Realni doseg bo bolj 250 in 350 km, uporabni torej 200 in 300...Predstavljen je bil id2 oziroma id polo, cena od 25.000 eur za vstopni model do 35.000 eur za model z najvišjo opremo
![]()
To je prvi popolnoma električni volkswagen polo
Od blizu smo si ogledali in spoznali prvi električni polo. Ta nosi oznako ID, oblikovno pa se vrača k poznanim potezam klasičnih hišnih modelov. Na voljo bo v treh različicah z razponom moči od 85 do 155 kW (od 115 do 211 KM) in baterijama kapacitete 37 ali 52 kWh. Osnovni model bo s subvencijo...www.avto-fokus.si
cupra sicer bolj hudaDejmo se znebit tega mita. Nobene (litijeve) baterije ni priporočljivo polnit na 100% (karkoli že teh 100% pomeni v pogledu bruto/neto). LFP MORAŠ vsake toliko polnit do 100%, drugače se ti "dekalibrira" (če jo vsak dan recim polniš samo do 80%, znaš po par tednih kar naenkrat fiktivno izgubit 20% kapacitete, recimo s 30% ti bo padla na 10% v 1km vožnje ....).Cenejši ima LFP baterijo, ki jo lahko polniš do 100% vsakič, torej vsaj nekaj dodatka, je pa 37kw v takem avtu nekam malo, kitajski city avti imajo večjo baterijo
Veliko baterijo rabiš za 1x leto na Pag.No enkrat se strinjam z darjanom. 10 let star i3 sem polnil vedno do 100%. Tko na ene 2 dni. Danes ima realno ene 10% manj dometa kot je bilo pri novem. In 200 km dometa za mestni avto ni prav nič kislo. Zdaj imam večjo baterijo, polnim od 40 do 70% in se sprašujem zakaj rabim tako veliko baterijo?
Realno so celice teh baterij narejene za cca. 5000 ciklov (tam od 3-6k so uradne številke) za do 70-80% originalne kapacitete pri 100% polnjenju, to je več kot je povprečna življenska doba vozila. Če polniš vedno na polno pa menjaš avto na 10 let ne boš opazil razlike. ImJONo enkrat se strinjam z darjanom. 10 let star i3 sem polnil vedno do 100%. Tko na ene 2 dni. Danes ima realno ene 10% manj dometa kot je bilo pri novem. In 200 km dometa za mestni avto ni prav nič kislo. Zdaj imam večjo baterijo, polnim od 40 do 70% in se sprašujem zakaj rabim tako veliko baterijo?
Ja ti si zakompliciral kot ponavadiRealno so celice teh baterij narejene za cca. 5000 ciklov (tam od 3-6k so uradne številke) za do 70-80% originalne kapacitete pri 100% polnjenju, to je več kot je povprečna življenska doba vozila. Če polniš vedno na polno pa menjaš avto na 10 let ne boš opazil razlike. ImJO
Moj prispevek je bil samo v temu da se LFP lahko polni do 100% ker se tega pri NMC pa ne sme. Bistveno je da se oba tipa baterij lahko polni do 100% če pač rabiš polno kapaciteto, LFP se pa MORA polnit do 100% če hočeš da deluje baterijski sklop ok. NMCja pa ni potrebno NIKOLI, koneckoncev imaš te baterije večinoma v hibrdih kjer ciklajo celo življenje med 30-70% (nikoli ne gredo do 100% in nikoli do 0%).
Za mestni avto je 200 ok. Polo pač ni mestni avto. To samo.No enkrat se strinjam z darjanom. 10 let star i3 sem polnil vedno do 100%. Tko na ene 2 dni. Danes ima realno ene 10% manj dometa kot je bilo pri novem. In 200 km dometa za mestni avto ni prav nič kislo. Zdaj imam večjo baterijo, polnim od 40 do 70% in se sprašujem zakaj rabim tako veliko baterijo?
U sam polnjenja je pa bilo... In strategijeVeliko baterijo rabiš za 1x leto na Pag.
Tak pravi smetana Alterja.
Sicer sem pa jaz uspel priti z 59 kwh baterijo na Cupri Born do Portugalske.
Za nazaj pa še študiram kak bo.
Strategije v smislu čim manj plačat ja, V smislu priti pa niti ne, ker polnilnic je dovolj.U sam polnjenja je pa bilo... In strategije
Verjetno lazje kot ce bi sel proti "Turčiji" .Hudo, mal opisa po končani poti kako je šlo?
Nisem kompliciral, po novem avti z litijželezofosfatnimi celicami sami komplicirajo. Recimo renault twingo kot trenutno top "modna muha" javi da rabi polnjenje na 100% ker drugače ne ve koliko ima kapacitete. Vmes ga mirne vesti lahko polniš do 80%. Je pa veliko avtov na trgu ki te funkcije nimajo in znaš ostat na cesti (ker ko pride do padca napetosti v lifepo4 bateriji pomeni da si na zadnjih 10-5% ... če ti kaže minuto prej 50% je malo problem).Ja ti si zakompliciral kot ponavadi