Omejitev prenosa podatkov na mobilnem internetu m@

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Poglej, P2P ni generalno problematičen. Problematičen je pri 1% uporabnikov, ki P2P uporabljajo do amena, verjetno cel dan, vse dni v mesecu, imajo fini signal in vlečejo non stop. Jaz na P2P prek fiksne povezave ne pretočim več kot za 30 GB mesečno. Lahko pa bi bistveno več. Približno tako je pri P2P preko mobilnega prenosa podatkov. Problem so ekstremi. Pri klasičnem browsanju in neki zmerni uporabi P2P ni problem.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
V osnovi uporabniki niso krivi, krivi so marketingarji, ki so prodajali izredno omejeno tehnično dobrino kot neomejeno.
Ljudje samo vzamejo, kar se jim ponuja. V času DSL in optičnih priključkov, HD vsebin in p2p piratstva, vemo, kaj je aktualno.

In če nekdo ne bi prodajal limited reči, kot unlimited, problema ne bi bilo. Sedaj je pa jeza. Jaz sem vedno zagovarjal tezo, da niti na UMTSu, še manj na GSMu, ne moreš prodajati unlimited prenosa podatkov. Ali moraš omejit količino ali hitrost ali pa oboje skupaj. Če ne bo prej kot slej omrežje razgnalo, oz. bodo potrebne enormne investicije vanj, ki bodo presegale finančni izplen. Najhuje pa je, da lahko leecherji ubijejo ostale uporabnike omrežja, ki slednjega ne abusajo in zapovrh v blagajno operaterja prispevajo neprimerno več, kot leecherji.

Ampak vsaka šola nekaj stane.
wink-1.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
dol mi vsi kaj si ti misliš.... pač vas boli ker je začel tudi predragi mobitel omejevat vas uporabnike...
grims-1.gif

Tvoj preljubi operater pa svoje uproabnike tako omejuje ze od vsega zacetka
bonk.gif
...

Misliš da ne bo ponudil...Mogoč čaka zagon UMTS900
evil.gif

Mogoce pa tudi caka, da bo imel 300.000 uporabnikov (ali koliko je ze bila postavjena meja), kot ste lani trobili,d a se bo zgodilo
bonk.gif
...

Ce se bo slucajno zgodilo, da bo uvedel kaksen paket z "unlimited" porabo podatkovnega prenosa... sem rperican, da bodo splosni pogoji enako omejevali po "fair use" politiki ...
grims-1.gif

Nazadnje urejeno:

blue007

Pripravnik
6. feb 2009
612
0
16
Ravno decembra so operaterji povedali koliko uporabnikov porabi nad 1GB. Bili boste šokirani. Le 10.000 uporabnikov v celi Sloveniji (0,5 % vseh mobilnih uporabnikov). Koliko je šele tistih, ki porabijo nad 20 GB?

Tušmobil ima že od vsega začetka (pred 2 leti) maksimalni GSM/UMTS internet 20 GB in nikoli neomejeno. Glede vzdržljivosti omrežja je edini pameten operater.

Tudi jaz sem proti unlimited paketu, ampak v določenih primerih sem proti. Na podeželju kjer ni mogoč ADSL bi tistim uporabnikom omogočili unlimited internet. Poznam 2 podjetji, kjer ne morejo imeti ADSL/optiko in imajo Mobitel UMTS (na router povezanih 10 računalnikov). Me prav zanima kako bodo oni bili zadovoljni s temi splošnimi pogoji.

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Najverjetneje bi morali take uporabnike obravnavati individualno, konec koncev jih verjetno ni prav veliko. Malo težko si predstavljam, da bi prav veliko podjetij, kjer imajo 10+ zaposlenih, ki redno rabijo net, izbralo lokacijo svojih prostorov tam, kjer neta ni. Kot bi avtomehanik imel delavnico v peš coni ali pa bi ladjedelnico postavili v Kamniku.

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.547
297
83
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik Deky_ pravi:
dol mi vsi kaj si ti misliš.... pač vas boli ker je začel tudi predragi mobitel omejevat vas uporabnike...
grims-1.gif

Tvoj preljubi operater pa svoje uproabnike tako omejuje ze od vsega zacetka
bonk.gif
...

Misliš da ne bo ponudil...Mogoč čaka zagon UMTS900
evil.gif

Mogoce pa tudi caka, da bo imel 300.000 uporabnikov (ali koliko je ze bila postavjena meja), kot ste lani trobili,d a se bo zgodilo
bonk.gif
...

Ce se bo slucajno zgodilo, da bo uvedel kaksen paket z "unlimited" porabo podatkovnega prenosa... sem rperican, da bodo splosni pogoji enako omejevali po "fair use" politiki ...
grims-1.gif

a jst sem trobil da bo mel tušmobil 300.000 uporabnikov? in s čim ti mene povezuješ da delam na tušmobilu?

da ti samo povem nimam nobene povezave z tušmobilom ker sem zaposlen v podjetju Kolektor Liv Postojna...
wink-1.gif

Emaster

Guru
Izključen uporabnik
1. sep 2007
1.070
528
113
...v senci...
Citat:
Uporabnik blue007 pravi:
Tudi jaz sem proti unlimited paketu, ampak v določenih primerih sem proti. Na podeželju kjer ni mogoč ADSL bi tistim uporabnikom omogočili unlimited internet. Poznam 2 podjetji, kjer ne morejo imeti ADSL/optiko in imajo Mobitel UMTS (na router povezanih 10 računalnikov). Me prav zanima kako bodo oni bili zadovoljni s temi splošnimi pogoji.

...verjetno se bodo odločili za Tušeka...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Nihče ne pravi, da operaterji ne bodo poslovno pametni in takšnih uporabnikov zadovoljili, v kolikor jih bo dovolj. Se jim bo pač naredil večji paket z recimo 200 GB prenosa ali pa neomejenim prenosom in omejitvijo top hitrosti na 4 megabite v sekundi. Opcija je celo, da se jim pusti povsem neomejen internet, seveda po primerni ceni. Nekaj so poslovni uporabniki, nekaj pa torrentarji brez omejitev. Prvi bodo v primeru, kadar nimajo druge alternative, plačali tudi 100 ali 200 EUR mesečno za unlimited mobilni internet. Ne bodo ploskali od sreče ampak na koncu bodo to preživeli in plačali.

Nekdo prej je omenil marketingarje. Ja, so krivi, krivi pa tudi mediji in uporabniki, ki se za nakup odločijo tam, kjer jim z večjimi črkami piše unlimited. S tem tudi ostale operaterje postavijo ob zid in prisilijo v uvedbo takšne ali drugačne podobne ponudbe. Vsi pa vemo, kateri operater je v Sloveniji prvi ponudil unlimited in ga tudi prvi spremenil nazaj v omejen internet.

blue007

Pripravnik
6. feb 2009
612
0
16
Citat:
Uporabnik Emaster pravi:
Citat:
Uporabnik blue007 pravi:

...verjetno se bodo odločili za Tušeka...
bog ne daj. V vasi jih ima 10 naročnino na m@ umts, pa še avtocesta gre mimo 100 metrov. naj povem da je lokacija 500 metrov od bodoče industrijske cone. Po industrijski coni pa govori da bo TS igradil optiko. No že 10 let to priča
smile-1.gif
hudič če si na tromeji občin, in imaš telefonsko centralo v drugi občini ki se ti jebe zate.

mi čisto ustreza da mam samo jaz tuševo UMTS bazno, 20 GB pa 15 €. Sej eno podjetje je šlo na tuš, za m@ internet sem pa rekel da je najboljši in ni za zamenat
smile-1.gif

je pa mobitel umts vlekel v naši vasi že leta 2004. Sem mel prvi v vasi mobilni internet 5 GB za 41 €. to so bili časi. Takrat mi je umts vlekel 29%. to sem se jebu takrat da se povezava ni prekinla. Potem pa kar zadovoljivo vleklo s 87%. V vasi se spomnem ko so Telekomu fehtali če bodo nagradili omrežje za ADSL so rekli: ne ne bomo, za internet si vzemite mobitelov umts če ga rabite.

Nazadnje urejeno:

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Problematičen je pri 1% uporabnikov, ki P2P uporabljajo do amena, verjetno cel dan, vse dni v mesecu, imajo fini signal in vlečejo non stop.

Če je tem 1% oz. jih je kar več kot si upate priznati, ker v večini primerov gre za uporabnike, kateri nimajo možnosti uporabe druge možnosti dostopa do interneta, ga pa uporabljajo v polnem smislu besede, in zato uporabljajo to kvazi alternativo in kar je najpomebneje tem boste vi omejli njihovo povprečno uporabo torej po vaših SPU bodo imeli pravico terjati, da jim raven zagotovite nazaj na njihovo povprečje
grims-1.gif
, razen v glavah omejencev.

Primer, če je nekdo od samega začetka prenašal po 700 MB in sedaj kar na enkrat pade na 20 MB, se to smatra, da se več ne zagotavlja ista raven kakovosti storitve za katero se računa takšnemu uporabniku 29€ ali pa recimo 19€ in v tem primeru je ponudnik dolžan ustrezno znižati mesečni račun
cheer.gif
. Če ne veste kako, povprašajte kolege malo na Siol-u, vam bodo oni razložili zadeve ob pomoči zveze za varstvo potrošnikov.

Ste oglaševali in še zmeraj oglašujete neomejeno?

Ali je uporabnik vlekel kot norc 700 MB na mesec konstantno?

Ste ga začeli omejevati za isti mesečni znesek na 20MB?

Ste si vzeli za merilo omejevanja, odstopanje od mesečnega povprečja?

V kolikor so odgovori na zgornja vprašanja DA, potem boste dolžni naročniku vrniti storitev na isto raven ali pa primerno znižati mesečni račun
evil.gif
.

Sicer pa nikjer ne piše v vaših SPU, kdo kaj sme in kaj ne sme izvajati na netu.

Vse kar mora naročnik narediti je to, da se naredi neumnega ter enostavno poda prijavo ter nato še povsem opravičeno reklamacijo računa, po novem ZEK-om lahko tudi ustno poda reklamacijo, člena nebom omenjal po katerem se lahko sklicuje
grin1.gif
.

Lp.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Dekster pravi:
Primer, če je nekdo od samega začetka prenašal po 700 MB in sedaj kar na enkrat pade na 20 MB, se to smatra, da se več ne zagotavlja ista raven kakovosti storitve za katero se računa takšnemu uporabniku 29€ ali pa recimo 19€ in v tem primeru je ponudnik dolžan ustrezno znižati mesečni račun
cheer.gif
. Če ne veste kako, povprašajte kolege malo na Siol-u, vam bodo oni razložili zadeve ob pomoči zveze za varstvo potrošnikov.

Ste oglaševali in še zmeraj oglašujete neomejeno?
confused-1.gif

Ali je uporabnik vlekel kot norc 700 MB na mesec konstantno?

Ste ga začeli omejevati za isti mesečni znesek na 20MB?

Ste si vzeli za merilo omejevanja, odstopanje od mesečnega povprečja?

Dekster, od kod ti cifre 20MB in 700MB?

Glej, v paketu Džabest dobiš 1GB že zraven paketa, prav tako je poseben Internet L paket z 1GB za 20€. Pred tem sta bila na voljo še Itak internet L (5 GB) za 13,90€ in Itak internet XL (50 GB) 27,90€.

Kmalu po uvedbi Itak internet XL je bil uveden paket Neomejeno za 29€. Paket Itak internet XL je bil kmalu ukinjen in zamenjan z neomejeno. S tem se razume, da dražji paket ne vsebuje manj.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Obesi se na prvo besedo njegovega posta...
wink-1.gif
Misliš, ker je napisal "primer"? Tu gre za najmanj 100x večje količine od navedenih 700MB.

Če bi uporabnik "uporabnik vlekel kot norc 700 MB na dan konstantno", ne bi porabil polovice zakupljenih količin starega XL paketa. Tu gre za povsem drug razred velikosti in je primer zato zgrešen.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Dekster, splošni pogoji, ki začnejo veljati 1. 4. 2010, vpeljujejo pravico operaterja, da uveljavlja fair usage policy, natančne dikcije, kaj je fair usage, v teh pogojih ni. Konkretno bo definirana v pogojih posamezne storitve. Ti ne bodo začeli veljati 1. 4. 2010 ker bi sicer že morali biti objavljeni. Po zakonu se morajo spremembe objaviti 30 dni pred uveljavitvijo in to bo tudi storjeno. Naročnik lahko v teh 30 dneh do uveljavitve sprememb odstopi od pogodbe, ne more pa zahtevati prejšnje cene in podobnega kar pišeš.

1% je en odstotek. Zelo malo je ljudi brez opcije kabla, optike ali ADSL, ki imajo 3,5G signal. Kjer ni žic pogosto tudi ni večjih krajev, ki bi se jih splačalo pokriti s 3.5G. Na področjih z majhno gostoto prebivalstva pa se UMTS praktično ne gradi. Za te kraje je rešitev kvečjemu UMTS 900, ko bo enkrat na voljo.

Dekster

MOBITEL PR
8. apr 2009
995
0
16
Ljubljana
Citat:

Dekster, od kod ti cifre 20MB in 700MB?

To je bilo mišljeno samo kot primer, lahko so cifre tudi bistveno višje oz. tolikšne, da jih začne operater omejevati.

Bistvo tega je to, da če je nekdo od samega začetka, uporabe mobilnega interneta dosegal oz. prenašal enormne količine podatkov in sedaj kar na enkrat začel to povprečno uporabo takšnega uporabnika operatr omejevati, se to lahko komot smatra za takšnega userja, da mu operater za mesečni znesek ne zagotoavlja več storitev, dokaz za to je mesečno povprečje prometa
wink-1.gif
.

Zato je za takšnega uporabnika bistveno bolje, da terja nižji mesečni račun od operaterja, za kar ima podlago, če se slučajno zgodi omejevanje, kot pa prekine pogodbo, kar je v tem primeru za operaterja seveda bolje, zato pa se razlaga na veliko., češ če ti ni dobro prekini pogodbo
bonk.gif
.

Kar seješ to žanješ,pravijo starejši.

Lp.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
A si kaj pil zadnje dni?

Operater da ven nove splošne pogoje in pogoje uporabe storitev. Definira fair usage. Naročnik ima 30 dni časa, da enostransko odstopi od naročniške pogodbe, če mu novi pogoji niso všeč. Prav zato morajo biti vse spremembe objavljene 30 dni pred uveljavitvijo. That is it. Ti pa bluziš o nekakšni povprečni mesečni porabi ipd. Pa še pri tej bi lahko operater rekel: naročniki tega in tega paketa mesečno v povprečju prensejo x,xxx GB podatkov. Ampak to napako je naredil Simobil, ki ni konkretno opisal, kje je tista količinska meja fair usage policy. Lahko si povsem prepričan, da Mobitel te napake ne bo naredil. Pa tudi v to, da bodo vsi, ki jih bo zanimalo, lahko 30 dni pred dejansko uveljavitvijo spremembe o tem prebrali vse. Ker še nič konkretno ni objavljeno je jasno, da to še ne bo kar jutri.

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Si.mobil je tudi po uveljavitvi omejitve ostal korekten do strank in tudi kasneje upošteval pritožbe s strani presežnikom ter jim dovolil odstop od pogodbe brez pogodbene kazni. Korektno in najverjetneje v obojestransko korist.
smile-1.gif

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
po novih SPP-jih lahko odstopi ja...točka 3.15 iz SPP-jev...

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
po novih SPP-jih lahko odstopi ja...točka 3.15 iz SPP-jev...

Kar pa ne pomeni, da ni treba v tem primeru plačati razlike za subvencionirane telefone, modeme in ostalo šaro. Samo pogodbene kazni je fraj.