Okolju prijazni avtomobili

LarryClay

Guru
10. feb 2023
1.833
1.797
113
Kar se danes sliši, kot znanstvena fantastika, čez 20 let ne bo.
V naslednjih 10ih letih bodo paneli na isti kvadraturi proizvajali 2x štroma, pa bili dramatično cenejši kot danes.
Baterije so pa tudi v strmem padu cene merjeno na kWh kapacitete.

Največje ekonomike bodo pa itak imele velike solarne elektrarne uparjene z velikimi baterijskimi hranilniki.

• Haha
  • Všeč mi je
Reactions: darjan in mosseero

sad

Guru
24. avg 2007
23.065
11.871
113
V naslednjih 10ih letih bodo paneli na isti kvadraturi proizvajali 2x štroma, pa bili dramatično cenejši kot danes.

Največje ekonomike bodo pa itak imele velike solarne elektrarne uparjene z velikimi baterijskimi hranilniki.
A je tebi jasno, da ti nobena baterija in sončne celice ne pomagajo vsaj cca. 3-4 mesece, ker ni sonca? Jaz sem imel januarja pokritih 20% porabe. Od tega je bilo še par dni v štuku pridelave praktično 0.
Drugo je Kalifornija in ostala podobna podnebja.
Ko boš iznašel sredstvo za hranjenje el. energije za pol leta in več, potem se pa oglasi.

Pi…, sanjači se množite kot uši.

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.898
10.931
113
A je tebi jasno, da ti nobena baterija in sončne celice ne pomagajo vsaj cca. 3 mesece, ker ni sonca? Jaz sem imel januarja pokritih 20% porabe. Od tega je bilo še par dni pridelave praktično 0.
Drugo je Kalifornija in ostala podobna podnebja.
Sej veš da ne prebije, kot meni tam z zlato žlico. Zdej so najdl novo mantro, baterije.

• Wow
Reactions: jonny77

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
21.660
13.559
113
kod Džej-Zija
Pa zdaj zdaj bomo izumili novo fiziko, ko bo panel dal 2x več štroma kot sedanji. Samo še malo, tudi črvine in teorija vsega so praktično za ovinkom.

P.s. Energija prihodnosti je v fuziji, in ko bo to doseženo, noben panelov tudi povohal ne bo več.

• Všeč mi je
Reactions: Anubis in MrDaco

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.006
8.111
113

Govori pravljičar (bi lahko rekel še kaj bolj žaljivega). Paneli so se v desetih letih res precej izboljšali a nikakor ne 100%, v naslednjih desetletjih se bodo pa le nekaj procentov. Če pa bo že bistven preskok v materialu, bo spet cena poskočila. Proizvodnja pa bo dvakratna, le če se kaj čudnega ne zgodi na soncu. Potem te proizvodnja elektrike ne bo več skrbela. Pocenili pa so se, to pa je res. Sploh ker kitajci ne vedo kaj bi z njimi, skladišča so pa polna.

kalbo

Guru
7. okt 2013
20.898
10.931
113
:bonk: :valjamse:
Ja, očitno.
Amapk dejstvo, da lpp nima argumenta proti BEV busom, drži.
V bistvu ga ima, omejitve omrežja. Rešljivo s kombinacijo s tramvajem, metrojem, pol bi pa komot manjke pokrili z baterijskimi busi. Pa seveda bi mogu bit LPP dosti frekventnejši tudi v obmestne kraje, pol pa mnogo več ljudi ne bi mel argumentov proti JP. Seveda to stane, sam če se že gremo ekologijo.

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.537
921
113
EU
Jaz v Ljubljani rajši vse drugo uporabim kot pa avtobus, peš, kolo, avto, tudi car sharing VSE sam ne LPP. Povsem drugače kot pa v drugih evropskih mestih, kjer mi na kraj pameti ne pade, da bi se po mestu vozu z lastnim avtom. Ga lepo pustim nekje na obrobju in pičim na metro ipd.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
55.789
7.465
113
Pa vsaj se 100kwh baterij.
Pa ne pozabit da nimam TC.
Ce bi imel TC, bi tudi 2x visje (zgornje) cifre bile premajhne.
Ja baterije so ze zdaj smesno poceni…lahko vzames rabljene od S kjer dobis 120 netto za 5 ali se manj, ali pa nove lpf za 50€ po kWh, sem pa ravno vceraj videl nek catl, mislim da, produkt 30 pa nekja kWh za 2800$

CLIO15

Guru
1. nov 2007
15.234
5.247
113
Pa ti o kombijih, jaz pa o osebnih avtih, saj poceni dizla ni več na voljo, vse je 30000€ in več.