Okolju prijazni avtomobili

Robert

Guru
21. jul 2007
2.709
543
113
Tolmin
Vsi, ki imate teslo in nizate porabe - je to prepisano iz BC ali dejansko izracunano med tem koliko kwh ste notri vlili in koliko km naredili. Razlika ni tok majhna...

In koliko je magična meja za nizanje subvencij? Prodaja EVjev gre pri nas vztrajno gor.
Nimam original Tesle ampak "Teslo za siromake" ampak merim porabo na vtičnici in na polnilnici (za siromake) in razlika med BC in Shelly je občutna.
Je kar nekaj razlike med Bruto in Neto kWh ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
15.287
7.707
113
Trenutno po 2 polnjenjih 94,5%. Sem upadajtala teslamate in nisem preverila, da bi je res backup naredilo. Vse je slo v maloro...

Drugace BC: 3984kWh
Tesla app: 4762kWh
Polnilnica: 4818kWh

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.489
7.807
113
pri taščici
Takole bom rekel
Mokre sanje o 300k cez 5 let. Razen ce bodo bistveno cenejsi od ICE.
Zanimivo da nikogar ni in ne skrbi 300k toplotnih črpalk. Ki pozimi delajo 24/7.
Avto se fila v povprecju recimo eno uro dan. Rrs da z vecjo močjo kot TC, ampak... Saj se ne filajo vsi istočasno.
Ce pa bodo ljudi s casovnimi bloki in cenami elektrike "prisilili" da bodo vsi filali za vikende ponoči, si naj pa zaslyge za preobremenitve pripisejo sebi.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.251
2.246
113
Mene bi strašno zanimala računica 300k do 2030.
Zdaj jih ni na cesti omembe vredno. Če dosežemo delež 10% prodaje letno, je to okrog 6k vozil

• Všeč mi je
Reactions: mtl

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.938
816
113
www.jernej.org
Ja, sam kolaps v hudi zimi se bo zgodil zaradi TC in ne EV.
TC v pol leta porabi več elektrike kot EV v celem letu.
To je pa zelo pavšalna izjava. Jaz vem, da moj avto v celem leto porabi več elektrike kot sestrina toplotna črpalka (ki ima dobro izolirano hišo s talnim ogrevanjem). V drugi skrajnosti pa v naši 40 let stari hiši, kjer se grejemo na radiatorje, toplotna črpalka v celem letu porabi cca 5MWh, avto pa cca 4MWh. Pa po prebranem delam manj kilometrov od tebe. Toplotna črpalka redko pride čez 2kW... avto pa na 3 faznem polnjenju vleče minimalno 4kW.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.816
7.301
113
Pusti sebe, Hanzi govori povprecno. Povprecno slovenec dela cca 30km dnevno, TČ pa vsak nekje enako…

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.489
7.807
113
pri taščici
To je pa zelo pavšalna izjava. Jaz vem, da moj avto v celem leto porabi več elektrike kot sestrina toplotna črpalka (ki ima dobro izolirano hišo s talnim ogrevanjem). V drugi skrajnosti pa v naši 40 let stari hiši, kjer se grejemo na radiatorje, toplotna črpalka v celem letu porabi cca 5MWh, avto pa cca 4MWh. Pa po prebranem delam manj kilometrov od tebe. Toplotna črpalka redko pride čez 2kW... avto pa na 3 faznem polnjenju vleče minimalno 4kW.
Pa pejmo v drug ekstrem. Sosedova TC porabi cca 10MWH, moja DVA EV pa skupaj cca 6. Od tega doma slaba 4.5.
Od katerih verjetno vsaj 3MWh nafilam direkt iz sonca (ko sije sonce, ponoči filam samo pozimi ce vec dni zapored ni sonca). Koliko potem jaz obremnjujem.omrezje s polnjenjem EV? (Redko kdaj polnil s 13A, obicajno z 10A, kar je ob soncnem vremenu lepo pod proizvodnjo, ki je pri 15kwp elektrarni lahko preko 20A

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Hanzi

Guru
27. jul 2007
49.489
7.807
113
pri taščici
Glede mojega obremenjevanja omrezja,
2xEV in dve gospodinjstvi na indukcijah, pa ima CB med 5 in 10kw.
Sosedova hisa z eno TC, enim gospodinjstvom (brez elektricnih kuhalnih plosc/plin) ima casovne bloke mislim da nekje med 7 in 10.
4-5kw za TC ni nic posebnega. S temnda ima ogrevanje sanitarne vode nastavljeno med 2-4 uro popoldan kp je obicajno vsaj nekaj 100w od skoraj 16kwp SE

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.938
816
113
www.jernej.org
Verjamem, da obstajajo ekstremi. Zato sem pa napisal, da je tvoja izjava preveč pavšalna. Toplotna črpalka lahko v pol leta porabi več kot EV v celem letu... ni pa nujno. Sploh ne pri modernih hišah. Če si v neko staro bajto brez izolacije zmontiraš toplotno črpalko, imaš pa primeri, ki ga opisuješ. Jaz doma avto filam med 22:00 in 6:00... ker je takrat najceneje. Ko sonce sije, me večinoma ni doma (razen za vikende in praznike).