Rjava je več pomenihKo bi bila vsaj malo zelena ta agenda...ne pa da je pod črto bolj rjava kot da nebi nič tikali.
Rjava je več pomenihKo bi bila vsaj malo zelena ta agenda...ne pa da je pod črto bolj rjava kot da nebi nič tikali.
Liti elementi so trdnostno mnogo slabši kot kovani, stiskani...Primerjama ceno pleha in ceno gigakasting aluminija. Pusti ti zdaj steklene strehe, ki btw tudi niso poceni in so dražja kot pleh. Glej še vedno velja kar sem napisal. Ne bodi pameten no bolj kot cela industrija. Ko bo VW vsaj približno toliko ID-jev prodaj kot Tesla trojk in Y-lonk bodo pa takoj na gigi. Ne skrbi ti na to.
Avto bi bil za omdlet, ce bi to stalo 50k, tako pa easy Pass.Včasih si omedleval ob takšnih novicah, zdaj pa samo nekaj suhoparnih besed?
ja, bogo je vse skup.
Avto bi bil za omdlet, ce bi to stalo 50k, tako pa easy Pass.
brezveze v zadnjih 10 letih govoriti o ekologiji, ko nam eno državo preč padajo bombe... Kdo tam meri CO2?Rjava je več pomenih![]()
Zakaj nebi mel? Vedno pa se vprašam, če je smiselno.Saj nikoli nisi imel za novega. Malo rabljena premija iz nemčije? Na to si omedleval leta in leta. Kaj se je zgodilo?
Super zapisano.Malo poenostavljate situacijo. Najbolj je v temo brcnil darjan, kot smo že navajeni. Pa tudi gigacasting by sajkek je daleč od edinega razloga.
Glavni razlog za probleme evropske industrije je vsekakor kitajska konkurenca s svojimi nizkimi cenami in s kopico modelov, s katero so poplavili trg. Malo spominja na trg pametnih telefonov, ko so prvi kitajski modeli z duhovitimi cenami prodrli. Pa poglejte, kje so cene danes. Cene, ki jih dosegajo kitajci (z malo, ker govorim o avtih), so posledica vertikalne integracije, ko se praktično celoten avto proizvede v istem podjetju, ki ima popoln nadzor nad dobavno verigo. Če dodamo še državno podporo, so njihove cene za evropske proizvajalce nedosegljive. Sem seveda paše tudi gigacasting, ampak ta ima smisel šele v ogromnih serijah istega izdelka, da pride do ekonomije obsega, ko se stroški investicije razporedijo čez celotno serijo in s tem zelo zmanjšajo.
Drugi razlog je, da so evropski proizvajalci pozabili na svoje tradicionalne konkurenčne prednosti. Nekoč je višjo ceno opravičeval hud dizajn, dobra kvaliteta in seveda napredna tehnologija. Ker so pa evropske firme želele na račun kupcev dvigniti prihodke (spomnimo, BMW šef je dal pred leti cilj, da s poprodajnimi storitvami dvignejo prihodke za 30 %), kar je šlo na račun kvalitete (predvsem programirane vzdržljivosti in življenjske dobe), so jim kupci zaradi premijskih cen pokazali sredinec.
Tretji razlog je EVolucija (tu je darjan klasično brcil v temo). Evropejci so se EVolucije lotili v duhu klasične ekonomske teorije, ko early adopterji plačajo premijo za zgodnjo uporabo tehnologije, in da v novi veji razvijajo premijske izdelke, ker so tam marže največje. To je delovalo v času zgodnje Tesle, ker ni imela resne konkurence. Ko so se v igro EV vključili Kitajci s poceni izdelki, je to spravilo Evropo na kolena. Imamo kup ogromnih in hudo predragih modelov, ki ne grejo v promet, ker bi evropejci še vedno pobirali smetano v smislu marže, a trg tega ne dopušča več. Skratka, za tak pristop je Evropa zamudila vsaj za desetletje, če ne več, pri čemer zdaj plačujejo ceno za vse strateške napake, ki so jih v tem času sproducirali. Kot navijanje cen med korono v pričakovanju, da to ni začasni odklon, ampak nova realnost. No, tu jim je trg spet pokazal sredinec. In smo danes, kjer smo. Celotna evropska industrija se bo morala prestrukturirati, če hoče postati konkurenčna, in začeti delati avte za nižji srednji sloj (ker pravi srednji izginja), sicer se bojo dokončno potopili.
Če se jih polni ponoči, EVji niso poseben faktor.Mene pa zanima, kaj pravite vi EV verniki, 18 let je tele teme, koliko se je naredilo v teh 18 letih na elektroenergetski infrastrukturi?
Zadnjič sem šel s prodajalcem v firmi na eno konferenco. Nas je on peljal s C klaso karavan. Tudi cen ne poznam, ampak zelo na pamet, ziher čez 50 kosov. Morda 70?Super zapisano.
Glede drugega (padca kvalitete ne samo na avtomobilskem področju, ampak na vseh) je tole izjemen video. Je dolg, ampak se ga splača pogledati. Enshitification. Namesto, da bi služili z ustvarjanjem nove vrednosti za kupca, so se usmerili v izvlek vrednosti iz produkta, ker je to pač lažje in bolj donosno. Kupci nismo imeli izbire na avtomobilskem področju, do Kitajcev. No, sedaj jo imamo, rezultat je pa jasen. Če že itak dobiš shit, boš pač (vsaj kratkoročno) pač kupil poceni shit.
Tukaj (sem linkal direkt na ta timestamp) si lahko pogledate direkten rezultat tega kot primerjavo med več kot 30 let starim 190 in novo 150.000 eur vredno S klaso. Moj pri avto Yugo ni tako čričkal.
Cja nisem vozil, ampak sem pa lani vozil CLAja z 1.3 (se mi zdi) turbo motorjem in samodejnim menjalnikom. Avto je imel 2000km, noter pa štiri zelo glasne čričke med vožnjo. Materiali itak poden, kombinacija pogona pa tako neuglajena, da nisem mogel verjeti. Cena 50.000.Zadnjič sem šel s prodajalcem v firmi na eno konferenco. Nas je on peljal s C klaso karavan. Tudi cen ne poznam, ampak zelo na pamet, ziher čez 50 kosov. Morda 70?
Na avto nimam pripomb (hvalim vrata prtljažnika, ki se odpirajo tako kot na superbu!), ampak mi je bilo pa smešno, kakšen fake leder so mu dali noter. Grozno, plastika. Standardleder v trideset let stari petici (doplačilo 4500 DEM) je bil monogo, mnogo boljši. Ni bil noben čudež, ampak bil je zaresen leder iz prave krave.
Napa leder iz 35 let stare petice je pa tako zelo drugačen, da mu ga sploh ne bi upal pokazati, ker bi človek popizdil in šel dol iz Švabov...