Tako ponavadi izgleda usedlina če uporabiš irish moss. Pri meni skoraj vedno izgleda nekako tako z US05. Ni pa nekega pravila, včasih je kvas sprijet v gruče, včasih tekoč itd. Sem imel tudi že 2 cm debelo trdo peno na gladini po 4 tednih fermentacije in se nikakor ni hotelo posesti na dnoŠe slika, kar je ostalo na dnu fermentorja po pretoku v secondary fermentor...
Seveda gre za cold break (ne hot cold break). Sem se pri pisanju zmotil in očitno nisem zbrisal. Ne vem pa, zakaj ne morem urejati svojega sporočila. Komu kaj jasno?V bistvu zgleda kot hot cold break, kar je posledica irish mossa. Ampak to se zgodi pri ohlajanju pivine. Jaz v fermentorju česa podobnega še nisem videl. Vseeno menim, da tole ni okužba. Glede na to, da delci plavajo, predvidevam, da cold crasha nisi delal. Če bi ga, bi se vsi večji delci posedli na dno in ne bi plavali.
Menim, da je vse OK.