Okolju prijazni avtomobili

Steve

Guru
13. avg 2007
10.184
2.157
113
Jap, globok spanec na lovorikah. Stare modele face liftajo in mislijo da so bolj pametni od cele preostale industrije, ki bruha ven nove modele mesečno.

Bojda pride naslednje leto model 2 ven. Elon je rekel. Torej verjetno okrog 2030

Steve

Guru
13. avg 2007
10.184
2.157
113
Ja saj tu nekje je cena zdaj s subvencijo. Približno toliko stane dobro opremljena Octavia, ki jih je kot listja in trave. Zakaj se potem tesla ne prodaja kot octavia, ki je roko na srce, kar soliden avto? Ker ima napačen pogon.
In to jaz trdim že ves čas....ni cena problem, folk preprosto noče evjev. Ves EV hajp pa temelji na predpostavki, da ko bo cena izenačena z ice, bo raja samo še evje kupovala.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
54.530
7.261
113
Snapshot electric vehicle sales in Jan-May 2025 vs Jan-May 2024, YTD %

– Global: 7.2 million, +28%
– China: 4.4 million, +33%
– Europe: 1.6 million, +27%
– North America: 0.7 million, +3%
– Rest of World: 0.6 million, +36%

Us of A se pac se ni opomogla musk trump debakla.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.184
2.157
113
Lepe številke, ob katerih ev manijaki omedlevate. Zdaj pa izključimo kitajsko, ki je anomalija in poglejmo malo globlje:

Prodanih vseh avtov na svetu v tem obdobju: 22 mio
Od tega EV: 2.8 mio

Kar je dobrih 10%. Polovica tega so forsirani nakupi na firmo, ostala polovica privat nakupi, ki se brez subvencij v veliki večini nebi zgodili.

Ob vsem tem smo na 10%. In to bi naj bil neki dosežek? Predvsem pa, kako bomo s tem polžjim tempom, prisilo in subvencijami prišli na net zero, carbon free, bla bla bla?

Predvsem je zanimivo tisti rest of the world, kjer se proda skoraj nič EV. Ta zajema namreč 2/3 svetovnega prebivalstva

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in MrDaco

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.176
329
83
Game over za tvojo kitajsko jajco mogoče, ki še je kitajci nočejo.

Drugače pa bjorn lahko dela tudi 2k km pod štandgasom, realnost pa izgleda malo drugače.

Čisto slučajno ima zdaj znanec Y long range, 3 leta staro. Po darjanovo je degredacije ravno nekje 0.0005%.

Vožnja 550km iz A do Rovinja - 2x polnjenje vmes, sicer ne vedno do 100%, ampak tako je zahteval avto, ker drugače ni polnilnic vmes. Torej avto določi kdaj moraš srat, se pretegovat in kavice srkat.
matching diesel car performance - umiram od smeha :)
Z dizlom si na tej razdalji ravno na pol tanka.
In to bi naj bilo the "fastest and most efficient EV"?? Aja novi model...ki naredi mogoče 50km več.

Saj ne vem ali se tu nekdo norca dela, nima stika z realnim svetom, ali je samo f00kjen?

Aja sem vozil malo to teslo. Lepo potegne, ampak podvozje??? Omfg, v kaj tako zanič trdem se že dolgo nisem vozil. Moja karjola se vozi ko S klasa proti temu

slabo se vozi ta znanec. Men je usepl 450km trip z tem kitajcom k ga še kitajci nočejo samo z enim 25min polnjenjem. In to celo na 50kW polnilnici, k je bla glih fino na sred poti.

Na celi poti 950km sn filal 3x (od tega enkrat na šuko čez noč), cena voznje glih za eno dobro kosilo.

Ajd, verjmame da mate eni mehurje za 1500km in 20 ur voznje. Nekateri nimamo več. Sn mel dizla, s katerim sn bp odvozu 1200km na kesl. Sj to je ful fin conversation starter in za napenjanje prsi po forumih, v praksi pa nič ka bistveno pomembno. Vsaj za normalne voznike ne.

mtl

Guru
19. jul 2007
10.852
523
113
Kras
www.mtl.si
.Na celi poti 950km sn filal 3x (od tega enkrat na šuko čez noč), cena voznje glih za eno dobro kosilo.

Ajd, verjmame da mate eni mehurje za 1500km in 20 ur voznje. Nekateri nimamo več. Sn mel dizla, s katerim sn bp odvozu 1200km na kesl. Sj to je ful fin conversation starter in za napenjanje prsi po forumih, v praksi pa nič ka bistveno pomembno. Vsaj za normalne voznike ne.
Pred kratkim naredil pot, na kateri sem polnil 6x. Nič kritičnega, ampak sta dve stvari, ki mi pa nista ravno prijetni.
Prva je ta, da bi se z dizlom ustavil manjkrat.
Druga bolj pomembna pa, da se z dizlom ustavim na točkah, ki so mi zanimive. Kaj za pogledati, za pojest, si spočit oči. Torej tes tam, kjer meni ustreza. No, z EVjem sem se ustavil tam, kjer so bile polnilnice in razen večinoma žgočega sonca je bilo vse, kar sem videl polnilnice in zdolgočasni tipi, ki so postopai okoli avtomobilov ali tapkali po telefonu in čakali, da se avto napolni. No, enkrat je bila polnilnica ob regionalki in sem lahko mimovozeče motoriste in avtomobile gledal, enkrat je bila ob shoping centru, tako da sem vmes skočil odtočit in enkrat v čudoviti dolini sredi Dolomitov, ampak ker je bila že noč, nisem nič videl.
Verjamem, da nekaterim to ne pomeni nič, ampak meni je to zaenkrat dokaj velik minus.
Upam, da se bo to z večjim številom polnilnic v prihodnosti izboljšalo.
Aja, pa ta pot me je prišla konkretno dražje, kot bi me z dizlom (strošek goriva).

• Všeč mi je
Reactions: tony

Steve

Guru
13. avg 2007
10.184
2.157
113
slabo se vozi ta znanec. Men je usepl 450km trip z tem kitajcom k ga še kitajci nočejo samo z enim 25min polnjenjem. In to celo na 50kW polnilnici, k je bla glih fino na sred poti.

Na celi poti 950km sn filal 3x (od tega enkrat na šuko čez noč), cena voznje glih za eno dobro kosilo.

Mg3 kanto si ti peljal 450km na eni bateriji po avtocesti? Hojnik, slabo lažeš. Če že lažeš, daj vsaj tak da se zdi mogoče verjetno.

Pri meni pa je tako, da grem takrat scat ko se mehur javi, ne ko mi avto reče da moram it scat

hojnikb

Majstr
23. avg 2020
1.176
329
83
Mg3 kanto si ti peljal 450km na eni bateriji po avtocesti? Hojnik, slabo lažeš. Če že lažeš, daj vsaj tak da se zdi mogoče verjetno.

Pri meni pa je tako, da grem takrat scat ko se mehur javi, ne ko mi avto reče da moram it scat

A si ti funkcionalno nepismen? Al ti je povišana temparatura spustila IQ na raven zmrzovalnika?

Sem lepo napisal, da sem na 450km polnil enkrat vmes. Torej v povprečju ~250-280km dosega na eno polnjene pri avtocestnih hitrostih. Nwm kaj je tle tko strašnega, čisto izvedljiva zadeva, če se glih ne voziš 150km+.

Okol mehurja pa nebom komentiral. Sj avto ti mogoče ne reče kdaj morš it scat, ti pa sigurn reče, kdaj bo treba spet mehaniku 3ič zamenjat šobe. Ali DPF filter. Ali whatever se te dni ukvarjate dizl fahrerji.