora bit (foodsafe?) ter kje dobit je vprašanje. ... hm, vidim da si delal tudi ti neko cirkulacijo, kako si pa pri sebi rešil priklop na drozgalnik?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Bombaž je vsaj po mojih izkušnjah no-go, sintetika pa mora bit tudi dobro prepustna če želiš normalno izpiranje. Tisto kar si linkal je najbrž ok, obstaja več variant (velikost mreže, trdnost materiala) ampak je pomojem več ali manj vse primerno. Zgleda mogoče da ima prevelike luknje, ampak sam slad se ko se napije dokaj dobro drži skupaj tako da prav veliko ne gre iz mreže. Sem pa sam mlel slad bolj klasično in ne preveč "mokasto" ker se je tudi to poznalo kot problem pri izpiranju. Aja BIAB sem delal prvih par 10 batchev na začetku, potem sem začel delat tudi velike batche in šel na zunanji drozgalnik ki sem ga potem posvojil tudi za male batche. Velikih batchev nisem nikoli delal v vreči.

Glede priklopa cevi (na drozgalnik, na lonec za kuhanje, pretočni hladilnik) enostavno uporabljabljam silikonske cevi ki jih samo nasadim na pipice oz. pri pretočnem hladilniku uporabljam klasične "push" cevne spojke. Na črpalki imam 10mm konektorje, na drozgalniku klasično plastično pipico (11mm) in pri loncu tudi 10mm nasadni konektor. Povsod uporabljam potem 9mm (to je notranji premeri, zunanji je 14mm - stena 2.5mm) silikonske cevi in dejansko nikjer ne rabim fiksirat z objemko ker itak paše na tesno.

Glede materiala, inox je najboljše, ok je pa tudi če je iz litine (medenina za vodovod) oz. ustrezne temperaturno odporne plastike (pri loncih kjer kuriš spodaj je sicer plastika bolj problem ker ima lahko površina tudi čez 100C).