Tale tema mi je zelo zanimiva. Rad bi pristavil nekaj besed kot lokalec, o katerih ima kravakonj toliko za napisati:
- črnci, Judje in podobni nimajo čisto nič skupnega s Cigani
- Cigani so se iz družbe izločili sami, in to s kriminalom in nasilništvom, ki ga začnejo nad sošolci izvajati že v 1. razredu osnovne šole. Kdo bo sprejel za prijatelja nekoga, ki ga je pretepal v razredu? To se stopnjuje do prekinitve šolanja, ki se v najboljšem primeru zgodi v 5-6 razredu. Deklice že malo prej, saj se v starosti 12-13 let poročajo. Vem iz prve roke, sosedovega mulca, ki je v 8. razredu, sem hecal, če gre na dekliščino. Je zdaj jasno, zakaj se ne družijo z ostalimi člani družbe?
- jasno je, da je za to kriv tudi vpliv njihovih staršev ter domačega okolja, saj, kot pravi pregovor, zgledi vlečejo, zlasti pa slabi zgledi. Malo preprodaš, kaj ukradeš, otroke začneš štepati pri 13 letih za socialno podporo,... A ni to lajf?
- njihovi starši so imeli enake pogoje za šolanje, kot jih imajo zdajšnji cigani v OŠ. Obnašali so se identično, kot se zdaj tile, le da jih je bilo številčno manj. Res pa je, da je vsaj moški del občasno odsoten zaradi prezimovanja na Dobu.
Zdaj in tukaj pa napiši, kravakonj, kaj naj bi lokalci naredili za to, da se problem reši? V šolo ne hodijo, ker se jim ne zdi vredno, v službo ne hodijo, ker se jim to ne izplača zaradi prevelikih socialnih pomoči, lokalna skupnost jim ureja naselje, vodovod, elektriko, prodaja parcele po ceni, o kateri lahko ostali člani družbe le sanjamo, plačuje vrtce, ... Ja, vse to dela lokalna skupnost, preberi si kaj člankov na to temo. Kaj bi še ti rad? Mislim, da si le en od brezveznih provokatorjev, ki pametuje tule na forumu. Dokaži, da to nisi, s tem, da boš napisal konkretne predloge, kaj naj lokalna skupnost naredi, in to brez nekih citatov direktiv ter statistik od 100 let nazaj. Napiši zato, da boš boljši od ostalih, ki so predlagali kakršnekoli že metode. Jaz ne bom, ker se mi ne zdi vredno več razmišljati o skupini kriminalcev, ki pač živijo v soseski. Večina tukaj jih le prenaša, ker so pač tu, stikov z njimi pa zaradi njihovega obnašanja v preteklosti in zdaj nihče noče imeti. Kar obesi se na to, da jih kao mi izločamo, čeprav cigani začnejo s svojim izločanjem iz družbe že zelo zgodaj.
LP!