OPOZORILO pred obrtnikom

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Zanimivo, sam renoviram, trenutno smo pri estrihih. Do zdaj je bilo vnaprej treba plačati le 30% za okna, ostalo vse po opravilu, vključno z materialom na dobavnico. Tip, ki je delal ročne omete je celo rekel, da bo prišel pokasirat na jesen.
confused-1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik Kara_Demz pravi:
Citat:
Uporabnik missangel pravi:
Pozdrav vsem skupaj,

rada bi vas opozorila pred obrtnikom MARKOM TRAVNIKOM, Jacht dom servis s.p.

To je odlična akcija!

Takega človeka, naj bo doo ali sp, je treba tako visoko obesiti, da ga bo cela Slovenija lahko videla. Bo pa treba tudi ustavo k temu spremeniti, sama od sebe se ne bo nikoli. To je tudi rak-rana naše ljube domovine, ki bo čez kak mesec postala polnoletna.

Naslednja zadeva : kje za vraga se plačuje vnaprej, razen v kupleraju
confused-1.gif
?

Če recimo zamenjaš okna, je treba večino plačat vnaprej, da jih sploh naročijo. Tolk o tem.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Se strinjam, v splošnem se pri gradnji daje avans v vrednosti nakupa gradbenega materiala, ker pač obrtnik ne more imeti tolikšne zaloge denarja, da bo zalagal za material.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.976
6.991
113
V tem primeru se zmeni tako, da stranka sama nabavi material ne pa da se obrniku da denar in ta potem popiha.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Najbolje je imeti resno firmo, ki ti da kot prvo predračun, potem se NAKAŽE avans ( če je že treba ), potem pa plača ostalo, ko je končano.

Jaz zahtevam avans samo če kdo blazno teži za popust, ker dobim še par % popusta na material če ga plačam v naprej. Sicer ima pa itak vsak resen obrtnik vsaj 30dni rok plačila za svojo robo.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Citat:
Uporabnik Kara_Demz pravi:

Naslednja zadeva : kje za vraga se plačuje vnaprej, razen v kupleraju
confused-1.gif
?

Če recimo zamenjaš okna, je treba večino plačat vnaprej, da jih sploh naročijo. Tolk o tem.

To ni res! Samo v kupleraju se plača vnaprej.

Poišči izvajalca, kot se šika in boš plačal takrat, ko bosta oba srečna : on in ti. Kakšen izvajalec del pa je to, če ne more sfinancirati zadeve, ki se je je lotil
confused-1.gif
? Z garancijo vred, za svoje delo. (sicer se napake običajno pokažejo šele kasneje...)

Tudi sam sem izvajalec, zato vem, kaj govorim. Tudi prijatelji, ki so v raznih obrtniških poslih, ne izvajajo predplačil, razen če je zaradi stranke same nujno. Takoj, ko je pa posel malo večji, ga moram celo sam zavarovati, če želim sploh sodelovati na natečaju.

Ljudje pa kot ovce
crazy1.gif
...

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Točno tako kot sta rekla zadnja dva. Pri takih obrtniških zadevah pa res nobena resna firma ne zahteva avansa. Kupujte pri firmah, ki so na trgu že nekaj časa, uporabite kdaj AJPES in BSI pa jih preverite potem pa z njimi delajte.

ZA babico je seveda hudo. Navajena poštenosti in jo seveda pričakuje tudi pri drugih. Probaj z dopisom od odvetnika, če ne pa obisk z nekaj kolegi in vzameš nekaj v protivrednosti. Sicer boste v prekršku ampak če boste dovolj "resno" nastopili vas verjetno ne bo upal gnjavit.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ajde, naštej mi renomirane proizvajalce oken in vrat, ki ti izdelajo in dobavijo brez plačila avansa. Vsaj delnega. Drugo pa je, če si montažer. Za storitev ti ne dam niti centa vnaprej.
Tudi če kupiš avto po naročilu (ne iz zaloge) zahtevajo ponavadi plačilo avansa. V kolikor avta potem ne kupiš, ode avans.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
No, bodimo pošteni. pri moji trditvi je treba izpostaviti še postavko:

4% popust pri plačilu 100% are. Drugače je najnižja ara 60%. Gre pa za znanega proizvajalca s Štajerske.

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Ajde, naštej mi renomirane proizvajalce oken in vrat, ki ti izdelajo in dobavijo brez plačila avansa. Vsaj delnega. Drugo pa je, če si montažer. Za storitev ti ne dam niti centa vnaprej.
Tudi če kupiš avto po naročilu (ne iz zaloge) zahtevajo ponavadi plačilo avansa. V kolikor avta potem ne kupiš, ode avans.

Termoglas, Rajmax, Stealum, tile so osebno pri meni preverjeni.

Daj, ne zajebavajte se s temi predplačili! Če je že omenjena kakšna ara, je za največ 10 % vrednosti posla, kot garancija za resnost. Vse ostalo je šarlatanstvo.

Pa dajte, ljudje, a mislite kdaj odrasti? Trg mora biti učinkovit in zrel. Po 18 letih obstoja je pa že čas za zrelost. Avansi so se jemali v 90 letih, ko je bilo pri nas resnično vse na začetku in se je tako rekoč prosilo za neko sodelovanje s stranko. S tem, da je bilo vsaj 70 % novodobnih podjetnikov "muha enodnevnica", ki so izkoristili priložnost in povzročili slabo voljo in nezaupanje. V glavnem so prodajali neko italjansko robo Ž klase, ali pa samo meglo. Zato me prav čudi, da je še kje kdo pripravljen plačati nekaj vnaprej nekomu xxx, kar tako!

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Evo točno tako. Ni razloga za avanse kar vsakemu. Sploh pa ne dam 100% avansa zato, da mi potem da 1 ali 2% več popusta.

Mimogrede pa avans sicer sam po sebi ni problem. Dokler sem zato primerno nagrajen (bistveno znižanje cene) in če je na drugi strani renomiran prodajalec, ki ima svojo zgodovino in ki nima finančnih težav.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
AJM, 3BM, MIK, KLI logatec... vsi hočejo avanse in so bolj "well known" kot pa tvoji...
@tistemu, ki je tudi iz foha... Bom pri tistih, ko ne zahtevajo zavarovanja naročil menjavo vseh oken in vrat z posebnimi stekli, nato pa bom tik pred montažo (ko me že obvestijo da imajo okna narejena) vso zadevo odpovedal, ker sem se pač premislil. Ti pa se [censored] z 20 nestandardnimi okni in toliko posebnimi stekli... Konec koncev nisem ničesar plačal še da bi bil na zgubi...

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
To seveda lahko narediš, ker si otročji. Verjetno tudi ne delaš s svojim denarjem. Kaj takega boš storil tudi morda enkrat, dvakrat, pa nič več.

A ti morda plačuješ predujem kar na roko, brez pogodbe? Veš, ko si enkrat sklenil posel, ga ne moreš več kar tako enostavno preklicati. Običajno to stane, ker so v ozadju že nastajali stroški. Tudi račun, ki ga dobiš po zaključku del je obvezujoč. Ali je morda pri tebi drugače ?

Čau

torcida_st

Pripravnik
6. okt 2007
509
0
16
Pri nas je problem ker veliko strank niti nima denarja za to kar naročijo in nato iščejo dlako v jajcu!
Zato obrtniki pač zahtevajo avans.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Vem da so stroški... Vendar jh imaš ti, jaz ne, če smo že na tem...Seveda se posel sklepa preko pogodb, naročilnic... Ampak povej mi, na kaj sem vezan če ne plačam predujema in zato dobim nek avansni račun? Preko ponudbe? Ponudba je neobvezujoča, predračun tudi... Obvezujoč je šele račun...

Pa saj nima veze. Vsaemu svoje.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Avansni račun dobiš za že plačano predplačilo.

Drugače se pa k ponudbi lahko doda stavek, da kupec sprejema ponudbo, kupec to podpiše (naročilnica) in s tem je sklenjena pogodba med naročnikom in izvajalcem, katero sta dolžna oba spoštovati.

halo007

Pripravnik
15. avg 2007
176
0
16
Glede na to, da gre za s.p. za katerega posle oseba odgovarja s svojim premoženjem predlagam, da ga prijavite policiji. Resno. Včasih pa tudi oni presenetijo...